2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Végleg felzabálja a médiaorgánumokat a Facebook?

F.J. 2015. május 22. 14:33, utolsó frissítés: 14:33

A Facebook azt mondja, csak gyorsítani szeretné a tartalmakhoz való hozzáférést az Instant Article-lel. Sokak szerint jobb el sem képzelni, mi jöhet ezután.


Nem zavar mindenkit, de kevesen vannak, akik nem szembesültek már azzal, hogy amikor meg akarunk nyitni a mobilunkon a Facebook-alkalmazásból egy cikket, akkor – még abban az esetben is, ha a Facebook beépített böngészőjét használjuk – úgy nyolc másodpercet kell várni, mielőtt el tudnánk olvasni azt.

Ez a nyolc másodperc nem tűnhet soknak, de gondoljunk bele abba is, hogy Romániában mobilnetezni mást jelent, mint a világ többi részén, tekintve, hogy világszinten a 12. helyen vagyunk a mobilletöltések terén. Amikor wifire csatlakozva töltünk be oldalakat, akkor viszont az előnyünk megnő, hisz Románia egy ideje világszinten az első öt között van ebben a kategóriában. Gyengébb internetletöltési sebességgel rendelkező országokban ezzel szemben az a nyolc másodperc továbbiakkal bővül.

A Facebook természetesen nemcsak a felhasználói élmény javítása miatt szeretne változtatni ezen, hanem azért is, hogy nehogy megunja a felhasználó a várakozást, és más alkalmazáson végezze el a műveletet.

Ennek a megoldására jelentette be múlt héten a Facebook a New York Times, a National Geographic és az Atlantic médiaorgánumukkal közösen az Instant Article-t, aminek köszönhetően gyakorlatilag azonnal be fognak töltődni az oldalak, cserében meg egyenesen a Facebook szervereire töltik fel a médiaorgánumok a cikkeiket. Egyelőre csak az említett médiaorgánumok esetében, és csak az iOS rendszeren futhatunk szembe ezzel a megoldással, de a Facebook szerint az Androidra kiadott verzióval sem kell sokáig várnunk.

Amellett, hogy ennek köszönhetően javulni fog a felhasználói élmény, valamint csökken a várakozási idő, a Facebook a tartalmakban szereplő képek és videók javítására is lehetőséget ad. Emellett majd rá lehet közelíteni ezekre a képekre, a videók meg automatikusan le fognak játszódni, ha ezt lehetővé tettük az alkalmazás beállításaiban.

Miért mentek bele ebbe a New York Timeshoz hasonló patinás újságok?

A magyarázat erre egyszerű: az újságok "függővé" váltak a Facebook által generált nézettségi mutatóktól. Ráadásul a Facebook algoritmusai döntik el, hogy melyik cikkel futsz szembe az idővonaladon, és azt is, hogy hogyan prioritizálja az információkat.

Azok a médiaorgánumok, akik kimaradtak az Instant Article-t használók köréből, már most azon háborognak, hogy mi történhet akkor, ha a Facebook hátrányosan fogja kezelni az ő tartalmaikat.


Csatlakozni ugyanakkor meglehetősen előnyös lehet: a gyorsan betöltődő oldalak nekik is előnyt jelentenek, a Facebook személyre szabott reklámjai pedig további lehetőséget biztosíthatnak az emberek eléréséhez. A Facebook emellett az Instant Article-hez csatlakozóknak a tartalomból származó reklámbevételek 70%-át adja.

Ráadásul a Facebook – legalábbis egyelőre – hagyja, hogy a cikkekben a médiaorgánumok saját hirdetéseiket helyezzék el, aminek a 100%-át megtarthatják, valamint az anyagok nézettségét is követhetik a Facebookon olyan nem Facebook-eszközök révén is, mint a Google Analytics.

Miért lehet mindez veszélyes?

A megoldást ellenzők leginkább azt kifogásolják, hogy ezáltal a médiaorgánumok „kiadják a kezükből a kormányt”. Pontosabban afelett veszítik el az irányítást, ami a tartalom megjelenítését és célba juttatását illeti, ami tovább erodálhatja az amúgy is egyre több teret veszítő klasszikus és minőségi újságírást.

Egyben arra is felhívják a figyelmet, hogy az Instant Article feltételeit vállaló médiaorgánumok kiteszik magukat annak, hogy egy ponton a Facebook bejelenthesse, hogy csökkenti a részesedésüket a reklámbevételekből, vagy hogy befolyásolhassa azt, hogy mit hogyan jelenítenek meg.

Az Instant Article kritikusai az innovációt is féltik. Azzal ugyanis, hogy a Facebook felületén fog megjelenni a cikk, kevesebb figyelmet fog kapni az, hogy az olvasók igényeihez optimalizálják a weboldalakat.

De a legtöbb aggodalom azt a jelenséget övezi, hogy a Facebook, amely eddig is megkerülhetetlen tényezőt jelentett a médiapiac szereplői számára, egyes elemzők szerint egy további lépést tett a médiapiaci szereplők felfalására.

Forrás: The Verge

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS