2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Igazi csíki mézest teszteltünk: a tökéletestől az undorítóig

2016. január 06. 12:32, utolsó frissítés: 12:32

Finoman szólva is megosztotta a szerkesztőségünket az Igazi csíki sör gyártójának ünnepi terméke.


Az ünnepi szezon egyik nagy dobása volt az Igazi csík sör által készített Igazi csíki mézes, aminek a négyes, fadobozos kiszereléséért nagyjából 60 lejt kértek. Üvegenként megközelítőleg 7 teáskanál havasi vegyes virágméz került a sörbe, aminek az alkoholtartalma az átlagnál jóval magasabb, 9 százalékos. Emiatt például csak napi egy üveg elfogyasztását javasolják.

Egyébként az Igazi csíki termékét nem kell összetéveszteni a mézsörrel, valószínűleg nem véletlenül hívják mézes sörnek, a mézsör ugyanis a Wikipédia szerint sörélesztővel erjesztett mézes víz, ezzel szemben az Igazi csíki mézese sokkal inkább emlékeztet minket az ízesített sörökre. De innentől jöjjenek inkább a vélemények:

(Ja, kóstolgatás közben annyira belejöttünk a jókedvbe, hogy gyorsan összehaverkodtunk a ClipDis montázsapp készítőivel, akik videókkal illusztrálták véleményünket.)Ízben semmi köze a mézsörhöz


Két dolog tűnik fel azonnal: az édeskés íz, és a sötét szín, amitől mintha az állaga is sűrűbb lenne. Ízben semmi köze a mézsörhöz (valószínűleg nem véletlenül hívják mézES sörnek). Aztán pár korty után azt is észrevesszük, hogy erős. Nem az ízlelőbimbóinkkal, mert az alkoholt elnyomja az édes íz, hanem az arcunk kezd kellemesen zsibbadni, és fél pohár után már ez a zsibongó érzés a legmarkánsabb. Itassa magát, na! Az Igazi csíki mézes sör nem nevezhető kifejezetten finomnak, az íze pedig nem különbözik annyira egy normális sörétől, hogy indokolná a tetemes árkülönbséget. De azért el tudok képzelni egy olyan téli estét, amikor a kandallóban ropogó tűz mellett, a kényelmes fotelbe süppedve ezt szürcsölgetem. De valójában bármit szívesen szürcsölgetnék, ha lenne egy kandallóm, ami mellett megtehetem. (Előd)Többet látni sem akarom

Ez a sör egyszerűen undorító. Fejtegethetném, hogy pont olyan, mintha egy üveg random sörbe belekevertünk volna egy pár kanál mézet, de minek. Öt vagy hat korty ment le belőle, többet látni sem akarom, nem hogy kóstolni. (Timi)

Karácsonyi ízvilágra számítottam

Nagyon meg szerettem volna már kóstolni, mert imádom a mézet és a sört is általában. Egy édes, karácsonyi ízvilágra számítottam, azonban az első korty kezdeti, kellemes zamatát egy fokozottan keserű utóíz követte. Még két kortyot leerőltettem, de több már nem sikerült. Persze ízlés kérdése. Az biztos, hogy nem szokásos az íz. (Bori)Kuriózumnak jó

Nem hasonlít a mézsörre, legalábbis azokra, amelyekhez eleddig volt alkalmam. Olyan, mintha egy bármilyen sörbe bekanalaznék jó sok mézet, így talán kicsit lehetne kevésbé édes, összességében azonban tetszik az íze, a magas alkoholtartalma. Erős és egyszerre gyengéd sör, meg nem biztos, hogy egy üvegnél többet meg bírnék inni belőle, de kuriózumnak jó. (Árpád)

Ízlésemnek túl édes

A sör íze szerintem hozza azt, amit egy mézzel ízesített szezonális sörnek hoznia kell: a méz és a sör íze kifejezetten érződik rajta, a magas alkoholtartalommal is érdemes vigyázni. Az Igazi csíki mézsörét viszont valószínűleg nem igazán szeretik azok a sörkedvelők, akik egyszerre legalább 2-3 sört szoktak meginni, de a gyártó valószínű nem is őket célozza meg az itallal.Az én ízlésemnek is túl édes, szerintem több óra alatt tudnék meginni egyetlen üveggel. Nagyon pozitív viszont, hogy a kissé (eléggé) visszamaradt romániai sörpiacon egy székelyföldi sörmanufaktúra kezdett szezonális sörök gyártásába. (Attila)


Szívesen berúgnék tőle

Először a klasszikus szénsavas ízt éreztem. Igazából édesebbre számítottam, ezért meglep, talán egy kicsit csalódott is vagyok. De utána rögtön érzem a kellemes mézes zamatot, ami teljesen megbolondítja a kesernyés ízt, és egyből rabul ejt. Végre egy olyan eredeti "aroma", ami tisztességesen elnyomja azt, amit nem szeretek egy sörben. (Nem véletlen, hogy nem vagyok nagy sörívó.) Majd az erőteljes alkoholíz is felsejlik. Pompás. Tökéletesen elegyedik a sör, a méz és az alkohol zamata, szívesen berúgnék tőle. (Laci)Nem válna a baráti sörözések visszatérő elemévé

Egész másra számítottam. Sajátos az íze, de nem feltétlenül pozitív értelemben. Érdekes volt kipróbálni, viszont valószínűleg nem válna a baráti sörözések visszatérő elemévé - és ez nem csak a limitált széria vagy az egyetemista költségvetés miatt van. (Hanna)
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS