2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdély tinisztárja: Budapesten sétálva hirtelen tizenkilencen követtek az utcán

kérdezett: Gál László 2015. május 14. 17:32, utolsó frissítés: 2015. május 16. 09:47

A sepsiszentgyörgyi Dezső Bence nagyobb sztár Magyarországon, mint szülővárosában. Pillanatnyilag ő az egyik legfelkapottabb magyar Youtube-os.


Idén lett 10 éves a Youtube. Ennek apropóján több olyan erdélyi vloggert is megkerestünk, akiknek valószínűleg teljesen másképp alakult volna az élete a videómegosztó nélkül. A Baróti Star TV Sanyikáját inkább a maintstream média nyomatja, a vloggerek között nem igazán számít, legfeljebb ismerik, mint elismerik a munkáit. Elekes Levi már számon tartott youtuber, a munkáit leginkább a román közösségben ismerik. A harmadik népszerű erdélyi magyar vlogger, akit bemutatunk, a sepsiszentgyörgyi Dezső Bence, alias 2Face, akiért leginkább Magyarországon rajongnak.

Csatornája jelenleg az egyik legfelkapottabbnak a magyarországiak között, az elmúlt 7 napban közel 3500 ember iratkozott fel rá (ez az 5. legtöbb), így már összesen több mint 51 ezer ember követi. A legkövetettebb csatornák listájában jelenleg az 52. helyen áll, de ha ilyen tempóban folytatja, akkor hamarosan sokkal előbbre kerül. Hat hónappal ezelőtt alig valamivel több mint 8 ezer ember követte, a nagy ugrás nagyjából három-négy hónappal ezelőtt történt. Az utóbbi egy hónapban pedig minden eddiginél népszerűbb lett, több mint 10 ezer követőt szerzett 30 nap alatt. Dezső Bencével beszélgettünk.


Mennyire tartod magad átlagos szentgyörgyi tinédzsernek?

- Nagyon. A Mikes Kelemenben tanulok, a Sugásnál találkozom a barátaimmal és a parkba megyünk ki sétálni. Mindenki így csinálja, aki vérbeli szentgyörgyi.Megismernek már Szentgyörgyön az utcán?

- Persze. Tegnap este is kint voltam a barátaimmal, és odajött három lány autogramot kérni. De a szentgyörgyiek már megszokták, meg ismernek rég. Inkább a külföldiek vannak oda értem, főleg Magyarországról, de Ukrajnából és Szlovákiából is vannak rajongóim.

Áprilisban megszervezték Magyarországon a PlayIT-et, azon voltam kint, és már a Syma Csarnok fele sétálva tizenkilencen követtek az utcán. Megláttak, és követtek. Ahogy beléptem a Syma Csarnokba, 700 ember futott oda hozzám, elzárták az egész folyosót, miattam nem tudtak felmenni a fellépők a színpadra. Nagyon brutális volt, nem számítottam ennyi emberre.

Körülbelül 2600 ember jött oda hozzám a nap folyamán, ami azt jelenti, hogy reggel 10-től délután 5-ig folyamatosan képeket és aláírásokat osztogattam. Nagyon kimerítő, de egy jó lelkifröccs volt.

Néha visszagondolok az elmúlt fél évre,mi történt velem és mennyire megváltozott minden körülöttem és rájövök hogy én egy bas@ott szerencsés ember vagyok ! ♡ :) Köszönöm azoknak akik követnek és mellettem vannak/támogatnak ! 💙

A photo posted by 2Face (@bence.dezso1) on
Az 50 ezer követő mennyire változtatta meg az átlagos szentgyörgyi életedet?

- Gyökeresen megváltozott, amióta intenzíven elkezdtem videózni. Eddig úgy zajlott a napom, hogy felkeltem, elmentem iskolába, majd haza. Otthon tanulás és fekvés. Majd elölről az egész.

Most úgy van, hogy reggel felkelek, megnézem az emailjeimet, megnézem kik írtak a Facebookon. Naponta átlagban 140-150-en szoktak. Majd megnézek mindent, ami a közösségi médiához kapcsolódik. Hányan iratkoztak fel, mennyi volt a napi megtekintés. Minden délután le kell üljek, hogy a levelekre válaszoljak. Eléggé megbonyolította az életemet, de szeretem.

Mikor volt a nagy bumm, amikor tömegesen kezdtek el feliratkozni a rajongók?

- Körülbelül fél éve. Nekem addig napi szinten olyan 5-6 feliratkozóm volt, aztán csináltam egy videót, ami megdobta a számukat. 100-200 követővel kezdtem naponta gyarapodni. S láttam, hogy hoppá, ebből lesz valami! Akkor még összesen 6000 feliratkozóm lehetett. Most havonta nagyjából 10 ezer új van.Kik írnak neked?

- A Facebookon általában a rajongók szoktak, bár néhányan emailen is próbálkoznak, mert valamivel könnyebbnek gondolják. De cégek és rendezvények is rendszeresen írnak, hogy promózzam meg valamilyen terméküket egy bizonyos összegért, vagy jelenjek meg a rendezvényükön.

Szentgyörgyi cégek?

- Nem. Ezek általában távolabbi cégek, többek között magyarországiak. Úgy lehet elképzelni, hogy van egy fülhallgatókat forgalmazó cég, aki azt mondja, itt van az egyik terméke, amit ide ad nekem, hogy hordjam magammal és reklámozzam. És csináljak róla egy videót, ha tetszik. Ezen kívül vannak Youtube-csatornák is, akik megkeresnek, hogy promózzam be őket.

Csak olyan termékeket és csatornákat szoktam reklámozni, amikbe látok potenciált, amire vevők lehetnek a többiek.

Amikor kezdő voltál, te is kértél meg youtubereket, hogy ajánljanak téged, készítsetek közösen videókat?

- Nálam nem volt ilyen. Fél éve kezdtem el komolyabban csinálni, azóta készítek másokkal közösen videókat, de nem azért, hogy reklámozzuk egymást, hanem hogy kielégítsem a nézőknek a vágyát, mert imádják a kedvenceiket egy videóban látni.

Kivel csináltál már közös videót?

- Volt már UNFIELD-dal és a Kelemen Kabátbannal is.Hogy lehet napi 150 Facebook-üzenetre válaszolni?

- Nem tudok rá válaszolni. A barátnőmmel is csak telefonon beszélek. A Facebook számomra csak azért van, hogy posztoljak, és mert hozzá van csatolva a Facebook-oldalam is, ahol publikálom a videóimat.

Amikor én rádírtam a Facebookon, akkor szinten egyből válaszoltál ...

- Az a helyzet, hogy szerencséd volt. Ha interjút akarnak, akkor általában vagy megszerzik a telefonszámomat, vagy emailt írnak.

Van már menedzsered is?

- Van, persze. Vannak youtuberek, akik bár picivel nagyobbak nálam, de nincs szükségük menedzserre, mert csak a Youtube-on vannak jelen, viszont én majdnem minden platformon ott vagyok, megtalálnak az ask.fm-en, a Facebookon és az Instagramon is. Már rendezvényekre is kezdünk eljárni, hogy a követőimmel találkozzak, ezért szükségem van egy menedzserre.

Ki a menedzsered?

- Egy nagyon jó barátom, egy 27 éves srác, akit már régebb ismerek. Nem most kezdte ez a menedzser dolgot, és én elfogadtam a felajánlását, hogy nekem is segítsen. Nagyon jó, mert a barátom, és megbízom benne. Tehát nem egy 12 éves tapasztalatlan gyerek menedzsel.

Miből áll pontosan a munkája?

- Ő intézi a dolgaimat, például, ha cégek akarnak velem beszélni. Nyilván én olvasom el a levelet, de ő tárgyal velük. Ha egy helyszínen vagyunk, akkor ő gondoskodik a biztonságomról és minden hasonlóról.

Tehát gyakorlatilag egy szervező.

- Ha valakivel szerződést kötök, akkor ő méri fel, hogy milyen károk keletkezhetnek nekem belőle, illetve azt is, hogy melyek az előnyei.

Milyen gyakran töltesz fel videókat? Van ennek egy rendszeressége?

- Nincs. Amikor az időm engedi és kedvem is van videózni. Ez hetente két-három videót jelent. Egy rövidebbet akár két óra alatt is elkészítek, de ha hosszabb, akkor egy napot dolgozok rajta. Úgy szoktam, hogy előre megírom a szöveget, amit csiszolgatok, majd felveszem és összevágom.

De vannak például kérdez-felek videók is...

- Igen, azokat nagyon szeretik, már csak azért is, mert az internetes „nép” szereti, hogyha az általa követett embereknek belát a magánéletébe. Mindig olyan dolgokat kérdeznek, amivel beleáshatják magukat a magánéletünkbe. Szerencsére én döntöm el, hogy mennyit engedek ebből.

Mi motivált? Miért kezdtél el videókat készíteni?

- Nagyon rég csinálok videókat, csak nem voltak addig publikusak, nem töltöttem fel sehová. Már hét évesen is csináltuk a videókat a barátokkal. Nyilván nem kérdésekre válaszoltunk vagy témákat beszéltünk ki, hanem csak a telefon előtt vagánykodtunk.

Nekem zsigerből jött, hogy kezdjem el. Nem tudom a pontos magyarázatát. Imádok szórakoztatni, emberekkel foglalkozni és újakat megismerni, szóval miért ne kezdtem volna el? És bevált.

Van receptje a sikernek?

- Persze, hogy van.

És elárulod, mi az?

- Jobbat kell csináljon, mint amilyenek most vannak. Aki most fog neki, annak újat kell csinálnia, jobb minőségben kell gyártson és jobb tartalmat kell nyújtson, mint amilyeneket most lehet látni. Ezt viszont nagyon kevesen tudják szerintem megcsinálni, százból legfeljebb egy.

Sokan azt mondják, hogy nincsen, de ez elég jó recept rá. Persze, szerencse is kell hozzá, hogy valaki ismert legyen.

Megéri neked ezt csinálni? Mondtad, hogy vannak megkereséseid, de tényleg el is jutsz addig, hogy hasznod származzon belőle?

- Igen, havi szinten keresek pénzt, de nem azért csinálom a youtube-ozást. Ha keresek is pénzt, azt mindig visszaforgatom a videózásba.

Milyen a technológia felkészültséged? Milyen technikai apparátusod van?

- Van egy kamerám, egy Canon EOS 600D 50 milliméteres objektívvel, viszont nem csak ez a lényeg, hanem a megvilágítás is. Van két reflektorom, ami engem emel ki, sokkal jobb képminőséget tudok nyújtani a használatukkal. Szoktam Full HD webkamerával is videózni néha, és stúdiómikrofont csatolok hozzájuk, hogy legyen a hang tökéletes.

Voltak példaképeid?

- Igen, még a legelején. Én lassan két éve kezdtem el csinálni, akkor még nagyon gyerekes volt a gondolkodásom és kezdetleges a beszédtechnikám. Voltak olyanok, akikre felnéztem, s motiváltak, hogy én is videózzak, egyre jobbakat készítsek. Ők mostanra már barátaim a Youtube-közösségben. A youtube-ozásban az az előny, hogy megtanít beszélni és a szóbőséged is sokkal jobb lesz.

Két évvel ezelőtt olyan szinten nem tudtam beszélni, hogy csak na! Volt is egy interjúm tavaly a rádióban, amikor még csak ezer követőm volt, és egyszerűen nem találtam a szavakat. Amióta intenzíven csinálom, olyan szinten megnőtt a szóbőségem, hogy az hihetetlen.

Nyilván jobb videókat készítesz most, mint fél évvel ezelőtt, de még van ahová fejlődni. Hogyan látod a lehetőségeidet?

- Tartalomban még fejlődhetek, viszont minőségben már nem nagyon lehet tovább fejleszteni. Lehetne, viszont nem látványosan sokat. Amit most nyújtok a videók minőségében, már felső kategóriás a Youtube-on. A videósok több mint fele webkamerával vagy telefonnal videózik. Ezért sem kapják fel őket, mert nem nyújtanak minőséget, nem élvezhető, amit adnak.

A tartalom szempontjából oké, hogy csinálok ilyen kérdez-felelek videókat, kiparodizáltam a Celeb vagyok, ments ki innen!-t, viszont már 17 éves vagyok, lassan kezdek kinőni ezekből a témákból, és inkább a szociális problémák felé fogok fordulni. Nem feltétlen ez lesz az irányultsága a csatornámnak, viszont olyan videók is kellenek, hogy a nagyobbakat is megfogjam, nemcsak a 15-18 év közötti korosztályt.

Nálam jelenleg a 14-18 év közötti korosztály van túlsúlyban. A 80 százalékuk pedig lány. (nevet)

Szerinted mennyire jellemző, hogy a youtuberek jól néznek ki? Mennyit nyom ez az ismertségben?

- Sokat. Mostanában rengetegen szereznek úgy követőket, hogy nem csinálnak semmit, csak jól néznek ki. Akár 30-40 ezer ember is követheti így őket. Ricsinél (Szalay Ricsi a magyar ask.fm egyik legnagyobb sztárja – szerk.) sem lehet tudni, hogy mit csinált. Valahogy olyan tartalmat tud gyártani, amit 40-50 ezer ember követ. Pedig különösebben ő sem csinál semmit, csak válaszolgat ask.fm-en.

Mostanában a lányok nagy része is aszerint választ fiút, hogy kinek mennyi a lájkja. Csak utána jön az, hogy mennyire néz jól ki valaki, a harmadik helyen pedig az ismeretsége van.Ezt általánosan érted vagy konkrétan a youtuberekre?

- Általánosan.

Tehát azt állítod, hogy a tinédzser lányoknál az számít, hogyha egy srác kitesz egy képet magáról a Facebookra, akkor hány lájkot tud vele összegyűjteni?

- Igen.

Hányadikos vagy?

- Tizedikes.

Gondolom, akkor már felvetődött a továbbtanulás lehetősége. Mit szeretnél tanulni? Egyáltalán szeretnél egyetemet végezni?

- Szeretnék érettségizni, majd média és kommunikációt tanulni. Ez van tervbe véve, persze a youtube-ozást folytatnám, ameddig csak lehet.

Szentgyörgyön vagy tovább?

- Tovább. Jelenleg elég egyértelműnek tűnik. Sepsiszentgyörgy tényleg aranyos és szép. Meg is lehet itt élni, nem azt mondom, hogy feltétlen a pénz miatt mennék el, hanem mert kell a folyamatos változás az életemben.

Merre szeretnél menni? Brassó, Kolozsvár, Budapest vagy még messzebb?

- Vagy Budapestre vagy Angliába mennék. Olyan helyre mennék, ahol inkább a gyakorlatra fektetik a hangsúlyt, nekem ez számít.

A Youtube-csatornád a személyes Facebook-oldaladra vezet. Neked teljesen rendben van, hogy mindenki azt követi?

- Igen. Én állítottam úgy be, hogy a privát Facebook-oldalamat tudják követni. Már úgy kezelem azt az oldalt, mintha csak a követőimnek csinálnám, és nem a barátaimnak. Engem amúgy is már csak követni lehet a Facebook-profilomon, nem lehet jelölni. Eddig összesen 9000 jelölésem van. És érdemes tudni, hogyha túl sok jelelölésed gyűl össze, akkor már nem lehet több ismerősöd, hiába van addig csak száz. Így van beállítva. Ha túl sok a jelölés, akkor nem lehet több ismerősöd.

Tegnap (az interjú még május elején készült - szerk.) például kiírtam, hogy csak én nem láttam A szürke ötven árnyalata című filmet? Olyan dolgokat próbálok kitenni, ami egy kicsit polgárpukkasztó, de érdekli a követőimet. Nagyon szerették. Tegnap óta van 1265 lájkja és 159 kommentje.

Azt bánom, hogy az elején rengeteg követőt jelöltem vissza, és ők folyamatosan hívogatnak és írogatnak. Nem olyan kellemes, hogy perceken keresztül kell kinyomnom, kinyomnom és kinyomnom a hívásukat. Majd miután felveszem, hogy ez már elég, akkor nem tudja, hogy mit mondjon, csak ordibál. Egyesek eszméletlen rajongói lázban vannak. A PlayIT-en megöleltem egy lányt, aki elkezdett remegni és sírni.

Hiába mondom nekik, hogy ne írjanak, mert úgyis írnak és hívogatnak. Egyszerűen nem fogják fel, hogy nekem is van magánéletem. Van olyan, akinek egyszerűen már nem tudok visszaírni, mivel rengeteg levelet kapok, de ő mind ír és ír, mintha beszélgetnék vele. Úgy kérdezget, mintha válaszolnék rá. Oldalakat tudnak konkrétan teleírni.

Nagyon aranyosak, csak nem értem, hogy mire fel van ez a nagy rajongás. Én is egy átlag gyerek vagyok, csak ezt nehéz megmagyarázni a rajongóknak. Mindenki szelfit akart velem csinálni, de remegett a kezük és nem jött össze.

:)

A photo posted by 2Face (@bence.dezso1) on
Más romániai vloggereket ismersz?

- Igen, de ők nem magyarul videóznak. Ismerem például Elekes Leventét, akit nagyon tisztelek, nagyon jól csinálja azt, amit csinál. Követem is őt.

Készülsz turnékra, hogy találkozz a rajongóiddal?

- Tervben van, főleg Csíkszeredába szeretnék mostanság eljutni. Erdélyből onnan van a legtöbb rajongóm, napi szinten kapom onnan a kérdéseket ask.fm-en. Tervezzük a menedzseremmel, hogy meglátogassuk a rajongókat. A nyáron Budapestre akarok eljutni, lesz Online Videó Stars Fesztivál, azon is részt fogok venni. De gondolkodom Szlovákián és Ukrajnán is. Valószínűleg úgy fog zajlani, hogy kiírom Facebookra, hogy hol van a legtöbb nézőm, és amit a legtöbben kommentálják és lájkolják, oda megyek el. De nem feltétlen mostanában lesznek ezek.

És Erdélyben?

- Erdélyben ilyen találkozóik főleg a románoknak vannak, azon még nem gondolkodtam, hogy ezeken részt vegyek. Inkább a magyarok felé orientálódok, mert ők néznek. Úgy tervezem, hogyha Erdélyben én csinálok egy ilyen találkozót, meghívok még három videóst Magyarországról.

Illetve tervezek egy olyat is, hogy kiválasztok három nézőt, akiket a saját lakásán keresem meg. Olyan nézőket akarok kiválasztani, akik teljesen odavannak értem, olyat, aki ha megölelem, elsírja magát. Természetesen videóra is venném. De ez a jövő zenéje.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS