2022. december 2. péntekMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pénzünk vékonyan van, de egyre puccosabb esküvőket szeretnénk

G. L. 2015. március 13. 13:36, utolsó frissítés: 2015. március 16. 15:29

Vintage ruha, candy bar, fagyasztott pillangók: megpróbáltuk kideríteni, mi lesz biztosan az esküvődön, ha az idénre tervezed.


„A beszélgetést mindig a megrendelő kezdi, ő mondja, hogy mit szeretne és mennyit tud rááldozni. A mi feladatunk az, hogy olyan esküvőt szervezzünk, amilyet ő akar. Mindent meg lehet oldani, ha van elég pénz rá. Mi már garázst is alakítottunk át, hogy úgy nézzen ki, mint egy vendéglő” – meséli Elekes Enikő, a kézdivásárhelyi Két Szív Esküvőszervező vezetője, akinek a cége nem csak Kovászna megyében, hanem Hargita és Brassó megyében is vállal munkát. Elekes nagyjából össze is foglalta a székelyföldi esküvők legfontosabb befolyásoló tényezőjét: a pénzt.

Valószínűleg ezzel lehet összefüggésben az is, hogy egyre kisebb esküvőket szerveznek, míg 6-7 évvel ezelőtt még gyakoriak voltak a 300 személyes esküvők, addig manapság legtöbb 200 meghívottal megelégszenek. Kézdivásárhely környékén például egy 100 fős rendezvény, minden extra szolgáltatás nélkül - tehát csak a vendéglő lefoglalása, a zenészek bérlése, a fotózás-videózás, a vőfélyi és a menyasszonyi ruha bérlése, illetve a meghívók, a torta és a dekorációk - 20 ezer lejbe kerül.

A megkérdezett esküvőszervezők mégis azt állítják, nem létezik olyan probléma, sőt nem is létezhet olyan, amit ne lehetne megoldani. Ha a menyasszony rózsából akarja a dekorációt, és nem szegfűből vagy valamilyen idénynövényből, akkor az lesz, csak nem 15-20 szálas csokor kerül az asztalra, hanem egy szál, de az ízlésesen. Elbeszélésük szerint a legfontosabb feladatuk, hogy minden szempontból harmonikus esküvőt szervezzenek, nem feltétlen kell az aktuális divathoz igazítani. Fontosabb, hogy a pár stílusát tükröző, a helyszínhez igazított dekorációt készítsenek.


„A modern stílusú esküvői helyszínre nem tervezhetünk népies esküvőt.A rendezvényszervező szerepe, hogy egységesítse az esküvőt, összhangban legyen a meghívó, a helyszín, az étel, a zenekar, a fotós, a dekoráció, hogy kerek egész legyen az ünnep” – magyarázta Pénzes-Csiszár Anna, a szintén kézdivásárhelyi Elegancia esküvőszervező szalon tulajdonosa. A helyszín tekintetében még mindig az étterem és a kultúrotthon az általános, de azért egyre többen választanak sátrat helyszínül.
“A divattervezők minden évben megadják az év trendszínét, idénre a marsalát nevezték meg, de én azt szoktam javasolni a fiatal párnak, hogy inkább azt válasszák, amit a terem megkövetel. Tavaly például az orchidea lila volt az év színe, de azt nem sokan kérték, inkább a természetesebb színek mellett döntöttek. A pasztell színek például mindig megmaradnak, a barackszín vagy a narancsszín, mert ezeket jól lehet társítani a fehérrel vagy a krémszínnel” – magyarázta Elekes. Pénzes-Csiszár szerint a marsalát is inkább a modern stílusú, bátrabb és bevállalósabb esküvőkhöz ajánlják.


Elmondásuk szerint a legismertebb esküvői stílusokat mind kérik nálunk,

klasszikus fehér vagy krém dekorációjút, a habos-babos romantikus rózsaszínt, vagy a falun még mindig népszerű népiest. „Az idén még mindig a vintage stílus, a régi vagy régies kiegészítők használata hódít: csipke mindenütt (ruhában, dekorációban, tortán, meghívón), régi brossok, antik ékszerek, kalitkák, gyertyák használata szinte kötelező. Az ifjú pár régies (vagy régi) ládába gyűjti az ajándékot, a köszönőajándékok régies képek lehetnek. A virágdekorációnak hortenziát, különböző rózsákat vagy apró virágokat kérnek fehér, esetleg pasztellszínben” – mondta az Elegancia esküvőszervező szalon munkatársa. Ők leginkább Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán és a környező falvakban szerveznek esküvőket.

A virágválasztásnál a rózsa verhetetlen,

még mindig azt kérik a legtöbben, de a hortenzia, az orchidea és a kála is népszerű. Az esküvőszervezők gyakran ajánlják a szezonális jellegű virágokat, így tavasszal a tulipánt, a nárciszt, a gyöngyvirágot, nyáron a napraforgót, amik ráadásul jellegükből adódóan olcsóbbak is. Pénzes-Csiszár szerint ősszel a színes levelek, páfrányok, termések felhasználásával lehet hangulatossá tenni a nagy napot, télre pedig maradnak az ezüstös színek, ágak, tobozok és a legújabb trend szerint a gyapjúba csomagolt csokrok.


De a csillagos eget is lehet kérni,

szinte minden kérés teljesíthető, ha dekorációról és az esküvő mesésebbé tételéről van szó. Ha katicabogár röptetést még nem is kértek tőlük (bár már létezik ilyen szolgáltatás is), pillangóröptetésről már beszámoltak a megkérdezett esküvőszervezőink. Ehhez külföldről hozatnak lefagyasztva 100-150 pillangót, amit aztán nálunk látványosságként kieresztenek. A galamberegetés viszont már sokkal általánosabb, általában a templomi szertartás után egy díszített kosárba kapja meg az új pár a fehér galambokat, amelyeket vagy ők, vagy a galambok tulajdonosa enged a szabadon.

De van külső és belső tűzijáték, szárazjéggel működő füstgép, amitől úgy néz ki, mintha a felhők között táncolna az ifjú pár. Lampioneregetést is kértek már, de azt a hatóság nem mindig engedélyezi, ezért csínjával ajánlják a szervezők. A különleges esküvői kérdések között említette Elekes az álanyakönyvezetőket is, akiket nálunk ugyan még nem kértek, de külföldön már bevett. Ebben ez esetben egy cég újrajátssza a már napokkal korábban megtartott polgári szertartást is.Limuzint vagy hintót nagyon ritkán kérnek, ha a menyasszonyt kell szállítani, annak megteszi a rokon, szomszéd vagy a barát autója. Esetleg vintage esküvőknél költenek a korabeli autóra. A vagányabbak viszont akár a motorbiciklit vagy teherautót is bevállalják, hogy a templom elé vezessék a menyasszonyt.

„A mostani fiatalok úgy szeretnék, hogy cakk-pakk, búcsúztató nélkül minden lejárjon, nem ragaszkodnak a hagyományos formákhoz. Mikor meg igen, akkor is kiderül, hogy nem ők ragaszkodnak hozzá, hanem a szülők” – meséli Elekes, aki szerint mostanra már teljesen általános, hogy kihagyják a búcsúztatást, vagy egy helyről indulnak, vagy a templom előtt találkoznak. Kézdivásárhelyen a polgári szertartást már napokkal korábban megtartják szűk családi körben. Az esküvőszervezők szerint a klasszikus formák, a búcsúztató a szülőktől, a lány kikérése, majd sorrendben a polgári- és a templomi esküvő a hagyományos falusi esküvőknél maradtak meg.

„Pedig egy szülő elvárja, hogy legalább egy csokor virágot adjanak neki. Az elmaradt búcsúztatás helyett én a szülőköszöntést szoktam javasolni a polgármesteri hivatalnál, vagy az első tánc után” – mondta a Két Szív Esküvőszervező vezetője.

Pénzes-Csiszár szerint a falusi esküvőn, ellentétben a városiakkal, nem maradhat ki a menyasszonyi tánc. Állítása szerint az igényelt zenekarok is nagyon különböznek falun és városon, ameddig vidéken nélkülözhetetlen, hogy a zenekar tudjon sok mulatós számot húzni, addig városon inkább az angol számok ismerete előny. Ugyanakkor mindenhol egyre divatosabb az ajándékozás, hogy nem csak a vendégek adnak az ifjú párnak, hanem ők is kapjanak valami kis emléket.

„Divat nálunk a mézespogácsa-szív, amire ráírják a dátumot, vagy elmennek előfotózásra, és egy-egy fotót adnak, pl. olyan felirattal, köszönjük, hogy életünk legszebb napján velünk tartottál. Amikor kapják a pénzt, akkor adják ezt a pici figyelmességet, vagy mindenkinek kitesszük az asztalára, a pohara mellé. Esetleg műanyag dobozba csomagolt süteményt adnak, amit szépen át lehet kötni egy szép szalaggal” – részletezte Elekes.

Vőfélyt vagy ceremóniamestert is szinte mindenki kér, hivatalos szószóló nélkül elképzelhetetlen az esküvő, ez meg maradt. Elekes szerint bár a legtöbben vőfélyt kérnek, a modernebb esküvőkre inkább már ceremóniamestert ajánl, mert az jobban illik hozzá, egységesebb lesz. „Egy falusi esküvőre a penderített bajuszú vőfélyt javaslom. A ceremóniamesternek is ugyan az a szerepe, mint a vőfélynek, csak rendes ruhában jön, és inkább játékokba vonja be a társaságot, moderátorként viselkedik” – részletezte.


Az már falun is egyre ritkább, hogy a család és szomszédok főznek az esküvőre,

egyre inkább úgy alakítják, hogy a szülők is jól érezzék magukat, kipihenve vegyenek részt az esküvőn, sokan még az utolsó aprósüteményt is megveszik. Ha mégis otthon vágják le a borjút és a disznót, akkor is profi szakácsot és személyzetet fogadnak, aki házias ízeket főznek az asztalra, és felszolgálják azt.

A menüsor viszont nem nagyon változik, még a vendéglőben tartott városi esküvőknél is általános a klasszikus menüsor. Még a külföldről esküdni hazatérő párok esetében is ez a bevett szokás, mivel fontosnak tartják, hogy a vendégek a megszokott, szeretett fogásokat kapják. Az Elegancia esküvőszervező szalon vezetője szerint néhányan olyan megoldást találtak, hogy a vendégeknek lehetőségük legyen két menüsor közül választani – egy klasszikus és egy modern közül.

„Viszont már vége annak a világnak, amikor nem kérnek külön gyümölcsasztalt, mert szégyellnek felállni a vendégek. Az utolsó gyümölcsöt is meg szokták enni, a gyümölcspálmáról is minden darabot megesznek. Mindenki feláll, oda megy a csokiszökőkúthoz, és mártogat belőle” – mesélte Elekes. A megkérdezett esküvőszervezők szerint ma már gyümölcssarok nélkül elképzelhetetlen egy esküvő, van, hogy a sütit is külön asztalra teszik, de még általánosabb, hogy a vendég elé szolgálják fel. Az említett csokiszökőkút igénylése is gyakori. Most még csak „a pucosabb” esküvőkön kérik, de egyre inkább divatba jön a candy bar, amire a különleges és színes cukorkákat, süteményeket teszik.

„Itt is először megkérdik, hogy mennyibe kerül. Csak azt tudom mondani, hogy attól függ, mit teszünk rá. Nem mindegy, hogy muffint vagy macaront sütetek rá. Van, aki csak nyalókát, rágót és hasonlókat kér, mások meg ezeket az aprósüteményeket. Az ár mindig attól függ, hogy mit kérnek” – mondta.

Esküvői fotók tekintetében is egyre igényesebbek és egyre extrémebbek a kérések, egyre gyakoribb, hogy már jegyes-fotózást is kérnek. Olyan jellegű extrémebb fotózások is egyre gyakoribbak, amikor az esemény végén a ruhákat összevizezik, sározzák, festik vagy meggyújtják, és ezt fotózzák. Esetleg a menyasszonyt láncokkal kikötözve is fotózzák. De olyat is említettek, hogy minden évszakban készítettek magukról egy fotót, és ebből állították neki össze az esküvői albumot. Az pedig szinte természetes, hogy nem csak kinyomtatva, hanem adathordozón is megkapják a képeket.

Címoldali fotó: shutterstock.com/infinity21

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS