2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„A dohányosok sem akarnak cigifüstöt a kocsmákban, csak túl kényelmesek kimenni”

G. L. 2015. november 16. 14:44, utolsó frissítés: 14:44

A kocsmatulajdonosok is inkább örülnek az esetleges betiltásnak, forgalomcsökkenésre alig számítanak. A villany- és a gázszámla is kisebb lehet általa.


A múlt héten, szerdán futott jelentőset az a hír a Transindexen, hogy ezen a héten betilthatják a dohányzást nyilvános helyeken, hiszen már csak a képviselőháznak kell megszavaznia az erről szóló törvénytervezetet. Eszerint betiltanák a dohányzást minden zárt nyilvános térben, így ezentúl nem lehetne dohányozni a közintézményekben, az éttermekben és a szórakozóhelyeken sem, de tiltott lenne a dohányzás a játszótereken és más, gyerekeknek szánt területeken is. Erdélyi kocsmák vezetőit kérdeztük meg, hogy mit szólnak a döntéshez.

"Meg vagyok győződve arról, hogy ameddig Németországban nem lépték meg ezt a lépést, és példázódhatnak vele, addig nálunk sem fogják betiltani a dohányzást nyilvános helyeken. Szeretném én ezt papíron látni. Túl nagy bevételi forrást jelent ez az államnak, mintsem bármekkora részéről le tudjon mondani" - nyilatkozta kétkedően Kovács Ferenc, a kolozsvári Bulgakov & Macskaház menedzsere a jövő heten esedékes döntésről.

Szintén szkeptikus a dohányzás betiltását illetően a Marosvásárhelyen kiterjedt kocsma- és étteremhálózatot menedzselő Kibédi Zoltán. Többek között a G. Caffe, a Caffe Tutun, a Piaf Cafe és a Zanza Cafe & Lounge tulajdonosa a törvény megszavazásáig nem is szeretett volna a témában nyilatkozni.Az esetleges betiltás híre is eléggé ellentétes reakciókat váltott ki, bár az egészségügyi vonatkozásokon túl is mindenki említett pozitívumokat. A már előbb idézett Kovács Ferenc például azt emelte ki, hogy nagyon sok időt, energiát és mosószert spórolnának meg vele, amit jelenleg a füsttelenítésre fordítanak.

"Én személyesen örvendenék a betiltásnak,

mert naponta legalább 2 csomag cigit elszívok, és ebből egyet a kocsmában. Ha föl kellene állni az asztaltól, és kimenni valahová, akkor egyértelműen kevesebbet dohányoznék. Én is, más is kevesebbet szívna. Kocsmavezetőként is költségkímélőbb, mert nem kell füstelszívó, nem kell működjenek a 2000 wattos motorok, így kevesebb áram fogy. És mivel a meleget sem viszik ki, valószínűleg fűtésért is kevesebbet kell fizetni" - vélekedett a székelyudvarhelyi G. Caffe vezetője, Asztalos Lehel, persze utána azért megjegyezte, hogy csak olyan járjon kocsmába, akit nem zavar a cigarettafüst.

Ezzel cseng össze a korábban már idézett Kovács Ferenc megjegyzése is, aki szerint ahogyan a templomba imádkozni megyünk, úgy a kocsmába inni és dohányozni járunk. "Nem tartom feltétlen szerencsésnek, hogy a kocsmában betiltjuk a dohányzást. Az ember azért megy kocsmába, hogy ártson magának" - mondta Kovács, megjegyezve azt is, a Bulgakovnak van a törvényi előírásoknak megfelelő nem dohányzó része, ami szerinte szervesen hozzátartozik a kocsmához.

"Ameddig az emberek megszokják, valószínűleg lesz visszaesés a forgalomban,

de hosszú távon üdvözlöm, ha megszavazzák, mert akármennyit ruháztunk be füstelszívókba, amikor tömeg van, nem lehet úgy csinálni, hogy ne érződjön a füst" - nyilatkozta a betiltásról a nagyváradi Moszkva Kávézó egyik tulajdonosa, Fésüs Levente. A megkérdezett kocsmárosok között elég nagy az összhang abból a szempontból, hogy nem számítanak visszaesésre, legalábbis hosszú távon semmiképp, ha a törvényt mindenki egyformán betartja, és egyformán ellenőrzik is őket, és nem csak találomra büntetnek meg egy-egy kocsmát, kávézót, vendéglőt, miközben a többiben szabadon dohányozhat mindenki."Egy szociális tér a kocsma, a kávézó vagy a pub. Azért jönnek az emberek, hogy együtt legyenek és beszélgessenek. Csak a G. kávézót nem tenném meg nemdohányzó hellyé, mert az nyilván kliensvesztést jelentene, de ha országos szinten bevezetik, akkor nem hiszem, hogy bármit befolyásolna. Látom Nagy-Britanniában, Ausztriában és Európában máshol is, ahol már bevezették ezt a törvényt, hogy létrehoznak kint kis dohányzóhelyeket" - mondta Asztalos.

Egyetlen kivétel volt, aki borúlátóbban ítélte meg a helyzetet, mégpedig a sepsiszentgyörgyi Tein Teázó tulajdonosa, Ádám Melánia. Az ő véleménye azért is érdekes, mert a Teinből korábban már megpróbálták kitiltani a dohányzást, de két hónapnyi füstmentesség után újra engedtek a dohányosoknak, mert olyan jelentős, 70 százalékos volt a forgalomcsökkenés.

"Az a helyzet, hogy a legtöbb ember, aki kijár és alkoholt fogyaszt, az dohányzik. Ha mi vagyunk az egyetlenek, akik megpróbálják behozni a nemdohányzást, akkor egyértelműen megbuktunk ezzel a próbálkozásunkkal. Hogyha mindenhol betiltják, akkor könnyebb lesz. Én azt mondom, hogy az elején mindenkinek 50 százalékkal fog csökkenni a forgalma. Amint megszokják az emberek, hogy egyetlen kocsmában sem lehet dohányozni, ez a visszaesés a jelenlegihez képest 20 százalékkal lehet kisebb" - nyilatkozta Ádám, aki szerint az lehet a legnehezebb, hogy az emberek hozzászokjanak, nem lehet bent dohányozni. Mert, mint mondta, a dohányzók nagy része is szeretné, ha nem lehetne bent cigarettázni, csak az a helyzet, hogy nagyon nehezen veszik rá magukat, hogy ne kényelmesen cigizzenek.Persze, mindenkinek megvan az alternatívája,

hogy a dohányosoknak milyen helyet biztosít. A legkényelmesebb helyzetben a Bulgakov & Macskaház van, ott az ideiglenes fedésű régi Bulgakov teraszon alakítanák ki a dohányzó pontot. Egyszerűen csak szét kellene húzzák a tetőzetet. A G. Caffé tulajdonosai a kocsma hátsó udvarának a tornácát ajánlanák fel a dohányosoknak, míg a moszkvások az első emeleti nagy teraszukrra, ami nyáron amúgy is működik, illetve a bejáratnál lévő tornácukra gondoltak dohányzó helyként. A Tein Teázó esetében a bejárat előtt alakítanának ki dohányzó pontokat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS