2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az Unió adja a támogatást, hogy legyen mit elinni a kocsmában: kipróbáltuk a Székely gazdálkodókat

G. L. 2015. december 19. 11:37, utolsó frissítés: 11:37

Ez a társasjáték legalább annyira vicces, mint amennyire izgalmas, ami egy óriási pozitívum. Így mindent megbocsájtunk.


Az Uniós támogatás elnyerése, állatleadás a vágóhídra vagy tömérdek pénz elverése a kocsmában - nem is annyira a játékmenet pontos meghatározása miatt élvezetes a Székely gazdálkodó, mint a székely valóság tökéletes megragadása miatt élvezetés a társasjáték, mert teljes torokból lehet azon nevetni, hogyha azt írja a szerencsekártyán, "aki Illés napján dolgozik, abba belecsap a ménkű." A székely társasjátékokat tesztelő sorozatunk második része jön, amiben a Székely gazdálkodó I. és II. részét próbáltuk ki. Korábbi anyagunkban a Székely aktív és a Székely mesterségek játékokat teszteltük.

A hagyományos Gazdálkodj okosan! elveire épül mindkét társasjáték, amiben a székelyek szokásait, népi hagyományait és mindennapi tevékenységeit dolgozták egybe a klasszikus üzletelős, cserélgetős felállással. Mivel a két játékot külön-külön is lehet játszani, ezért az értékelők is külön-külön következnek.
Székely gazdálkodó I.Alapvetően egyszerű és élvezetes, ideális arra, hogy megszokd és belerázódj a játékba. A szabályvezetése elég egyértelmű, egyáltalán nem igényeli, hogy ismerjük a klasszikus Gazdálkodj okosan!-t, ami határozott pozitívum. A hagyományos székely mindennapok felelevenítését már ebben is nagyon szerettük, de igazából csak a második rész tesztelésekor jöttek az óriási hahotázások.

Viszont ez a játék pár alkalom után egy felnőtt számára nem feltétlen fog kihívást jelenteni, ezért inkább gyerekeknek és kiskamaszoknak ideális, illetve olyan felnőtteknek, akik most próbálják ki először a gazdálkodást. A felnőtteknek pedig ott van a második kiadás, amit ez első állat-, gazda- és szerencsekártyáival, illetve bankjegyeivel ötvözve is lehet használni.

Korosztály: 9-14 év
Játékidő: 45 perc
Játékosok száma: 2-6 személy
Újrajátszhatóság: korlátlan
Értékelés: 4/5
Székely gazdálkodó II.

Először azt tűnt fel, hogy sokkal nehezebben lehet pénzhez jutni, mint az első kiadásban, sokkal több mező és „szerencse”kártya viszi a pénzt, mint hozza. Legalábbis kevesebb mező hoz egyből, minden feltétel nélkül pénzt, mint az első kiadásban, így végre tényleg eljött az ideje a stratégiázásnak. Mert nem mindegy, hogy egy juhnyájat vagy egy libacsapatot vásárolunk először nagyjából hasonló összegért, mert van rá lehetőség, hogy megugorjon a tej iránti kereslet, ami rögtön 1000 tallér pluszt jelent, szemben a libatollúval, amit sajnos senki nem akar vásárolni.

Bő két órán keresztül játszottuk, és közelébe se értünk a végének, ami nem feltétlenül probléma, ha van időnk. Valószínűleg lehetett volna egy kicsit pörgősebbre is tervezni, viszont a sok nevetés nagyjából kárpótolt azért, hogy ilyen hosszú idő alatt sem sikerült befejezni.
Az viszont kétségtelen, hogy a szabályzatra ráfér némi pontosítás, például helyenként nem egyértelmű, hogy mindenért egyenként kap pénzt az ember, vagy csak fajtánként, vagy hogy a budi ingatlannak számít-e, és ha van egy olyanunk 300 tallérért, akkor csak az ég le a tűzvészben, vagy csak az értékesebb csűr, istálló vagy ház számít. Emleget még állatokat a játék első változatából, amelyekről nem derül ki, hogy pontosan hogyan is lehet azokat használni, illetve az első alapját képező gazdakártyák funkciója is jelentősen csökkent, csupán 50 tallérként lehet őket használni. De ha sikerül ezen felülemelkedni, eldönteni, hogy miként is fogunk játszani, akkor minden rendben lesz.

Korosztály: 12-13 éves kortól
Játékidő: 2-3 óra
Játékosok száma: 2-6 személy
Újrajátszhatóság: korlátlan
Értékelés: 4/5 a pontatlan szabálykönyv miattA Székely játékok gyártója a székelyudvarhelyi Gyopár Kft., termékeiket szerte Erdélyben megtaláljátok. Bővebb információt a Székelytermék oldalon találtok.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS