2022. október 1. szombatMalvin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bence tűnik a biztos befutónak, de Dávid még beelőzheti: ezek a legnépszerűbb nevek Erdélyben

G. L. 2016. január 07. 10:36, utolsó frissítés: 12:30

Úgy néz ki, mintha Csíkszereda egy évvel Erdély előtt járna.


Hat erdélyi városban érdeklődtünk, hogy miként alakult tavaly a születések száma, illetve melyek voltak a leggyakoribb keresztnevek. Íme:

Csíkszereda

2015-ben összesen 1159 gyermeket anyakönyveztek Csíkszeredában, ami szinte 150 újszülöttel kevesebb, mint 2014-ben. A házasságkötések száma is csökkent 2015-ben az előző évhez viszonyítva, míg tavaly 208 esketés volt Csíkszeredában, addig tavalyelőtt 244 - nyilatkozta a Transindexnek a polgármesteri hivatal illetékese.

A Székelyhon portál által közölt információk szerint a leggyakoribb keresztnevek, amit a szülők a gyereküknek választottak, a Dávid és az Eszter volt. De a népszerűek között említik még a Balázs, Mátyás és Hunor, illetve az Ágota, Ágnes, Hanna és Henrietta neveket is. Összeállításuk szerint 2014-ben a lányok esetében az Orsolya, a Katalin, a Zselyke, a fiúk esetében pedig a Bence, a Botond és a Tamás volt a leggyakoribb keresztnév a városban. A ritkán választottak között említik a Huba, Kende, Tas, Villő, Ismáel, Etienne, Lili és Miksa keresztneveket.


Székelyudvarhely

Összesen 1411 gyereket anyakönyveztek 2015-ben Székelyudvarhelyen, ami 49 újszülöttel kevesebb, mint 2014-ben. A házasságkötések szempontjából is visszaesést tapasztaltak tavaly a tavalyelőttihez képest, összesen 177 esketés volt a székely városban, hattal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben az elhalálozások száma jelentősen növekedett, míg 2014-ben 458 ember halt meg, addig 2015-ben 589.

A leggyakoribb férfi keresztnevek az Ádám, a Gergő, a Bence és a Botond volt, míg a női keresztnevek közül a Gyopárt, az Annát, a Lucát és a Boglárkát választották leginkább. A ritka nevek közül a Gerőt, a Hanzárt, az Avart, a Miksát, az Emmettet, illetve az Ártemiszt, az Ünigét, a Pankát, a Leát és a Tildát említette a Transindex megkeresésre a Polgármesteri Hivatal illetékese.

Háromszék

Sepsiszentgyörgy anyakönyvi hivatalától a megyei statisztikai hivatalhoz irányítottak adatokért, ahol a Transindex megkeresésére 2015 novemberéig érvényes becslést közöltek. Eszerint nagyjából 1885 gyereket anyakönyveztek október végéig Kovászna megyében, és megközelítőleg 933 házasságkötés volt.

A megyei statisztikai hivatal illetékese szerint az addig leggyakrabban anyakönyvezett férfi keresztnevek között a Dávid, a Kristóf, a Bence, a Zsolt, az István és az András szerepel. A női keresztnevek közül a Hanna, a Nóra, az Andrea, az Anna, a Kincső és a Jázmin volt a legnépszerűbb a megyében. Az újszülöttek 45 százalékát anyakönyvezték két vagy három keresztnévvel.Szatmárnémeti

A város anyakönyvi hivatalának összesítése szerint összesen 2273 gyerek született a városban 2015-ben, ami 13 gyerekkel kevesebb, mint egy évvel korábban. Tavaly összesen 763 házasságkötés volt (ami szinte százzal több, mint egy évvel korábban, mikor 675 esketés volt), míg 1876 ember halotti bizonyítványát állították ki.

A leggyakoribb magyar keresztnevek, amit a szülők választottak az újszülöttjüknek a Bence, a Tamás, a Milán, a Balázs, a Dominik, illetve az Enikő, a Katalin, az Ildikó, a Vivien és az Anikó volt. A román keresztnevek között a lányoknál a Maria, az Elena, az Anamaria, a Sofia volt a leggyakoribb, míg a fiúk esetében a Vasile, a Nicolae, a Cristian, a Tudor és Vlad nagyon népszerű.

A legritkábban választott nevek között szerepel például az Allah, a mexikói Árva angyal című szappanopera főszereplője által ihletett Huanmigel (természetesen így, és még véletlenül sem helyesen leírva: Juan Miguel), a Sandocan, a Csanád, a török eredetű Arszlán, a thai eredetű Pitipong, a Zenkő, a nyolcszoros Grammy-díjas barbadosi énekesnő inspirálta Rihanna vagy az örök kedvenc Izaura.

Kolozsvár és Marosvásárhely

Megkerestük a legnagyobb, magyarok lakta városokat is, hogy ott melyek voltak a leggyakoribb magyar férfi és női keresztnevek, amit az újszülötteknek választották. Kolozsváron még nem készült el az anyakönyvi hivatal összesítése, így még nem tudták megmondani az adatokat. Marosvásárhelyen viszont nem fogják összesíteni az adatokat ilyen szempontból. Peti András alpolgármester csak annyit tudott elmondani, hogy 2015-ben összesen 4019 gyereket anyakönyveztek. Ez enyhe növekedést jelent a tavalyelőtthöz képest, amikor 3852 újszülöttet regisztráltak a városban. Egyébként az összeállításunkban szerepelő városok közül egyedül Marosvásárhelyen tapasztaltak növekedést.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS