2022. július 3. vasárnapKornél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Miért okés egy templomban divatbemutatót tartani?

Gál László Gál László 2015. november 17. 13:33, utolsó frissítés: 13:33

Legyen az akár a Farkas utcai református templom.


Múlt hét pénteken divatbemutatót tartottak a Farkas utcai református templomban, az Irina Voinea és Ovidiu Pop tervezte őszi/téli kollekciót mutatták meg az érdeklődő közönségnek a ZAIN - Design Expressions keretében. Egészen visszafogott esemény volt, zongora- és énekesi kísérettel, minden csillogást mellőző megvilágítással. A modellek egyszerűen elsétáltak a padok között adott esetben az átlagos esküvői viseleteknél nem sokkal extrább ruhákban. Erre előzetesen engedélyt kaptak az egyházközség vezetőitől. Akik természetesen előzetesen szemrevételezték a kollekciót, nehogy valami oda nem illőt mutassanak. Erre az eseményről megjelenő első képek után aztán robbant a puliszka.

Pénzéhesek voltak a papok, amikor engedélyezték a divatbemutatót?

Ebben az esetben biztosan nem a pénz volt a motiváció, ugyanis ingyen bocsátották a szervezők rendelkezésére a helyszínt. Szerintünk ezt a divatbemutatót nyílt szívű, barátságos egyházi vezetők engedélyezték, akik belátják, hogy egyetlen gyülekezet sem fordulhat magába, és elégedhet meg a heti egy istentiszteletet, oszt annyi.Bach zenéje jobban illik a templomba?

Ha elfogadom azt a felvetést, hogy a templom nem kultúrközpont, akkor Bach zenéjét sem érzem sokkal inkább templomba illőnek, mint egy divattervező ruháit. Elvégre a divattervezés alkalmazott művészet, legalábbis annak a divatbemutatónak, amit a templomban szerveztek, semmiféle piaci jellege nem volt. Így - még akkor sem, hogyha Bach kifejezetten a templomba, orgonára szánta az adott művét - nem tudom, miért kellene nagyobb jelentőséget adni egy 250 évvel ezelőtt meghalt férfi munkájának, mint egy kortárs alkotónak. De ezen az alapon ki lehetne tiltani a könyvbemutatókat, a különböző kóruskoncerteket, esetleg filmvetítéseket is.

A templom szent hely, ahová nem illik ilyen magamutogató materialista esemény?

A divat megbélyegzése a legfurcsább számomra. Érdekes volt tapasztalni, hogy milyen sok magyar ember tartja alantasnak a divatot, valami olyannak, amin a rendes ember nem gondolkodik, nem foglalkozik vele. A Pinkdáma szerkesztése közben már többször tapasztaltam, amikor olyan embereket kérdeztem, akiket foglalkoztat a divat, megpróbálnak stílusosan öltözni, hogy nem szeretik megmutatni magukat, szemérmessé válnak, mintha valami bűnt követtek volna el. Ezen pedig már át lehetne esni, és akkor senki nem érezné azt, hogy egy divatbemutató magamutogató esemény vagy bálványimádás.Mi lesz a következő, amit megengednek, sztriptíztánc-verseny vagy melegfelvonulás?

Egyáltalán nem. Ezt vizionálni olyan, mintha egy tantárgyverseny megnyerése után egy diák azt képzelné, hogy ő lesz a következő X-Faktor győztese. A két eseménynek semmi köze egymáshoz.

Különben is, a divatbemutatót engedélyezők az egyházközség elöljárói, előre megnézték a kollekciót, hogy ne legyen - hogy is mondjam - felháborító, szeméremsértő. És a képek alapján ezek a ruhák meg sem közelítik azt az erotikát, amit egy-egy esküvő alkalmával az emberek meghordoznak a templomban.

Miért nem az ortodox templomba mentek?

Mert jobban tetszett nekik a Farkas utcai református templom, amire csak büszkék kellene legyünk, mert a restaurálás után tényleg impozáns.

Az volt a divattervező erotikus álma, hogy a templomban mutassa be a kollekcióját?

Sehol nem találtunk arra bizonyítékot, hogy bárhol is elhangzott volna ez a kijelentés. Lehet, hogy korábban tett hasonló kijelentést, de mára az adott sajtóorgánum, a Ziar de Clujt megváltoztatta a cikkét. Ebben a a kijelentésben amúgy is inkább az álmon van a hangsúly, ahogyan azt most a Ziar de Clujon olvasni is lehet.Románok mutogatták magukat románoknak?

Láttunk magyarokat is a padsorokban. Különben ha magyarok mutatták volna be a ruhakölteményeiket magyaroknak, akkor különb lenne a helyzet? Ha úgy érzed, hogy igen, akkor érdemes felülvizsgálni a készüléked.

A gyülekezet miért nem használja a templomot?

A felháborodáshullám hátterében határozottan érzek egy hiányérzetet, hogy a gyülekezet tagjai hiányolják a megfelelő időmennyiséget, amikor birtokukba vehetik a templomot. Ezért is szólt az átlagnál nagyobbat a tiltakozás. És ezt talán érdemes lenne az illetékeseknek meghallgatniuk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS