2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Román lesz a kürtőskalács? Inkább romániai

G. L. 2015. november 18. 15:07, utolsó frissítés: 15:07

Persze csak akkor, ha lesz egy olyan egyesület, aki Romániából véghezviszi a levédését.


Hétfőn dobta a bombát a szakbizottsági meghallgatásán a tegnap frissen kinevezett mezőgazdasági miniszter, Achim Irimescu, hogy a kürtőskalácsot román termékként jegyeztetné be az Európai Unióban, és már tárgyalt is erről a magyarországi illetékesekkel, csak még nem talált egy olyan egyesületet, amely népszerűsíthetné. A székelyek persze egyből felháborodnak, hogyan képzeli valaki, hogy a kürtőskalács román termék. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület pedig amiatt írt tegnap nyílt levelet a miniszternek, hogy ők aztán pont egy olyan egyesület, ami a kürtőskalács népszerűsítésével foglalkozik.


A székelyeknek Romániában kell kezdeményezzék a levédést

"Hogyha földrajzi helyszínhez akarjuk kötni a kürtőskalács előállítását, és azt akarjuk mondani, hogy Székelyföldön sütik az igazit, és magának a terméknek a receptje, a gyártási procedúrája is régióhoz köthető, akkor Romániából kell kezdeményezze a bejegyzését egy olyan egyesület, ami elvileg egybegyűjti a kürtőskalács előállítókat" - nyilatkozta a bejegyzési procedúráról Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora, aki a már említett bizottsági meghallgatáson is részt vett. Így lesz procedurálisan román a kürtőskalács, mert csak a hazai hatóságokon keresztül védethetik le a székely emberek, akármennyire nincs ez ínyükre.

Tánczos elmondása szerint a miniszter amellett érvelt, hogy a kürtőskalács készítőinek a javát szolgálná, hogyha az Európai Unió hagyományos termékként bejegyeznék a különlegességet. Nem járna különösebb anyagi juttatással, de bármilyen, a kürtőskalácshoz hasonló termék esetében kizárná a név használatát, hogyha nem a receptet betartva, nem az adott régióból származik. Szóval nagyjából azt jelentené, hogy nem lehetne bárhol a világban felcsapni a lakókocsit, megdagasztani a tésztát, elkezdeni a sütést és kitenni a táblát, hogy kürtőskalács kapható.

"Csakhogy a kürtőskalács levédése komplikáltabb dolog, mint a szebeni szalámié, amit 4-5 romániai helyszínen töltenek, és csak az minősül annak, amit az adott gyárakban a megfelelő recept alapján készítenek. Mert a kürtőskalács nem olyan termék, amit egy helyen előállítanak, és mindenhol árulhatják" - nyilatkozta Tánczos, aki szerint pont erre jelentene megoldást egy egyesület, ami megfelelően egyesítené a kürtőskalács-előállítókat. Így ha valaki igazi kürtőskalácsot szeretne árusítani - akár Bukarestben, akár Temesváron - tagja kellene legyen ennek az egyesületnek, vállalva, hogy annak szabályai szerint betartja a receptet, a technológiát és a minőségi paramétereket. Amint Tánczos is mondta, ez megkímélné a vásárlókat attól, hogy bármit kürtőskalácsnak lehessen nevezni, ami rúdra van tekerve és szén fölé van tartva.

Tánczos szerint sajnos évek óta nem sikerült egy olyan egyesületet összehozni, amely a kürtőskalács-készítők körében elérné a kritikus tömeget, hogy véleményt mondjon, mit szeretnének csinálni. A Hargita megyei szenátor szerint a következő hetekben lehetnek a konkrét egyeztetések, hogy egyszer és mindenkorra eldöntsék, mit is javasolnak a minisztériumnak. "Mert így sincs rendben, hogy mindenki be akarja jegyezni, és mégsem jegyzi be senki. Vagy lehet, hogy tulajdonképpen senki nem akarja bejegyezni, csak beszél róla" - mondta Tánczos.


Jelentkező is van már a bejegyzésre

Tegnap este - körülbelül egy órával az után, hogy nekünk Tánczos Barna nagyjából megerősítette, amit a miniszter is állított - érkezett meg a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesületének Achim Irimescunak címzett nyílt levele, amiben azt állítják magukról, hogy a kürtőskalács néven ismert, égetett cukorral borított termék népszerűsítését célzó folyamatos kampányt indítottak, és azt is célul tűzték ki, hogy e hagyományos terméket Székelyföld nagykövetévé teszik. Majd felsorolják, hogy eddig milyen intézkedéseket hoztak ennek érdekében.

Például elindították a www.kurtos.eu címen a termék népszerűsítését célzó honlapot, és kezdeményezték a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület létrehozását, amelyhez eddig 34 termelő és civil szervezet csatlakozott egész Európából.

A Magyarországon bejegyzett Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület 2013. decemberében kezdeményezte a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztériumnál, hogy hagyományos különleges termékként jegyeztessék be a kürtőskalácsot az Európai Unióban. Ezt végül 2014 júniusában elutasították az illetékesek.

A szaktestület létrehozásának egyik kezdeményezője és a weboldal szerkesztője, Hantz Péter megerősítette, hogy az oldal és testület adminisztrálása nemrégiben átkerült a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülethez. A testület már korábban a minisztériumhoz benyújtott leírásban rögzítette azokat a minimális minőségi követelményeket, amelyek teljesítése szükséges ahhoz, hogy egy terméket kürtőskalácsnak lehessen nevezni. Ezek a kurtos.eu oldalon részletesen is le vannak írva.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS