2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újraírtuk a Trónok harcát, és nem győztünk betelni a gyönyörűségtől

G. L. 2015. december 04. 12:55, utolsó frissítés: 2015. december 05. 10:29

Teszteltük a Trónok harca társasjátékot: ha igazi rajongó vagy, elképzelni sem tudunk jobb elfoglaltságot neked a hosszú téli estékre.


A királyvári csatában Tyrion Lannister fondorlattal megsemmisíti a Vastrónra legerősebb jogot formáló, mindig morcos, de talpig becsületes Stannis Baratheont és seregeinek jelentős részét. Az andalok, a rhoyne-iak és az Elsők igazi királyának, a Birodalom Igaz Védelmezőjének hűséges segítője, Tengerjáró Davos viszont elüldözi a cselszövő félembert. Ha ádáz Trónok harca rajongó vagy, akkor nyilván kinyílt már a bicska a zsebedben, hogy ezzel a jelenettel még nem találkoztál sem a sorozatban, sem a regényekben, miért vezetünk itt mindenkit félre?

És igazad van, mert ez a jelenet a Transindexnél zajlott le, két összetolt íróasztal fölött, ahol öt ember meredt egy Westeros térkép fölé. Jelentjük, hogy teszteltük a Trónok harca társasjátékot, és odáig és vissza vagyunk tőle! Ha igazi rajongó vagy – és nyilván az vagy, különben nem kattintottál volna erre a cikkre – akkor elképzelni sem tudunk jobb elfoglaltságot neked a hosszú téli estékre, mint egy cselszövéses, ármánykodással, csatározással teli társasjátékot. Még időben is vagyunk, hogy megírd a leveledet az angyalkának.


A játékállás szerint valahol Robert Baratheon király halála után, de még Eddard Stark lefejezése előtt vagyunk,

amikor – az alapjáték szerint – hat ház verseng Hét Királyság trónjáért: a Stark-, a Lannister-, a Baratheon-, a Greyjoy-, a Tyrell- és a Martell-ház. Így az alapjátékból a sorozatrajongók két nagy kedvence, Daenerys Targaryen és Jon Snow hiányzik. De megnyugtatásként, már kapni olyan hivatalos és rajongók általi kiegészítést is, amiben benne vannak. A rajongói változat szerint a játékot még három házzal lehet bővíteni, az Arryn-, a Tully- és a Targaryen-ház szállhat még harcba a trónért. De most maradjunk csak a maximum hat családos, tehát hatfős alapjátéknál.


A játék célja elég egyszerű. Az nyer, aki elfoglal legalább hét várat vagy erődítményt, illetve ha ez nem sikerül, akkor a tizedik kör végére a legtöbb várat és erődítményt uralja. A játék nem feltételezi azt, hogy mindenkit ki kell nyírni, de az elkerülhetetlen, hogy előbb vagy utóbb mindenkivel konfliktusba keveredj, elvégre csak egy ember győzhet. Ez három (ez a minimum) vagy négy játékos esetén nyilván kevesebb csatát jelent, mert több a szabadon meghódítható vár van, de öt vagy hat játékos esetén elég hamar éles konfliktushoz vezet.

A legnagyobb félelmem a játék kipróbálása előtt egyértelműen az volt, hogy a Trónok harca igazi áskálódós szellemiségi nem jön át, végül is csak egy ember nyerheti meg, miért kezdenénk el kombinálni? De aztán szerencsére elég hamar elillant ez az érzés, mert


a játék komolyan megkívánja az együttműködést.

Egyrészt a vadak támadásakor, amikor az egész birodalmat fenyegeti a veszély, másrészt a támogatásnyújtás is sokkal fontosabb a csaták megnyerésekor, mint a szabálykönyv elolvasása után gondolnánk. Főleg, ha öten vagy haton játsszuk a játékot, mert akkor már olyan közel vannak egymáshoz a meghódítandó területek, hogyha nem kötünk szövetséget, akkor nincs esélyünk.

A játék kulcsa a forrásokkal való megfelelő gazdálkodás, a hatalomjelzők, az utánpótlás és a harci egységek kiegyensúlyozása. Amellett, hogy stratégiát szövünk a másik letarolására, ezekre állandóan figyelni kell. Ha nem foglalunk elég területet, akkor nem lesz utánpótlásunk és hatalomjelzőnk megfelelő sereg kialakítására, viszont, ha nincs elég nagy seregünk, akkor nem tudunk területeket elfoglalni. És így tovább. És ne felejtsétek el használni a hajókat, bár elsőre nem sok hasznukat látni, de gyorsan lehet velük nagy távolságokat megtenni, sok szárazföldi manőverezéstől és hiábavaló csatától kíméljük meg magunkat egy erős hajóhaddal.
A játék legnagyobb gyengesége, hogy a legrosszabb és legunalmasabb részével kezdődik,

mert még a tényleges stratégiázás előtt el kell olvasni egy nagyon hosszú és egyszerre bonyolult szabálykönyvet. Lényegesen hosszabbat, mint egy átlagos társasjáték esetében. Az egy dolog, hogy a szabálykönyv előzetes ismerete nélkül nem érdemes nekikezdeni a játéknak, aminek az elolvasása legalább 2-3 órába telik egy embernek, de még ezután el is kell magyarázni a lényeget a társaknak, ami nekünk először nagyjából másfél órát tartott. És nem csak mi vagyunk így vele, a Youtube-on felelhető egy ismertető, ahol egy rutinos játékos magyarázza a szabályokat - és az is egy órát tart. Elég kellemetlen, és kedvölő lehet, hogyha egy egyórás magyarázatot ki kell várni. De az utána következő játék mindenért kárpótol!

Ha csak egy gyakorlati jó tanácsot adhatnék még, akkor az lenne, hogy kajálj a játék előtt, majd vegyél magad mellé nassolni valót, és valami folyadékot is, mert a harmadik óra után már komoly erőbefektetést igényel koncentrálni. Le fog fárasztani, ez tény. És ne reménykedj abban, hogy te majd gyorsan döntesz, és nem fog három órát tartani a játék, mert többszöri próbálkozás után egyértelműen látszik, hogy dehogynem. Ezért rögtön a befejezés után biztosan nem akarod majd újrajátszani, de egy pihenőnap után valószínűleg fellángol az érzés, hogy revansot vegyél. És valószínűleg nem fogsz csalódni, mert biztosan új kalandokban és sztorikban lesz részed, és akkor már lehet, hogy tényleg Tyrion Lannister nyeri a királyvári csatát.
Köszönjük a játékot Simon Károlynak és Simon Mária Tímeának!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS