2022. október 1. szombatMalvin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

15 dolog, amit nem tudtál a miniszoknyáról

Gozner Gertrud 2004. július 22. 10:49, utolsó frissítés: 2004. július 21. 17:26

#b#40.-dik születésnapját#/b# ünnepli idén a miniszoknya. Szociológusok szerint megjelenését a fogamzásgátló tabletták bevezetése indokolja, de újragondolták már miatta a brit adótörvényeket is.

Hatvanas évekbeli botrányos megjelenése óta a mini nagyon sok parázs vita tárgyát képezte. Annak idején a szemöldökök is megemelkedtek, amikor egy divatos lány szexi miniszoknyájában kilépett az utcára. Negyven év telt el azóta, mégis a mindent láttató ruhanemű, amelyet rendszerint 15 vagy 17 centiméterrel a térd felett végződött, továbbra is óriási népszerűségnek örvend.

A kacér ruhanemű negyvenedik születésnapjára a brit Sun magazin gyűjtött össze 15 érdekes részletet, amit kevesen ismernek a mini történetéből.

1. 1967-ben az Oxford Egyetem vitaklubjának legnépszerűbb gyűlése a miniszoknya jövőjét tárgyalta. A napirendi pont teljes címe “A tisztelt ház nem hisz abban, hogy a miniszoknya sokra viszi” volt, amit az ellenfél csapat sikeresen megcáfolt.2. Társadalomkutatók a miniszoknya megjelenését a fogamzásgátló tabletták bevezetésével hozták kapcsolatba. Ők azt állították, hogy mivel a nők nagyobb szexuális szabadságot élveznek, mióta a tabletták piacra kerültek, a szoknyák is megrövidültek, mert a lányok egyre többet mernek megmutatni magukból.

3. Egy brit divattervezőnő, Mary Quant vezeti be a minit Angliába 1964-ben. Ő viszont egy francia designer, Courreges ötletét vette át, levágott belőle egy pár centit és londoni butikjaiban kezdte el árusítani.

4. Quant 1965-ben Amerikába is elvitte a minit. Modelljei végigvonultak a new yorki Times Squeren, óriási forgalmi dugót okozva és hatalmas reklámot biztosítva az új divathóbortnak.

5. A hatvanas évek szoknyái pamutból, szaténból és bársonyból készültek. A legnépszerűbb modellnek azonban egy Quant tervezte mini bizonyult, amely pvc-ből készült és margarétával díszítették.

6. Miniszoknya-rajongó volt a hatvanas évek topmodellje, Twiggy, az ex-Spice Girl Geri Halliwell, és az egykori First Lady, Jackey Kennedy, aki egy fehér Valentino-miniszoknyát viselt, amikor 1968-ban hozzáment Aristotle Onassis görög milliárdoshoz.

7. A mini hossza a hatvanas évek során állandóan változott. A new yorki lányok olyan szoknyákat választottak, amelyek 10 vagy 12 centiméterrel a térd fölött végződtek, a londoni hölgyek azonban sokkal merészebbek voltak: ők a 18 vagy 20 centivel rövidebb változatot viselték.

8. Aki a hatvanas években igazán divatos akart lenni, a miniszoknyához hozzá illő pulóvert és harisnyát hordott. A mai modern hölgyek viszont a szűk felsőket, pólókat részesítik előnyben a rövid szoknyához.

9. 1967-ben a mini tovább rövidült és kiérdemelte a mikro-mini elnevezést. Népszerűsége az évtized végére azonban jelentősen megcsappant, ahogy egyre inkább elterjedt a középhosszú (midi) és a bokáig érő (maxi) szoknya.

10. Ez a folyamat a nyolcvanas évek közepéig tartott, amikor is végre megtörtént a nagy visszatérés. Ebben az időben a minit már a szűk, testhez simuló lycra-ból készült, amely nem sok munkát adott a képzeletnek.

11. Miután a mini a hatvanas évek végén szép lassan kihalt a brit divatból, a felháborodott teherautó-vezetők kampányt szerveztek a modell megmentésére.

12. A divatrajongók szintén vonakodtak kidobni szexi ruhadarabjukat. A midi-hossz 1968-as angliai bevezetésekor a brit közvélemény-kutatók kimutatták, hogy nyolc nő a tízből semmi szín alatt nem szeretne megválni a minijétől.

13. Természetesen nem mindenki tudta elfogadni a rövid szoknyák divatját: 1966-ban a vezető egyesült államokbeli lap, a New York Times egy cikkével vitát kezdeményezett, miszerint a mini sérti a közerkölcsöt.

14. A pletykák szerint az új szoknyaméret a Mini márkájú autóról kapta a nevét, amely szintén a vad hatvanas évek egyik szimbóluma volt.

15. A mini bevezetése arra késztette a brit minisztereket, hogy újragondolják az Egyesült Királyság adózási törvényeit. Kis mérete miatt ugyanis a miniszoknya gyerekruhának minősült és így ki volt vonva az áfa alól. De 1966 januárjában betömték ezt a törvénykezési kiskaput.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS