2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A romániai melegek fele még mutatkozni sem akar egy gay személlyel

2015. május 20. 09:58, utolsó frissítés: 2015. május 21. 11:58

Kézen fogásról vagy csókról nem is nagyon érdemes beszélni, még megpróbálni se nagyon akarják nyilvánosan.


A romániai melegek meghúzódnak és titkolják a melegségüket, és ez így teljesen rendben van nekik - legalábbis erre lehet következtetni az egyik legnagyobb meleg internetes társkereső, a Planetromeo közelmúltban készített felméréséből. A kérdőívet 127 országból - köztük Romániából - összesen 115 ezer homoszexuális, biszexuális, transznemű és heteroszexuális személy töltötte ki.

Az oldal a Gay Happiness Index alapján rangsorolta az országokat, aminek a kiszámításánál három fő tényezőt vettek figyelemben. Az első a közvélemény viszonyulása az LGBT-személyekhez, például milyen a jogi helyzet vagy hogyan viszonyulnak ahhoz, ha két azonos nemű személy csókolózik vagy kézen fogva sétál.

Másrészt azt vették figyelembe, hogy miként bánnak a melegekkel, például tapasztaltak-e diszkriminációt a családjukban, a munkahelyükön, az oktatásban és az egészségügyben, illetve bántalmazzák-e őket verbálisan vagy fizikailag. Harmadrészt pedig arra is rákérdeztek, hogy mennyire elégedettek a saját életükkel, mennyire fogadják el magukat, gondoltak-e már arra, hogy a szexuális irányultságuk miatt munkát vagy lakhelyet váltsanak.

Az összesítésből az derül ki, hogy az egykori keleti blokk országai közül csak Csehország emelkedik ki. Magyarországot a 49. helyre rangsorolták, Lengyelországot pedig az 51. helyre. Románia a 65. helyre került, pont beelőzzük ezzel Bulgáriát. Az ukránok a 83. helyen állnak, míg a Moldovai Köztársaságban élők a 93. helyen állnak. A listát Izland vezeti, utána pedig Norvégia és Dánia következik a dobogón. A lista végén Etiópia, Szudán és Uganda áll.


Európai meleg boldogság index | Create infographics


Romániában összesen 2484 nagykorú személy töltötte ki a tesztet: 22 százalékuk szerint az elmúlt évhez képest javult a melegek helyzete, 69 százalékuk szerint semmit nem változott, míg 9 százalékuk szerint romlott. Az ország a közvélemény szempontjából áll kifejezetten rosszul, az rontja le nagyon a statisztikát. A lehetséges 100 pontból 13-at kaptunk arra, ahogyan a közvélemény az eltérő szexuális orientációjú emberekhez viszonyul, legalábbis ahogyan a meleg ezt érzékelik. A melegekkel való bánásmód és az életükkel való elégedettség viszonylatában egyaránt 55 pontra értékelték az országot a válaszadók.

A romániai melegek 24 százaléka gondolja úgy, hogy törvények, a kormány és kormány intézkedései kifejezetten melegellenesek. A munkahelyi vagy az iskolai környezetet a megkérdezettek 27 százalékuk tartja kifejezetten ellenségesnek, ezzel szemben csupán 3 százalékuk melegbarátnak. Az embereket pedig 57 százalékuk ítélte kifejezetten ellenségesnek vagy inkább ellenségesnek.

De sokkal érdekesebb eredményeket mutat az, amikor a konkrét cselekedetekre kérdeztek rá. A válaszadók 46 százaléka nem mer nyilvános helyen olyan személlyel mutatkozni, akiről egyértelműen kiderül, hogy a saját neméhez vonzódik. 64 százalékuk nem mer kézen fogva sétálni egy azonos nemű személlyel, 70 százalékuk pedig meg sem próbálja nyilvános helyen megcsókolni a párját. A melegek 40 százaléka pedig nem merne nyilvános helyen randira hívni valakit, és csupán 6 százalékuk vállalná be minden kényelmetlen érzés nélkül.

Romániai meleg boldogság | Create infographics


Ezzel szemben, vagy pont azért, mert mutatkozni sem mernek, a tapasztalataik ennél sokkal pozitívabbak. 55 százalékuk nem tapasztalt semmilyen diszkriminációt a családjuknál, 62 százalékának mondta azt, hogy minden rendben a munkahelyen, 77 százalékuk pedig az egészségügyben és az oktatásban is mindent okésnak tapasztal. A melegek 5 százalékát tagadta ki a családja, amiért a saját neméhez (is) vonzódik, 3 százalékukat pedig ezért kitagadták az örökségéből. 7 százalékuk mondta, hogy elveszítette a munkahelyét a melegsége miatt, 6 százalékuk pedig arról számolt be, hogy fizetésemelését utasították el miatta. A megkérdezettek 1 százaléka számolt be arról, hogy elutasították az egészségügyi kezelését, 5 százalékuk pedig többet kellett várjon emiatt.

Verbális inzultust 24 százalékuk tapasztalt az elmúlt éveben, ezzel szemben 41 százalékuk soha sem. Kisebb vagy nagyobb testi sértést az elmúlt egy évben a melegek 7 százaléka tapasztalt. Az LGBT-személyekkel vicceskedő vagy őket negatívan érintő kijelentéseket 15 százalékuk tapasztalt gyakran a munkahelyén, az oktatásban 16 százalékuk, baráti környezetben 15 százalékuk, míg nyilvános helyen - például kávézóban vagy kocsmában - 20 százalékuk.


illusztráció: Dragon Images via Shutterstock.com

A válaszadók 36 százaléka teljesen, 39 százaléka közepesen, míg 24 százaléka alig elégedett az életével. A saját nemi orientációját a megkérdezetteknek csupán a 15 százaléka fogadja el teljesen, 58 százalékuk közepes mértékben van megbékélve magával, míg 26 százalékuk gyötrődik amiatt, hogy a saját neméhez vonzódik. De más országba költözni, lakhelyet váltani az országon belül vagy munkát váltani csak nagyon kevesen akarnak.

Aki még több információt szeretne, azoknak itt érhető el a részletes kiértékelés, eszméletlen sok adattal és információval, amiből mi már csak a Planetromeo boldogtalansági becslését fogjuk idézni. Eszerint, ha elfogadjuk azt a feltételezést, hogy 175 millió meleg ember él a világon, akkor 2014-ben közülük 13 milliót üldöztek el otthonról, 4 millió szenvedett súlyos testi sértést, 22 millióan vesztették el a munkájukat miatta, 7 millióan élnek heteroszexuális házasságban, 66 millióan még nem bújtak elő a szüleiknek, illetve 41 millióan kívánják emiatt elhagyni az otthonukat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS