2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dugótérkép: melyik erdélyi városban kell a legtöbbet az autóban várakozni?

2015. április 27. 09:52, utolsó frissítés: 09:59

A székelyföldi városokban szinte forgalom sincs, Kolozsvár és Temesvár viszont már nagyon bevörösödik.


A Google Forgalom szolgáltatásán keresztül (a Google Maps-en érhető el a Traffic fülecske mögött) hasonlítottuk össze, hogy melyik erdélyi városban ülnek a legtöbbet dugóban az emberek. A csütörtök (április 23.) délután 4 óra 15 perces pillanatkép mellett még két átlagértéket néztünk meg, egy hétfő reggel 8 órait és egy péntek délután 17 órait.

Székelyföldi városok esetében nem nagyon beszélhetünk dugóról, legalábbis nem általánosan. Szatmárnémetiben is csak egyetlen utcát jelez a keresőszolgáltatás, a Decebal híd forgalmáról vannak adataik. A színjelzések szerint a zöld a normális sebességgel haladó autókat jelenti, a sárga közepes forgalmat, míg a vörös nagy forgalmat jelöl. Tehát minél pirosabb egy útvonal annál lassabban lehet rajta haladni.

Szatmárnémeti

Szatmárnémeti után jöhetnek az úgymond közepes városok: Arad, Nagyvárad, Marosvásárhely és Nagyszeben. Ezekben a városokban csak a főbb útvonalakról vannak adatok.

Az elég egyértelműnek látszik, hogy Nagyszebenben az autósokat nem ölik meg a dugók, és van egy elég jól funkcionáló kerülőútja. A pillanatkép is alig mutat lassú forgalmat a városban, és az átlagról szinte el is tűnnek ezek az útszakaszok:

Nagyszeben

Arad és Nagyvárad elég hasonló helyzetet mutat, bár a pillanatnyi képek mindkét városban mutatnak torlódásokat és autóban vesztegléseket, azért átlagban valószínűleg ennél jobb a helyzet, és ha nem is normális tempóban, de lehet haladni.

Arad

Nagyvárad

Az a fura, hogy Marosvásárhely főutcáin a pillanatnyi kép kvázi jobb helyzetet mutat, mint az átlag. Azért van egy erős veszteglős góc a főtér északi részén. Az adatok szerint hétfőn reggel gyakorlatilag csak araszolni lehet, de péntek délután sem sokkal jobb a helyzet.

Marosvásárhely

Majd a nagyobb városok: Brassó, Temesvár és Kolozsvár. Ezekből már részletes adatok vannak minden fontosabb útvonalról. Az azért elég egyértelműen látszik, hogy Brassóban lehet a leggyorsabban közlekedni. Viszonylag kevés olyan útszakasz van, amelyiken nagyon-nagyon lelassulna a forgalom.

Brassó

Temesvár és Kolozsvár szempontjából már nem ilyen egyszerű a helyzet, gyakorlatilag minden vizsgált időpontban jeleztek torlódásokat, lassú forgalmat. Érdekes, hogy milyen szépen jelzi a város és a környező települések közötti ingázókat a térkép. Különösen hétfő reggeli szokásos forgalomról készített térkép látványos, a Kolozsvár-Szászfenes közötti ingázókat mutatja szépen.

Temesvár

Kolozsvár

A végére pedig beszúrom Bukarest pillanatképet is, viszonyítási alapnak. Egy nemrég közzétett felmérés szerint a fővárosban átlagban 103 órát ülnek évente dugóban. Lehet viszonyítani!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS