2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Felrakhatsz a fejedre akármekkora őrületet, ha tudod viselni!”

kérdezett: G. L. és K. M. 2015. szeptember 15. 14:49, utolsó frissítés: 15:25

Erdély Kinga imádja a kalapokat, de nem csak viselni, hanem készíteni is. Vele beszélgettünk.


Sokat változott a világ azóta, hogy az időjárás viszontagságait kivédendő kitalálták a kalapokat. Manapság már a 90-es években divatba jött fascinatorokat is elfogadják formális eseményeken kalapnak, pedig lehet, hogy csak egy hajpántról van szó, hatalmas díszítéssel. Erdély Kinga székelyudvarhelyi származású, most Kolozsváron élő kalapkészítő. Inas, ahogyan ő mondja, mert még csak tanulja a szakmát. Pedig már így is rengeteget tud róluk, hiszen tinédzserkorától imádja ezt a kiegészítőt. Jelenleg körülbelül 25 saját használatú kalapja van. Vele beszélgettünk.


Hogyan kezdtél el kalapokkal foglalkozni?

- Ez gonosz sztori.

Miért?- Mert én látványtervezést végeztem. Az egyetem mellett volt rá lehetőségem, hogy főiskolás és diák produkciókkal dolgozzak együtt. Tapasztalatot lehetett gyűjteni, hogy miként működik a díszlet, hogyan kell a jelmezeket kivitelezni. Egy ilyen munka kapcsán kellett terveznem egy első világháborús bakakosztümöt, amihez egy speciális sapka jár. A szakvezető tanárnőmet kérdeztem meg, hogy kihez tudnék fordulni az elkészítésében. Ő ajánlott nekem egy kolozsvári hölgyet, akinek van műhelye, és azzal foglalkozik, hogy színházaknak megrendelésre készít kalapokat. Így kerültem kapcsolatba a mostani mesteremmel.

Miután végeztem az egyetemen, én is támasztottam a fejem, mint a legtöbb pályakezdő, mert nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan előtte elképzeltem. Voltam pincérnő és szakács is a Duna-deltában, hogy pénzt keressek. Hogy a kisvárosi unalmamat elűzzem, hobbi szinten elkezdtem videókat nézegetni és olvasgatni arról, miként kell kalapot készíteni. A kalapok iránti vonzalmam egészen középiskolás koromig nyúlik vissza. Imádtam és imádom ezeket a kiegészítőket viselni, és mint kiderült, készíteni is.

Mivel megvolt már a kalapkészítő néninek a telefonszáma, felhívtam, hogy befogadna-e a műhelyébe, mint inast, ha ide költözöm. Azt válaszolta, hogy természetesen, és amiben tud, segít, akár színházi kalapok készítésében is.

Valamikor március végén költöztem fel, és kezdtem el nála tanulni. Én viszem az ötleteimet, elmondom, hogy mi érdekel, mit szeretnék kipróbálni, ő pedig ad nekem egy szabásmintát, formát, vagy elmondja, miként kell csinálni. Miután végeztem, visszaviszem korrektúrázni: ha csúnyán varrtam, akkor vissza kell bontsam; ha nem jó anyagot választottam bélésnek, akkor azt is; de megmondja azt is, hogyha nem elég merev, vagy éppen túlságosan is az a posztó.

Meddig kell még tanulnod? Van olyan terved, hogy saját műhelyed lesz?

- Még nem tudom, hogy hol fogok dolgozni. Nagyon szeretem a színházat, magát azt, ahogyan látom a miniatűr makettek kivitelezését. Eszméletlen érzés az, ahogy a végén felkerülnek a színpadra. És igaz ez a kosztümökre is. Nagyon szeretem, de rengeteg nagyon tehetséges látványtervező van jelenleg a piacon, és nagyon kevés a munkalehetőség. Ezért ez függőben van. De úgy gondolom, hogy azzal semmit sem veszítek, ha megtanulok egy úgymond nem divatos szakmát. Sokat kell még tanulnom, fejlődnöm ahhoz, hogy megéljek abból, amit szeretek csinálni. Egy szép napon, talán lesz egy igazi műhelyem is.Pedig úgy tapasztalom, hogy a kalapok most nagyon is divatosak.

- Az nyilvánvaló, hogy az utóbbi 5-6 évben visszatérőben vannak. Ha belegondolsz, a tömegcikkeket áruló üzletek is elkezdték forgalmazni a kalapokat, mint kiegészítőt. Elég csak a H&M-re vagy a Zarára gondolni. Egyre több kalap jelenik meg. De ezek olyan kalapok, amit Kínában a gyárakban, gépeken készítenek. Azt a minőséget, amit te a két kicsi ügyes kezeddel produkálsz, nem tudják produkálni. Viszont mi a minőséget nem értékeljük kellően, és nem is tudjuk megfizetni.

Mennyi lehet egy kézműves és egy tömeggyártott kalap között a különbség?

- A H&M-ben már 100 lej körül lehet kalapot kapni. Egy olyan műhelyben, ahol minőségi anyagból dolgoznak, és kézileg készített terméket árulnak, egy egyszerű posztó kalap 100 euró körül van. Ezt egy romániai átlagfizetéssel rendelkező emberke nyilván nem engedheti meg magának. Sok esetben még cipőre sem adunk ki annyit.

Milyen a kalapkészítés folyamata? Mondjuk egy olyan kalapnak az elkészítése, mint a tiéd, mert azt az olvasók is látni fogják, mivel jár?

- Ha csak azzal foglalkozol, akkor egy posztó kalapnak az elkészítése nagyjából három nap. Először a kalaptompot – egy harang alakú posztódarab – kell egy fából készült formára ráfeszíteni. Több mód is van arra, hogy miként lehet ezt csinálni. Vannak olyanok, akik csak gőzzel dolgoznak, mi egyfajta keményítőt is használunk, amit a posztón szálai beisznak. Azt tudni kell, hogy miután a posztó hőt kap, képlékeny lesz. Körülbelül 2-3 percig lehet vele dolgozni. Ha már kihűlt, akkor elveszti a rugalmasságát, ezért nagyon gyorsan kell az adott formára feszíteni és rögzíteni. Vannak, akik ehhez szeget használnak, mi gumiszalagot, hogy a fa forma ne sérüljön. Ahhoz, hogy maga a keményítős posztó kiszáradjon, nagyjából egy napra van szükség. Ezután következik a vasalás, majd a szövet szőreinek az elrendezése. Ezután megint hagyni kell száradni.

Amikor teljesen megszáradt, akkor el lehet távolítani a karima szélének egyenetlenségeit. Ezután már csak a kalapszalag bevarrása van hátra, ami arra való, hogy a felfogja a fej izzadtságát, illetve a külső díszítés. A H&M-ben vásárolt kalapoknál nagy valószínűséggel a kalapszalag és a külső díszítés is ragasztva van. Körülbelül ez a munkafolyamata egy olyan posztó kalapnak, mint amilyen az enyém is.
Esküvőre vagy valamilyen eseményre készülő koktélkalapoknak szintén van egy alapformája fából. Általában kanavászt használunk alapnak, amit szintén egyfajta keményítővel teszünk merevvé, hogy legyen tartása. Ennek körben is van merevítése, ami egyaránt lehet műanyag vagy drót, amit szalaggal burkolunk, hogy ne sértse fel a használójának a fejét. Utána ezt a formát felöltöztetjük. Mivel általában megrendelésre készítek ilyen kalapot, a klienssel beszélem meg, hogy milyen színben és anyagban szeretné, illetve csipke, gyöngy vagy masni legyen rajta. Ezeregy fajtája van a díszítésnek. Legtöbben ezt veszik figyelembe, pedig a kalapkészítés nem csak erről szól.

Meg lehet nálunk élni kalapkészítésből?

- Esetleg sok munkával, mert nálunk nem vesznek meg egy 100 eurós munkát. Hiába mondják, hogy milyen szép és mennyire nagyon tetszik, mert inkább ott veszik meg, ahol negyedannyiért kapják. Vagy egyszerűen a turkálóban vesznek 5 lejért. Ahhoz, hogy ebből megéljen egy kalapkészítő, meg kell találnia a saját vásárlóit. Ha én személy szerint ebből szeretnék megélni, akkor jelen pillanatban nem tudnék, pedig havonta csak 5 kalapot kellene ehhez rendes, európai áron eladjak. Ellennék, mint a befőtt. Nem sok esélye van arra egy kalaposnak, hogy ebből megéljen, ha nem külföldön próbálja meg eladni a termékeit. Reménykedem, hogy pár év múlva ez változni fog.

Tegyük fel, hogy valakinek, aki olvassa ezt az interjút, kedve támad kalapot viselni. Hogyan kell kalapot viselni? Vannak arra szabályok, hogy kinek mi áll jól?

- Az elsődleges szabály szerintem, hogy tudd viselni a kalapot. Ne a kalap viseljen téged, hanem te viseld a kiegészítődet! Ez a legfontosabb. Az egy dolog, hogy nagyon tetszik egy extravagáns kalap, és vágysz arra, hogy viseld, de ha felteszed, és bután érzed magad benne, akkor inkább válassz mást. Ha valaki kalapot akar viselni, akkor olyat válasszon magának, amiben jól érzi magát. Ha te egy piros női kalapban érzed jól magad, akkor viselj olyat!

Én hétköznapokon is szoktam koktélkalapot viselni, engem nem zavar, ha megnéznek az utcán és esetleg leszólítanak. Sőt, arra gondolok, hogy ez milyen vagány. Az idős néni az udvarban, ahol lakom, például mindig megdicséri a kalapomat. Ha nincs kalapom és nem vagyok kisminkelve, akkor nem ismernek fel a szomszédaim. Nekem ez tetszik, de van, aki ettől feszélyezve érezné magát.

Felrakhatsz magadra akármekkora őrületet, ha tudod viselni. Mert egy kalapban azért másképp mozogsz. Olyan, mint egy magassarkú cipő, meg kell tanulni benne járni. De ez tanulható dolog. Hogy kinek mi áll jól, az függ a személyiségétől, az arcformájától, a magasságától, a nyaka hosszától és attól is, hogy milyen ruhával akarja viselni.

Vannak kalapviselési praktikák?

- Kerekded arcú emberre például én nem adnék kis karimájú kalapot, mert nem néz jól ki, inkább közepes vagy nagy karimájút ajánlok. Egy alacsony nőnek magasabb fejrésszel rendelkező kalapot adnék, mert magasabbnak tűnik tőle. Ha egy széles karimájú kalapot viselek, aminek a karimájának az íve a vállam vonalával párhuzamos, akkor optikailag szélesebbnek fogok tűnni, mint amilyen vagyok.galeria_20073.JPG
Koktélkalap gyöngy díszítéssel
galeria_20074.jpg
Szatén koktélkalap, gyöngy és csipke díszítéssel
galeria_20075.JPG
Posztó kalap
galeria_20076.JPG
Leopárdmintás női kalap
galeria_20077.JPG
Selyem koktélkalap, kézzel készített ill. festett virágdíszítéssel
galeria_20078.JPG
Az előző koktélkalap bélése


Egy olyan koktélkalap, aminek a díszítése függőlegesen hangsúlyosabb, a viselőjét optikailag nyújtani fogja. Ha viszont olyat visel, ami teljesen ráfekszik a koponyájára, akkor alacsonyabbnak fog tűnni, kivéve ha a kontyára teszi. Az alkalmi kalapoknál éppen ezért a frizurát is figyelembe kell venni, hogy milyen hosszú és színű a haj.

Ha egy szőke egy szalma színű koktélkalapot vesz fel, akkor az nem fog érvényesülni. De egy élénk rózsaszín vagy piros egyből kidobja. Ha valakinek fekete haja van, akkor nem biztos, hogy fog érvényesülni a fekete kalapja. Alkalmakkor még a ruhához is igazítani kell. Például egy pink koktélkalapot simán viselhetünk egy bézs és rózsaszín keverékű táskával.

Hol vásárolhatunk Kolozsváron kalapot, illetve hol érdemes vásárolni?

- Kolozsváron két üzletet tudok, ahol kimondottan kalapot árusítanak. Az egyik a Mátyás király utcában van, a másik a Jókai utcában. Utóbbihoz én is adtam be a munkáimból. De meg lehet próbálni interneten, az eBay-en is vásárolni, ha tisztában vagy a paramétereiddel és a külsőddel, akkor felpróbálni sem szükséges.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS