2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Beadni nem kell félnetek jó lesz. Oltásellenesség nálunk

Gy. A. Gy. A. 2015. február 25. 17:20, utolsó frissítés: 2015. február 26. 14:30

Romániában is egyre több szülő utasítja el a "kötelező" oltásokat, miközben Nyugaton mind gyakrabban szembesülnek az oltásellenség következményeivel.


”Sajnos a nagyobb lányomnál még nem mertem, de a fiamnál már minden oltást elutasítottam, és ezután is el fogom. Már előre gondolkodom a szövegen, hogy mit fogok mondani, amikor az oviba kell íratni a kicsit, ugyanis a nagynál az igazgatónő kijelentette, hogy márpedig oltás nélkül senkit nem vesz fel az oviba” – nyilatkozta egy sepsiszentgyörgyi kétgyermekes, gyógyszerész-asszisztensként dolgozó anyuka, aki névtelenül vállalta véleményét.

Évről évre nő azoknak a romániai szülőknek a száma, akik elutasítják az oltások beadását. Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint a 2013 júliusában született gyermekeknek csak a 75%-a kapta csak meg a „kötelező” ROR oltást (mumpsz, kanyaró és rubeola ellen, magyar rövidítése: MMR), de más oltások esetében is a biztonságosnak mondható 80%-os alá esett a lefedettség. 2014-ben a korábbi évekhez képest 2,5-4%-os csökkenés volt tapasztalható ezen a téren, ami jelentősnek mondható.

A be nem oltás leggyakoribb oka, hogy a szülők nem jelennek meg az oltáson (28%), 14,3% esetében pedig tudatosan elutasítják azt. Az oltást elutasítók aránya egyébként városokban mutat a legnagyobb növekedést, itt tavaly 3,2%-kal emelkedett meg 2013-hoz képest. Talán nem véletlenül, hiszen magyarországi és amerikai adatok is azt mutatják, hogy a trendkövető, "ökotudatos" anyukák körében terjed leginkább az oltásellenesség.

A Hotnews.ro cikke szerint azonban Romániában a növekedés egyik oka az lehet, hogy – bár az ortodox egyházi vezetés hivatalosan elhatárolódik ezektől a nézetektől – vannak olyan, az ortodox egyházhoz közeli szervezetek, amelyek határozottan állást foglalnak az oltások ellen. Christa Todea-Gross családorvos, a Pro Vita ortodox szervezetek szövetsége alelnöke (amelynek 9 romániai városban vannak fiókszervezeti), illetve a kolozsvári Christiana Orvosi-keresztény Egyesületének tagjaként írt egy oltásellenes könyvet, amelyet többek között az ortodox könyvesboltok hálózatában is árulnak.


Vannak megyék, ahol a egyház képviselői nyíltan kiállnak a könyv által terjesztett eszmék mellett. A mozgalom hívei országos turnékon vesznek részt, amelyeken pópák is felszólalnak, sőt, voltak esetek, hogy a templomban is prédikáltak erről. A portál szerint a könyv veszélyes áltudományos állításokat és ferdítéseket tartalmaz.

Az oltást elutasítók rendszerint egyéni döntésnek vélik azt, amely kizárólag a saját gyermekük egészségét érinti, pedig a vakcinák be nem adása nyilván az egész közösségre hatással lehet: ha a társadalom bizonyos százaléka védtelenné válik, az mindenkit egyformán veszélyeztet. A legfrissebb nagy sajtónyilvánosságot kapott eset, hogy Németországban is vita kezdődött a kanyaróoltás kötelezővé tételéről, miután Berlinben már halálos áldozatot is szedett a hónapok óta tartó kanyarójárvány.


A román iskolákban több a szkeptikus szülő?

Az elmúlt napokban zajlottak az oltási kampányok a romániai iskolákban is. Rajka Daniela kolozsvári orvos, aki három központi magyar iskolában is végzi az oltásokat, elmondta, egyre több szülő utasítja el a kötelező oltások beadását. Kérdésünkre kifejtette, hogy ennek semmilyen következménye nincs a szülőkre nézve.

A folyamat rendszerint úgy zajlik, hogy előzőleg minden szülőnek küldenek egy "idézést", amin kérik a gyerek egészségügyi adatait, hogy milyen gyógyszeres kezelés alatt áll, van-e krónikus betegsége stb, illetve kérik a hozzájárulást az oltás beadásához. Rajka elmondta, hogy a szülők a saját felelősségükre visszautasíthatják az oltásokat, mint akármilyen más orvosi beavatkozást. Ugyanakkor hozzátette, hogy tapasztalatai szerint a kolozsvári magyar iskolák esetében ez még nem annyira jellemző, mint a román iskoláknál, ahol sokkal gyakoribbak az ilyen esetek.

Konkrét példaként a Báthory István Elméleti Líceumbeli idei helyzetet ismertette: a jelenlegi nyolcadikos osztályokban mindenki megkapta az oltást, a nulladikban két elutasítás volt, viszont az elsősöknél már több ilyen esetet is regisztráltak. Közlése szerint ezeket jelenteni kell az közegészségügyi igazgatóságnál, ahol nyilvántartásba kerülnek. Mint mondta, régebb nagyobb problémák voltak az elutasítások miatt, esetenként az orvosokat vonták ilyenkor felelősségre, de ma már nem kezelik ennyire szigorúan - van erre egy külön rubrika, és statisztikai adat lesz belőle.


illusztráció: Luiscar74 via Shutterstock.com


Mennyire kötelező a "kötelező" oltás?

Gombos Szilárd-László kolozsvári és szászfenesi családorvost is arról kérdeztük, hogy mennyire kötelező a "kötelező oltás", és mit tehet a családi orvos.

„Magyarországon a kötelező oltások kötelező mivoltát szigorúan betartják és betartatják. Nálunk a rend másként működik, ezt tudjuk, érezzük a mindennapokban: mindent ellep a formaság és a formalitás. Nem csoda, ha egyes szülők annak tartják az oltásokat is, és áltudományos álinformációkra alapozva felelőtlenül lemondanak róluk. Mert nálunk megtehetik. Persze ehhez, a megfelelő felvilágosítást követően, mindkét szülő írásos beleegyezése kell. Nem akarom túldramatizálni a helyzetet, de arról már nem bloggol senki olyan lelkesen, hogy néz a gyermekbénulásos csemetéje szemébe, amikor megfelelő időben, megfelelő vakcinával megelőzhető lett volna” – fejtette ki.

Ő is elmondta, hogy az ilyen esetekről természetesen jelentést kell készíteniük az egészségügyi igazgatóságnak, ahonnan az oltásokat is igénylik minden hónap elején. Ők követik a gyermekpopuláció oltottsági mutatóit. A Nemzeti Elektronikus Oltásregiszterben (RENV) minden 2009. szeptember 1. után született gyermek oltásait kötelező módon be kellett vezetni, és ezt folyamatosan frissíti minden családorvos.

Kérdésünkre, hogy az ő praxisában mennyire számít ez gyakorinak, elmondta, hogy a listán szereplő mintegy 300 gyermekből mindössze három nincs beoltva. „Ebből kettő már úgy került hozzám, egy kisfiú szülei pedig tántoríthatatlanul hiszik: ha nincs beoltva, megéri majd a 200 évet is. Ám mindez pontosan 1%, vagyis teljesen jelentéktelen, mert 95%-os oltottság felett szűnhetnek meg a járványos megbetegedések. Sok fertőzés ellen nincs vakcina: de legalább ami ellen létezik, és biztosítja az egészségügyi minisztérium, mert fontos, azzal előzzük meg, amit lehet. Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének, de ne feledjük, hogy egy-egy szülői döntés lehet, hogy nem a legjobb a gyermek számára” - tette hozzá.

A kanyaró esetében egyébként minimum 95%, a mumpsznál pedig 86% oltottsági szint szükséges az oltatlanok védelméhez. A Gombos által is említett magyarországi szabályozás esetében a szülő törvénysértést követ el az oltás megtagadásával. A jogszabályok arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a gyermek veszélyeztetése miatt a szülő ellen eljárás induljon, pénzbírságot szabjanak ki, végső eszközként akár átmeneti gondozásba is vehető lenne a gyermek. Magyarországon ezért mindössze a gyerekek 1-2 százalékánál fordul elő, hogy valamelyik kötelező védőoltást nem kapják meg.


Ez a védőoltás már nem az a védőoltás?

Ami az elutasítás okait illeti, egy kolozsvári anyuka elmondta, azért döntött úgy, hogy nem adatja be az oltásokat, mert bizonyos abban, hogy nagyon sokat ártott volna vele a gyerekének. Azt állítja, ezt szakemberekkel való konzultálással – úgy mint háziorvos, oltásokkal foglalkozó szakorvos –, internetes dokumentációval, baráti körben való megbeszéléssel támasztotta alá. Ugyanakkor állítása szerint azt tapasztalta, hogy a környezetében a beoltott gyerekek többsége sokkal hamarabb betegszik meg, mint a be nem oltott gyerekek. „A családom és egyesek a baráti körből támogatták döntésemet, de voltak, akik felelőtlen édesanyának, szülőnek tartanak ezért. A háziorvosom támogatta döntésemet” – tudtuk meg tőle.

A már említett sepsiszentgyörgyi anyuka elmondása szerint még a lánya születése előtt olvasott az oltásokról, azok káros hatásairól, de még nem volt teljesen biztos benne, hogy meg merné tenni, hogy ne adassa be. A szülészeten gyermeke még bekapta a szokásos oltásokat.

“Hat hónaposan kapcsolatba kerültünk egy homeopata orvosnővel, aki azóta is kezeli a családot. Miután láttam a homeopátia eredményességét, egyre többet kezdtem az oltásokról olvasni külföldi és belföldi oldalakon. Egyre inkább meggyőzött, hogy miért nem jó, sőt, miért is káros az oltás. A homeopata orvosnőnk is így látta a dolgokat, lényegében ez volt az utolsó lökés, amiért megtettem. Bíztam az ő orvosi tudásában” - mesélte. Őt is támogatta döntésében a családorvosa is, aki elmondása szerint egy fiatal doktornő.

Miklósi Dorottya, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem orvostanhallgatója kutatást végzett az oltásokat érintő ismeretekről és elképzelésekről, tudományos konferenciára készült dolgozata részét képezi az a kérdőív, amelyet eddig 50 anyuka töltött ki.

A kérdőívben az egyik legfőbb kérdés éppen az volt, hogy utasították-e el gyermekeik beoltását. Bár mint megtudtuk, a kitöltők között egyetlen ilyen eset sem volt, ennek ellenére a válaszaikból az igazolódott vissza, hogy valójában sokan kételkednek, és rengeteg kérdés merül fel a szülőkben ennek kapcsán. Késésekről viszont több esetben is beszámoltak (23%). Ennek legtöbbször adminisztratív okai voltak (későn érkezett az orvosi rendelőbe az oltás) vagy egy másik ok az volt, hogy a szülőket nem tájékoztatták kellőképpen az orvosaik.

Kíváncsi volt arra is, hogy honnan szerzik a szülők az oltásokkal kapcsolatos értesüléseiket. Véleménye szerint az a trend, hogy a gyerekeknek nincs szükségük az oltásokra, többnyire a média, az internet hatására indulhatott el. Megnyugtatónak tartja viszont, hogy a kérdőívre válaszolók szinte egyáltalán vagy csak alig kerestek kérdéseikre választ az interneten, inkább orvosaikat faggatták. És a szülők 69%-a gondolta azt, hogy orvosaik kellő időt és figyelmet szentelnek arra, hogy kérdéseikre válaszoljanak, kételyeiket eloszlassák – számolt be az eredményekről.

Következtetésként talán azt lehetne levonni, hogy a szülők valóban kételkedve kezelik ezt a témát. „Szerintem mindenképpen az lenne fontos, hogy az ezzel kapcsolatosan felmerülő kérdéseikre válaszokat kapjanak a szakemberektől. A nyílt beszélgetést kellene elindítani, hogy ne övezze ezt a témát ekkora félelem, felháborodás” – vonta a le a következtetést Miklósi Dorottya.


Az Egyesült Államokban is van baj elég

Annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet 2000-ben kiirtottnak nyilvánította a kanyarót Amerikában, időről időre újra felüti a fejét a betegség. Ennek köszönhetően jelenleg itt is arról folyik a közvita, hogy törvényileg szabályozzák az oltások kötelezővé tételét. Évekig száz alatt maradt a kanyaróval kezelt betegek száma, de az elmúlt években aggasztó tendencia alakult ki: tavaly már 664 esetet regisztráltak.

A legnagyobb járvány egy ohiói amis közösségben alakult ki, ahová a Fülöp-szigetekről hurcolta be a vírust egy misszionárius, aki több mint száz beoltatlan társát fertőzve meg. A járványokat egyébként általában olyan gyerekek okozzák, akiknek szülei elutasították a beoltásukat. A Trust for America's Health nevű szervezet legfrissebb statisztikái szerint Amerikában már 17 államban esett a kritikusnak tartott szint alá azon gyerekek aránya, akik megkapták az MMR védőoltást.

Főkép: yang na via Shutterstock.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS