2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozsvárnak nagy a potenciálja egy diákkutatói rendezvényre

2015. január 27. 16:46, utolsó frissítés: 16:46

Először szervezik az OTDK egyik szekcióját Magyarország hatarain kívül: 15 egyetem fizikusai, matematikusai és földtudósai jönnek a városba.


"Nagyon nagy szellemi potenciál halmozódott fel itt Kolozsváron, nagyon sok diák vett már részt ezen a magyarországi eseménysorozaton, amely egyetemről egyetemre körbejár. Most jutott ide a következő konferencia helyszíne. Annál is inkább, mert a kolozsvári akadémiai élet erős, Magyarországon is elismert" - mondta Horváth Ákos, az ELTE oktatója, a XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Fizika, Földtudományok és Matematika, azaz a FiFöMa Szekciójának beharangozó sajtótájékoztatóján Kolozsváron kedden.

Horváth a szekció szakmai bizottságának az elnökeként vett részt a konferencia kolozsvári előkészítésében az elmúlt napokban. A konferenciát április 15-18. között tartják, a szakmai szervezője pedig a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, szakmai társszervezője a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a szervezője pedig a Kolozsvári Magyar Diákszövetség.


Az OTDK Magyarország legrangosabb diáktudományos rendezvénye,

60 éve kétévente összesen 16 tematikus szekcióban szerveznek konferenciát. A diákok erre részvételi jogot az egyetemük által szervezett diákköri konferencián, az erdélyiek esetében pedig az ETDK-n szerezhetnek. Az eseménysorozat eddig csak Magyarország határain belül zajlott, a kolozsvári lesz az első alkalom, hogy "külföldön" szervezik meg az egyik szekció konferenciáját.
Április közepére összesen 15 egyetem fizikusait, matematikusait és földtudósait várják Kolozsvárra. A konferencia 50 tagozatába összesen 337 dolgozatot nevezett be közel 350 hallgató, ebből 21 erdélyi munka. A dolgozatokat 120 zsűritag bírálja majd el, és több mint 600 érdeklődőre számítanak a szervezők Magyarországról és a vele szomszédos magyarok lakta területekről.


A 2015-ös OTDK FiFöMa szekció fővédnöke Lovász László

Széchenyi-nagydíjas, Bolyai-nagydíjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke lesz, aki személyesen, előadásával nyitja majd meg a konferenciát.

Soós Anna, a BBTE rektorhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az intézmény számára milyen fontos a tehetséggondozás. Soós szerint az eddigi munka elismerése, hogy Kolozsvárra jöhet az OTDK. A BBTE magyar tagozatának vezetője szerint az idei Európa Ifjúsági Fővárosa cím szempontjából is fontos a rendezvény, mert fiatalokat hoz ide, akik magukba szívhatják a város légkörét, és jó hírünket vihetik a nagyvilágba.

Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja ugyanakkor elmondta: nagyon sok esetben jelennek meg konkurensként a BBTE-vel, de a vitán felüli ügyekben nem versenytársai egymásnak, ilyen a tehetséggondozás, az erdélyi magyar fiatalok bevezetése a kutatói munkába. Tonk elmondta: a Sapientia mind a logisztikában, mind a szakmai előkészítésben, mind a zsűrizésben, mind kiegészítő rendezvényekkel, mind anyagiakkal - 10 ezer euróval - támogatja a rendezvényt.


Az esemény összköltségvetése 25 millió forint

- nagyjából 80 ezer euró. Ebből 6 millió forint - nagyjából 19 ezer euró - származik magyarországi tehetséggondozó pályázatból, a fennmaradó részt pedig a küldő intézmények nevezési díjából és a támogatásokból fedezik a szervezők.


Rés Konrád, az eseményt szervező KMDSZ elnöke beszédében az idei ifjúsági főváros kapcsán arra tért ki, hogy ez lesz az év legnagyobb tudományos tevékenysége. Szerinte a rendezvény ösztönözheti az itt tanuló diákokat a kutatásra, ami fontos a KMDSZ számára.

Rés megköszönte a diákszervezet korábbi vezetőségének a munkáját, amelynek köszönhetően idén megtörhetett a jég, hogy természetes lehet az OTDK egyik szekciójának határon kívül rendezése.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS