2024. március 3. vasárnapKornélia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A világ 10 legütőképesebb különleges alakulata

S.I. 2015. augusztus 24. 10:19, utolsó frissítés: 10:53

Csak a legjobbak és legkitartóbbak lehetnek tagjai az elit egységeknek, akiket akkor riasztanak, ha már minden kötél szakadt.


Egy valamit magára is adó hadseregben vannak elit alakulatok. Legalább egy biztosan. Ezek az egységek általában kis létszámúak, különleges kiképzésben részesülnek, és általában olyan helyzetekben vetik be őket, amikor azok speciális megoldásokat igényelnek. Viszont a legjobbak között is vannak legjobbak, akikről a világ minden sarkában ismernek. Mindenki hallott a brit SAS-ról, vagy a US Navy SEALs-ről, de ki fért bele még a top tízbe? Bónuszként a legjobb magyar és román elit egységeket is bemutatjuk.

Spanyol Különleges Műveleti Erők (UOE)

A tengerészgyalogosság állományába tartozó különleges alakulat főként mélységi felderítéssel, célok megfigyelésével, az ellenséges utánpótlási útvonalak megbénításával, közvetlen akciókkal és rajtaütésekkel, fogvatartott személyek kiszabadításával, bajba jutott légi járművek személyzetének kimentésével. Az UOE katonái egyaránt járatosak a terrorizmus elleni harcban, a nagy magasságú ejtőernyőzésben és a tengeri bázisú különleges hadviselésben.

Az UOE az egyik legnagyobb tiszteletben álló európai különleges egység, annak ellenére, hogy nyilvánosan viszonylag ismeretlen. Az alakulatot még 1952-ben hozták létre, akkoriban önkéntes Kétéltű Hegymászó Társaságnak hívták magukat, nem sok időre rá viszont a brit SAS mintájára kezdték el felépíteni az elit szervezetet. Az UOE zöld barettjének megszerzése emberpróbáló feladat, általában tíz jelentkező közül csak kettőnek sikerül, de az sem ritka, hogy a jelöltek 100 százalékát elutasítják.


A pakisztáni Fekete Gólyák (SSG)

Mint a legtöbb különleges egység, az SSG is a brit SAS-t tekintette követendő példának. Az egységet 1956-ban állították fel, és részt vett az 1965-ös és az 1971-es indiai-pakisztáni háborúban is. Jelenleg békefenntartó missziókban vállalnak szerepet. Az SSG (Special Services Group) Pakisztán legelitebb különleges alakulatának számít. Pakisztánban többnyire fekete gólyáknak említik őket saját egyedi fejfedőjük után.


Ahhoz, hogy valaki tagja lehessen az elit kommandónak, alapszinten teljesítenie kell egy 36 mérföldes menetelést teljes felszerelésben 12 órán belül, valamint egy 5 mérföldes távot egy órán belül, szintén teljes menetfelszerelésben. Legsikeresebb akciójukat 2009 októberében hajtották végre, amikor 39 túszt mentettek ki egy irodaházból, amit tálib fegyveresek foglaltak el.

A lengyel JW GROM

A Jednostka Wojskowa GROM Lengyelország legjobban képzett különleges egysége, amelyet a nemzetközi sajtó egy lapon emleget a brit Special Air Service-szel (SAS), az amerikai Delta Force-szal, illetve az ausztrál Special Air Service Regimenttel (SASR). Az alakulat nevében szereplő GROM a Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego, azaz Különleges Műveleti és Gyors Reagálású Csoport lengyelül mennydörgést is jelent, utalva arra, hogy a JW GROM egyike az öt, különlegesen képzett lengyel katonai egységnek.

A JW GROM abból a szempontból is figyelemreméltó, hogy míg patinás nemzetközi társainak évtizedekre volt szükségük, hogy hírnevet vívjanak ki maguknak, a GROM néhány év leforgása alatt lett globális szinten is az egyik legfelkészültebb és legelismertebb különleges egység. Tegyük hozzá, ez annak köszönhető, hogy tagjait az SAS, a Delta, a GSG-9, a Navy SEAL és a Sayret MatKai képezték és képezik ki.

A GROM nem tipikusan antiterrorista jellegű egység. Fő profilja az ún. magas prioritású felderítő és diverziós műveletek végrehajtása, de tagjait kiképzik a szakszolgálatok tevékenységének harci támogatására, különleges helyzetekben végrehajtott mentési akciókra (így például terroristák által fogva tartott túszok és foglyok kiszabadításra), objektumok védelmére-elfoglalásra, VIP személyek védelmére, különösen veszélyes személyek elfogására Lengyelországon belül és annak határai kívül is.

Az orosz Alpha Csoport

Az orosz különleges alakulatok legjobbjának számító Alpha Csoport, illetve annak testvérszervezete, a Vympel, Oroszország legtitkoltabb alakulata. Az Alpha a hetvenes években jött létre, válaszul a Nyugat-Európát ért terrortámadásokra. Alapítása éve 1974, tagjainak létszámáról nem sokat tudni. Azonban míg a nyugati országok elit egységei a hadsereghez tartoznak, az Alpha a KGB-hez tartozott, és ma is az orosz titkosszolgálata (FSB) az anyacége.

Az Alpha fő profilja a terrorelhárítás, legfőbb feladata az ország területén belüli túszhelyzetek megoldása, és előzetes csapások mérése a különböző terrorszervezetekre. Az akcióik során bármilyen eszközt igénybe vehetnek. Az 1981-ben létrehozott Vympel profilja főleg a kémkedés és a kémelhárítás. A Szovjetunió bukása után az Alphát először Vilniusban vetették be nyilvánosan, ahol a fellázadt litvánok által elfoglalt tévétornyot kellett visszaszerezniük.


A civileknek nem sok esélyük volt, az akcióban 14-en életüket veszítették, a sebesültek száma a százat is meghaladta. Úgy hírlik, hogy az akcióban egy kommandós is életét vesztette, akiket az egység parancsnoka lőtt le, miután megtagadták a parancsot, és nem akartak civilekre támadni. A parancsnokot később letartóztatták.

Az Alpha morálját és hírnevét jelentős mértékben aláásta, hogy az egységet számos politikai játszmában is felhasználták, akcióikban pedig civilek is életüket veszítették. Legutóbb 2002-ben hallottunk róluk, amikor Moszkvában csecsen lázadók foglalták el a Dubrovka színházat, és 850 embert ejtettek túszul. A lázadókat altatógázzal és fegyverekkel semlegesítették, de a szervezetlenség és a rossz orvosi ellátás miatt 129 civil is életét vesztette.

Az amerikai Delta Force

Az amerikai filmgyártás alaposan meglovagolta a nyolcvanas években az USA elit katonáit övező mítoszt. A korabeli háborús filmek főszereplője vagy a Delta Force tagja volt, vagy Ranger, és egymagában pusztította az ellent. Igen, Chuck Norris is ezekkel a szerepekkel szerzett magának hírnevet. A Delta Force című filmet 1986-ban mutatták be, azóta mindenki tudja, hogy az egy különleges alakulat, amelyik a világ bármelyik pontján bevetésre készen áll.

A Delta Force, teljes nevén az Amerikai Egyesült Államok Hadserege Különleges Erőinek 1. számú Műveleti Osztaga (First Special Forces Operational Detachment Delta) 1977-ben alakult meg. A speciális terrorelhárító alakulat megálmodói is az SAS-t vették volna alapul, ám a Pentagon sokáig ferde szemmel tekintett a kezdeményezésre. Aztán az 1972-es müncheni olimpiai és az 1976-os entebbei események után a felsőbb vezetés úgy döntött, hogy szükség van a különleges képességekkel rendelkező alakulat létrehozása.

Az új alakulat kezdetben keveseket hozott lázba, 1979-ben a létszáma még nem érte el a 100 főt. A Delta Force első bevetése a teheráni amerikai nagykövetségen túszul ejtettek kiszabadítása lett volna. A Saskarom-hadművelet azonban balul sült el, hisz a kommandót szállító helikopter üzemanyag-utántöltés közben összeütközött egy szállító repülőgéppel. A fiaskó végeredménye nyolc halott és négy sebesült, így az akciót azelőtt lefújták, hogy elkezdődhetett volna.

Természetesen számos sikeres akció van mögöttük, ám ezekről kevés információ látott napvilágot. Annyit azonban tudni lehet, hogy 1983-ban ott voltak Grenadában, 1989-ben Panamában, mindkét iraki háborúban, a délszláv konfliktusban, és természetesen Afganisztánban is.

A francia GIGN

A francia Csendőrség Beavatkozó Egysége (Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale) a rendőrségi különleges egységek közül a legtöbb emberrel és a legtöbb képességgel rendelkezik. A Charlie Hebdo-mészárlást követően a tévéképernyőkön is feltűntek akció közben. Az utóbbi időszakban már harci búvárok és ejtőernyősök is szolgálnak az egységben, így a rendvédelem mellett katonai egységeknél látott feladatokat is képesek ellátni. Országos hatáskörű egységről van szó, de annyiban különbözik a többi hasonló szervezettől, hogy külföldön is törvényesen bevethető.

Az alakulatban kétszázan szolgálnak, és az 1973-as alapítás óta több mint 600 embert mentettek ki túszejtők fogságából. A jogszabályok értelmében tilos felfedni kilétüket, és arcképüket sem mutathatják a médiában. Az egyik legkülönlegesebb akció mind a GIGN, mind a különleges erők történetében az 1979-es mekkai nagymecset elfoglalását követő túszmentés volt. Mivel a nem muszlimok nem léphettek be a szent városba, a GIGN három kommandósa az akció előtt áttért, majd bejutottak Mekkába, és a szaudi fegyveres erőkkel közreműködve foglalták vissza a mecsetet.

Az izraeli Sayeret Matkal

Az Izraeli Védelmi Erőkön (Cahal) belül se szeri se száma a különleges egységeknek, náluk több elitegységgel csak az USA rendelkezik. A Sayeret nem csak a Cahalon belül, hanem globális szinten is az egyik legütőképesebb alakulat, nevéhez számos nagy sikerű akció fűződik. A terroristaellenes, túszmentési, szabotázs-, preventív és rajtaütési, valamint megtorlási akciókra szakosodott alakulatot 1958-ban állították fel.

A több mint nyolc hónapos, összetett fizikai, technikai és szellemi gyakorlatokat, valamint pszichológiai és orvosi teszteket tartalmazó kiképzési rendje rendkívül megterhelő a jelentkezők számára. A fegyverhasználat, közelharc, rejtőzködés és álcázás, ejtőernyőzés, felderítés, valamint további különleges bevetési ismeretek magas szintű elsajátítását megkövetelő alapozást a jelentkezők többsége nem tudja sikeresen teljesíteni. A Sayeret kívánságait egyenesen lesi az izraeli hadiipar, és a méltán híres Uzi géppisztolyt is eredetileg számukra tervezték.


A sayeretek között számos közéleti személyiség is megfordult. Soraikban szolgált például Ehud Barak korábbi miniszterelnök, Ariel Sharon volt miniszterelnök, Benjamin Netanjahu jelenlegi miniszterelnök és bátyja, Joni Netanjahu, Saul Mofaz egykori vezérkari főnök és miniszterelnök-helyettes, Danny Yatom, a Moszad 1996-1998 közötti igazgatója.

Az alakulat bevetései közül kiemelendő az 1968-as Sokk-hadművelet (hidak és egy erőmű felrobbantása a Níluson, mélyen egyiptomi területeken), az ugyanabban az évben kivitelezett, Ajándék fedőnevű akció (14, arab légitársasághoz tartozó repülőgép megsemmisítése Bejrútban), az 1973-as Ifjúság tavasza rajtaütés (palesztin terroristák likvidálása Libanonban), valamint Abu Dzsihád 1988-as kivégzése Tunéziában.

2003-ban sikeresen szabadítottak ki egy palesztinok által elrabolt taxist, akit Ramallah külvárosában egy 10 méter mély gödörben tartottak fogva. A Sayeret Matkal legismertebb hadművelete a Villámcsapás misszió, amikor az ugandai Entebbébe térített Air France gép túszként fogva tartott zsidó utasait menekítették ki sikeresen. A rajtaütésben az egység akkori parancsnoka, Joni Netanjahu életét vesztette.

A brit SAS

A Special Air Service a Brit Királyi Haderő különleges légi szolgálata, és egyértelműen a leginkább ismert különleges egység, amelyet ráadásul az egyik legütőképesebbként tartanak számon. 1941-ben az észak-afrikai fronton szolgáló skót hadnagy, David Stirling agyából pattant ki az ötlet, hogy létre kellene hozni egy különleges légi szolgálatot, mivel hiába rendelkeznek a különleges kommandós egységek kitűnő emberanyaggal, ha a logisztikai és vezetési problémák miatt nem elég hatékonyak.

Úgy vélte, hogy a saját ellátóbázissal és járművekkel rendelkező kisebb egységek hatékonyabban lennének képesek harcolni a németek ellen. Az elképzelést jónak ítélte meg a főparancsnokság, és Stirling 65 fővel megalakította a SAS-t. A számtalan sikeres akciót maga mögött tudó szolgálat három ezredből áll, ezredenként négy, 60-60 katonával rendelkező századdal. Jelmondatuk: Who Dares Wins.


Tagjai a brit szárazföldi erők, a légierő és a haditengerészet önkénteseiből verbuválódnak. Ahogy a fentiekben is láttuk, számos ország megpróbálta lemásolni, átvenni felépítését, kiképzési és szelekciós módszereit, de eddig senkinek nem sikerült hozni a brit szintet. Kiválasztási procedúrája valószínűleg a legmegterhelőbb valamennyi különleges egység eljárása közül, talán a Navy SEAL Pokol Hete a leginkább hasonló hozzá.

Miután végigharcolták a második világháborút, fontosabb bevetéseik színhelyei: Omán, Észak-Írország, Falkland-szigetek, Irak, Afganisztán. Az egyik legemlékezetesebb akciójuk az Operation Nimrod volt 1980-ban, amikor megostromolták a londoni iráni nagykövetséget, amelyet egy hat fős fegyveres csoport, a Demokratikus Forradalmi Mozgalom Arabisztán Felszabadításáért foglalt el. Az akciót a tévé is élőben közvetítette.

Az amerikai Navy SEALs

A SEAL neve azt követően vált világszerte is ismertté, hogy katonái likvidálták 2011-ben Oszama bin Ladent. Az amerikai haditengerészet különleges műveleti alakulata a tengeren (SEa), a levegőben (Air) és a szárazföldön (Land) egyaránt bevethető. A seal angol szó ugyanakkor magyarul fókát jelent, ez a haditengerészek megnevezése a szlengben. Az egység elődjei a második világháborúban létrehozott víz alatti rombolócsapatok voltak, ám a SEAL-csapatok megalapítását csak az 1960-as évek elején rendelte el J. F. Kennedy.

Az egység már 1965-ben harcolt Vietnamban, és azóta is számtalan, többnyire titkos akcióban vettek részt. A kiképzést az SAS-hoz hasonlóan a legkeményebbként tartják számon, általában 100 jelentkező közül 2-3-nak sikerül teljesíteni. Arra is volt példa, hogy senkinek sem sikerült befejezni a kiképzést.

Ha valakinek megfordul a fejében, hogy csatlakozzon a fókákhoz, először amerikai állampolgárságra van szüksége. Ahhoz, hogy bárkit is számításba vegyenek, a következőket kell teljesíteni: két perc alatt legalább 43 fekvőtámasz és 50 felülés, 1,5 mérföld futás 11 perc alatt, legalább 6 húzódzkodás, 457 méter úszás 12:30 perc minimális szintidővel. A féléves kiképzés csak ez után következik, amit zárásként az ún. Pokol Hete követ, ami alatt a jelöltek csupán 15 órát alszanak, miközben válogatott kínokat kell kiállniuk. Jelszavaik: Az egyedüli könnyű nap a tegnapi volt! Megéri győztesnek lenni!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS