2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyetemistáknak írt ki versenyt az igazi Vasember a szupervonat megtervezésére

F.J. 2015. június 16. 17:16, utolsó frissítés: 2015. június 17. 08:24

1216 kilométer óránkénti sebességgel dübörögne az Elon Musk által megálmodott utasszállító.


Az amerikai Elon Musk SpaceX nevű, űrszállítással foglalkozó vállalata versenyt írt ki egyetemisták számára egy olyan szupervonat személyszállító kapszuláinak, esetleg annak alegységeinek a megtervezésére, amelyeket már 2016 júniusában szeretnének tesztelni egy rövidebb távon.

Ha megterveznék, akkor ez lehetne a biztonságos utazást lehetővé tevő szállítókapszula prototípusa azokban a tervezett, belsejükben csökkentett légnyomással rendelkező csövekben, amelyek Musk tervei szerint az amerikai nagyvárosokat kötnék össze, és forradalmasítanák a földi közlekedést. Természetesen egyelőre emberek nélkül működne a tesztpálya.A tervek szerint a szupervonat 760 mérföld/h, vagyis 1216 km/h (337 m/s) sebességgel közlekedne.


Ahhoz, hogy a tesztet kivitelezhessék, a vállalat hawthorne-i, Kaliforniában található főhadiszállásán - a versenykiírás szerint - egy egy és három mérföld (1,60-4,82 km) közötti hosszúságú tesztpályát fognak kialakítani. Ez a terv egyben Muskék első konkrét lépése is arra, hogy a szupervonat megépülhessen. Az ötlet ugyanakkor nem csak Musknak jutott eszébe, más amerikai vállalatok is dolgoznak azon, hogy az megvalósulhasson.


Az egyetemistákhoz szóló felhívásban a SpaceX azt is hangsúlyozta, hogy a vállalat csak hozzá szeretne járulni ahhoz, hogy a projekt megvalósulhasson, egyelőre nem dolgozik azon, hogy meg is alkossa az első használható rendszert. Emellett – az Elon Muskra jellemző módon – az összes tervet és fejlesztést szabadon felhasználhatóvá kell tennie az azt fejlesztőnek.

Musk, akiről a képregényhős Vasember filmbeli karakterét mintázták, egy 43 éves amerikai feltaláló és dollármilliárdos befektető. Eddigi sikeres projektjei a PayPal elektronikus fizetési rendszer, a Tesla elektromos autókat gyártó vállalat, valamint a SpaceX kereskedelmi űrszállítással foglalkozó cég.

Musk a PayPallal forradalmasította az online fizetéseket, a Teslával meg az elektromos autók piacát, míg a SpaceX az első kereskedelmi űrvállalat, amelyiknek sikerült dokkoltatnia egy szállítmányt a Nemzetközi Űrállomáson, és nagyon közel áll ahhoz, hogy megvalósítsa azt, hogy a szállítmányok rakétái épen térjenek vissza a Földre.

A sokak által túl futurisztikusnak tartott projektnek éppen Elon Musk az egyik garanciája, aki az elmúlt időszakban a mérnökeit szabadidejükben arra fogta, hogy tervezzék meg a Hyperloopnak nevezett szupervonatot, amelyik a tervek szerint 35 perc alatt tenné meg a jelenleg több, mint tíz órába kerülő távot Los Angeles és San Francisco között. A cél természetesen az, hogy az Amerikai Egyesült Államok egész területére kiterjedő szállítási hálózatot hozzanak létre.


Elon Musk azután vetette fel a Hyperloop ötletét, hogy az amerikai Kalifornia államban egy olyan gyorsvasút megépítését vették tervbe, amelyik meg se közelítené azt a sebességet, amit egy Hyperloop-szerű projekttel meg lehetne valósítani.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS