2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy román is utazhat majd a Marsra?

2015. február 17. 13:53, utolsó frissítés: 14:16

Legalábbis ott van a 100 kiválasztott között, akikből négyen utazhatnak.


Kiválasztották azt a 100 telepesjelöltet, akik közül négyen a Mars One keretében 2024 körül a vörös bolygóra utazhatnak. A jelöltek között van egy román nő is. A jegyek csak oda szólnak, akit egyszer elvittek, annak már nem lesz visszaút.

A 34 éves Andreea Romániában született, de már Kanadában él, és román-kanadai kettős állampolgár. Állítása szerint szenvedélyei közé tartozik a tudomány, különösen az űrkutatás. Jellemzésében azt írja, makacssága miatt soha nem adja fel, és szarkasztikus humora van. Szeret sakkozni és ejtőernyőzni is.

A Mediafax összefoglalója szerint jelenleg épp egy pilóta engedély megszerzése miatt vesz részt egy tanfolyamon. Különben az IT-szektorban dolgozik elemzőként. Elmondása szerint azért akar elmenni a Marsra, mert részese akar lenni az emberiség történelmének. "Annak a csapatnak szeretnék a tagja lenni, amely megépíti az alapjait egy új civilizációnak egy új bolygón. Csak idő kérdése, amíg az emberiségnek meg kell találnia az új élőhelyét egy új bolygón. Ez a küldetés a tökéletes alkalmat jelent erre" - mondtaA felhívást a marsi életre még 2013-ben tették közzé, összesen 202 586 ember jelentkezett a holland cég felhívására. Akkor foglalkoztunk is a magyar és román jelöltekkel, többek között a kiválasztott Andreeával is. Tavaly tették közzé, hogy jelentkezők közül első körben kit választottak ki, összesen 1058 embert, majd a második körben ezt 660 jelentkezőre szűkítették. A válogatás harmadik köre után maradt 100 ember, akiknek a listáját a következő körben majd 40 szűkítik.

A százas listán a jelöltek többsége, 39 személy Amerikában él, utána jön Európa 31 személlyel, Ázsia 16 emberrel, illetve Afrika és Óceánia 7-7 jelentkezővel. A kiképzésből, a bázisépítésről és a földi marslakók első éveiről reality show lesz. A kiválasztottakra az űrút előtt 8 éves képzés vár.A projektbe legalább 18 éves, tökéletesen egészséges - például tökéletes látású, a 140/90 alatti vérnyomású, kábítószer-, alkohol- és dohányzásmentes életmód -, jó angol nyelvtudású személyek jelentkezhettek. Emellett fontos volt az eltökéltség, illetve a megfelelő értelmi színvonal. A jelentkező testmagassága minimum 157 cm, maximum 190 cm kellett legyen. A jelentkezők öt legfontosabb tulajdonsága a következő kellett legyen: rugalmasság, alkalmazkodóképesség, kíváncsiság, megbízhatóság, kreativitás/találékonyság.

Bas Lansdorp, a Mars One vezetője és társalapítója négyfős csapat utaztatását tervezi, akiknek aztán egy települést kell kialakítaniuk a Marson. A kiválasztottaknak túl kell élniük a hét hónapos utazás során őket érő erős sugárzást, majd a nehéz landolást. Ezután a laikus asztronautáknak egy száraz bolygón kell élniük, amelynek átlaghőmérséklete mínusz 63 Celsius-fok. A Mars légköre többnyire káros szén-dioxidból áll. A vállalkozó cégek, alapítványok, illetve egyéb támogatók: reklámok és a majdani tévéshow-ból származó profitból finanszírozná az utazást.
A Mars One 2016 és 2021 között egész sor robotküldeményt tervez a Marsra juttatni. A "mesterséges munkások" fogják felépíteni az ember számára lakható Vörös bolygó nevű bázist, hogy 2024-ben az első űrhajósok kulcsra készen vehessék birtokukba az építményt. Utána két évente érkeznek majd újabb marslakók a Földről.

A Mars One 2011-ben alakult, és jó néhány repüléssel és űrkutatással foglalkozó cég - köztük a SpaceX, a Paragon Space Development, a Surrey Satellite Technology, MDA Corporation, Astrobotic Technology - támogatását is megnyerte az expedícióhoz. A tervet többnyire kétkedéssel fogadják a szakértők, szerintük életszerűtlen, hogy 2024 a Marsa utazzon az ember. Ennek ellenére a fizikai Nobel-díjas holland Gerard 't Hooft személyében neves támogatója is akadt a projektnek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS