2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szülés 40 körül: nálunk is egyre többen csatlakoznak a trendhez. De miért?

Gy. A. Gy. A. 2015. január 16. 10:01, utolsó frissítés: 13:22

Meredeken emelkedik Romániában is a gyereket vállaló nők átlagéletkora, városokban már közelít a 30-hoz. A szakemberek szerint nem lenne szabad ennyit "halogatni".


38 évesen szültem a negyedik gyermekünket és még vállaltam volna egyet 41 évesen. Sajnos gond volt vele és beavatkozásra került sor. Elég furán néztek rám a klinikán: „ebben a korban?” kérdezték, miért nem ügyelünk inkább. Mondtam, hogy tervezett gyermek volt. Talán első, második gyermeknél nem olyan feltűnő, akkor azt mondják, jobb később mint soha, de a harmadik - negyediknél (ne adj Isten, ötödiknél!)... Persze nagyobb rizikó, és fel kell készülni lelkileg is arra, hogy lehetnek gondok... – meséli Zsuzsa, egy kolozsvári anyuka. De ő nem az első gyermeke születését halasztotta későbbre.


Világszinten ma már a nők 20%-a dönt úgy, hogy csak 35 éves kora után vállal gyereket.

Az angliai és franciaországi adatok szerint 20 év alatt megháromszorozódott azok száma, akik csak 40 éves kor fölött szülnek. Magyarországon az elmúlt években szintén meredeken emelkedett azoknak a nőknek az aránya, akik 35-40 éves korukig várnak az első gyerekük világra hozatalával. Románia pedig a jelek szerint fokozatosan felzárkózik a nyugati trendekhez, bár ennek nyilván megvannak a hátulütői is.

A hazai statisztikai hivatal is kongatja a vészharangot: az ország lakossága évről évre öregszik, a gyerekek száma folyamatosan csökken és a fiatalok egyre később döntenek úgy, hogy szülőkké váljanak. Az első házasságkötés ideje is viszonylag kitolódott: 2013-ban 29,9 volt a férfiak és 26,7 év volt nők esetében.2013-ban összesen 29 ezer gyerekkel kevesebb született, mint 2012-ben, az uralkodó családmodellé pedig az egy gyerekes vált. Egész pontosan 1,08 gyerek jut egy családra, ami csökkenést jelent a korábbi 2-es átlaghoz képest. A gyerekek száma tehát fokozatosan csökken, míg 1989-nem 366.808 gyerek született, 2013-ben már 179.300-nál tartunk, ami csak az elmúlt öt évet figyelembe véve 50 ezres csökkenést jelen.


A kismamák átlagéletkora szüléskor tavalyelőtt 28 év volt,

illetve 26,5 év az első gyerek esetében, vagyis 2013-ban is enyhe növekedést mutatott 2012-höz képest, amikor 27,8 és 26,3 volt ez a két érték. Ugyanakkor a falusi környezetből származó anyukák tavalyelőtt 26,7 évesen szültek (24,0 év az első gyereknél), tehát a városiak azok, akik inkább "rontják" a statisztikát: itt 29,1 év az átlag (illetve 28 az első gyerek esetében). A szülő nők átlagéletkora 2009-ben még egy évvel kevesebb, 27 év volt, de az ábrán egyértelműen látszik a trend. A már említett nyugati trendeket követve ma már Romániában is rendszerint egy gyerek születik, és az is csak későn.

Az anyák átlagéletkora |Create infographics


Míg Romániában 2012-ben született csecsemők megközelítőleg 12,6%-nak volt 35 és 44 év közötti az anyja, addig 2013-ban ez az arány 13,3%-os volt. Ha összehasonlításképpen a zömében magyarok lakta megyék adatait is megnézzük, azt látjuk, hogy itt egy kicsit alacsonyabb ez az arány: Kovászna és Hargita megyében is mindkét évben 12% körül mozgott.

„Nálunk is kezd egyre gyakoribbá válni, ezt a trendet sajnos mi is követjük. A születési átlag életkor lassan 30 körül van, pedig az ideális 21-29 év között lenne" – mondja Zsigmond István kolozsvári szülész-nőgyógyász. De azt is hozzáteszi, hogy a kérdés nyilván nem úgy tevődik fel, hogy egy bizonyos életkorig még jó, és utána már nem jó szülni: fokozatos az átmenet jó, és a már nem annyira jó között.

A trend sok szakember szerint is problémás lehet abból a szempontból, hogy a termékenységi idő nem hosszabbodott meg az élettartammal együtt, és ez végső soron oda vezethet, hogy lesznek, akik akkor, amikor szeretnének, talán már nem vállalhatnak gyereket. A szakorvosok szerint a petesejtek minősége 40 éves kor fölött már rohamosan romlik, akár 50-70%-uk lehet kromoszómahibás. Emellett terhesség idején és szüléskor is komplikációk léphetnek fel, több a cukorbetegséggel szövődött terhesség, fokozódik a trombózis-veszély.

Zsigmond is hangsúlyozza, hogy egy bizonyos életkor után egyre nehezebb teherbe esni. "Van olyan statisztika, amely szerint 40 év felett már csak a nők 10%-ának jöhet össze spontánul a terhesség, ami egy nagyon alacsony arány. Ugyanakkor egyre gyakoribbak a terhességhez köthető patológiák, mint pl. a kromoszóma-rendellenességek – bár ezek szűrése nálunk is jóformán „kötelező”, úgynevezett dupla-teszttel történik. Egyre gyakoribbak a méh megbetegedései, mint pl. a fibrómák, amelyek a terhesség folyamán problémát okozhatnak. De 40 év fölött mégis az egyik legnagyobb probléma a teherbe esés nehézsége – fejtette ki kérdésünkre a szakember.

Véleménye szerint ezek a problémák nincsenek benne a köztudatban, és sokan „lazán halasztanak azzal, hogy 40 éves korig még van időm”. Zsigmond szerint lehetőleg 30 alatt, de mindenképpen 35-ig kellene betervezni a szülés idejét.

„Nem azt mondom, hogy 35 után nem lehet, de akkor már számtani kell arra, hogy problémásabb lehet, több a spontán vetélés, több az abnormális terhesség, tehát több sikertelen esetre kell számítani. Természetesen - ha nem problémás terhességről van szó -, akkor ugyanúgy egészséges gyermekek születnek. De nagyobb arányban vannak abnormális terhességek, amelyek esetében a magzat megállhat a fejlődésben, vagy mi megpróbáljuk idejében kiszűrni a különböző tesztekkel. Bizonyos dolgokra jobban odafigyelünk ilyen esetekben, mert nagyobb az kockázat.”


Így alakult...

Az általunk megkérdezett, 40 körül szülő erdélyi anyukákra inkább az volt a jellemző, hogy nem tudatosan halasztottak, csak „így alakult az életük”, és rendszerint már nem az első gyereküket várták ennyi évesen. Anna például viszonylag későn kötött házasságot, és egy veszítés után 38 évesen volt az első terhessége. „Tudtam, hogy ha sokat halogatom a másodikat, akkor lehet, hogy teljesen elmarad” - meséli.

Tünde is viszonylag későn kezdett gyerekvállalásba, 34 volt az első fia születésekor, de el sem tudta volna képzelni, hogy egykét neveljen. Viszont mivel először is császárral szült, két évet kellett mindenképp várnia a következő gyerekig, ami után aztán még bevállalták a harmadikat is. Ilona három gyerek után vállalta be egy negyediket is, mert úgy érezte, hogy nőként ebben tud igazan kiteljesedni. „Az anyagi világ, a munka, pénz megvár: de a 40-et éreztem egy pszichológiai küszöbnek, ami után már nem mertem volna belefogni”- mondja.


Illusztráció: oxyzay via Shutterstock.com

Hajnalka 7-8 éve szeretett volna gyereket, de mindenképpen 35 éves kora előtt, de ez nem sikerült. „Sokszor hallom, főleg a magyarországi politikai nyilatkozatokban, hogy a gyerekvállalást úgy tüntetik fel, mintha az a nők akaratán múlna kizárólag vagy elsősorban, akik a karrierépítés miatt halogatják a gyerekvállalást. Ez egy mérhetetlenül leegyszerűsítő és torzító szemlélet szerintem. Csak egy nagyon kis hányada a nőknek, ha van egyáltalán ilyen, dönt tudatosan a gyerekvállalás 40 éves kor körülire halasztása mellett a karrierje miatt. Szerintem inkább az a helyzet, hogy legtöbben szeretnének korábban, 30-egynéhány éves korukban gyereket (legfeljebb eddig halogatnak karrierépítés miatt), de valamilyen oknál fogva ezt nem tudják megvalósítani. Az ok pedig sokféle lehet, pl. nincs párkapcsolatuk, vagy nem olyan stabil, hogy gyereket vállalhatnának. Aztán lehet, hogy a párjuk nem szeretne gyereket, mivel ez valójában két ember döntése, nem csak a nőé. És persze ott van az egészségügyi ok is, ami fennállhat a nő vagy a férfi, vagy mindkettőjük részéről. Az én esetemben endometriózis állt a háttérben. Erről a betegségről korábban még csak nem is hallottam, de meddőséget okoz” - fejtette ki.

A megkérdezettek többsége egyébként úgy nyilatkozott, hogy a környezet sokkal jobban csodálkozott például a késői házasságkötésen, a gyerekvállalás már nem lepte meg annyira az ismerősöket. Vagyis a meghökkenést sokkal gyakrabban a gyerekek száma váltotta ki, lásd "minek annyi gyermek?", mintsem az anya kora, bár természetesen erre is van példa.


Pró és kontra

Zsuzsa szerint semmi különbség nem volt aközött, hogy 28 évesen vagy 38 évesen szült. „Természetesen vannak dolgok, amik amiatt nem valósulhattak meg a szakma terén, mert sokszor voltam gyereknevelési szabadságon, de ez nem jelentett akkora akadályt, hogy amit nagyon el akartam érni, ne értem volna el. A harmadik gyermekünk születése előtt védtem meg a doktori dolgozatomat” - meséli.

Az esetleges előnyök között a legtöbben azt említik, hogy volt már egyfajta karrierük, egy szakterület, amiben otthonosan mozogtak, és ez gyakran jobb bérezést is jelentett, volt mire alapozni a munkaerőpiacra való visszatéréskor. Vagy hogy kisgyerekes anyaként nem kellett a szakmai előmenetelt biztosító tanulással megosztani a gyerekekkel való foglalkozást.

Anna ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy sokkal tudatosabban készült a szülésre, utánaolvasott mind a terhességnek, a szülésnek, mind a gyereknevelésnek, és önismereti kérdésekben is jobban állt már, mint fiatalon.

„A terhesség alatt tudtam, mi a dupla és tripla teszt mögött álló statisztika, emiatt másodszor már meg sem csináltattam őket, mert tudtam, hogy az életkorom miatt - akármilyen egészséges vagyok én meg a magzat, a statisztika rossz eredményt mutatna, úgyhogy nem ijedtem meg fölöslegesen" - számolt be. Szerinte merni kell válogatni az orvosok között is, ha a leendő anyuka úgy érzi, hogy nincsenek egy hullámhosszon, meg kell találni a megfelelőt.

Azt hiszem, más prioritásaim vannak a családra vonatkozóan, sokkal jobban odafigyelek a gyerekeimre, több szabadságot adok nekik, mint fiatalon tettem volna – teszi hozzá Anna.

Az anyukák által említett hátrányok között szerepel, hogy ebben a korban talán már nehezebb a szokásokon, a megszokott életformán változtatni, és nyilván a fizikai erőnlét sem olyan már, mint 10 évvel korábban.

Tünde elmondta, hogy 40-hez közelítve érezte, hogy sürget az idő; a továbbiakban pedig korlátozni is fogja. „Ha fiatalabban kezdem a gyerekvállalást elképzelhető, hogy bevállalok még egyet. Valószínűnek tartom még azt, hogy könnyebben váltam volna anyává - pszichikai változásokra gondolok, mint az önfeladás, odaadás, másokról való gondoskodás, önzetlenség stb. képessége -, ha nincs egy olyan hosszabban tartó előéletem, amikor csak a magam ura vagyok, akkor megyek akárhova, amikor akarok, kötöttségek nélkül” - véli.

Van, aki úgy gondolja, hogy ha adott egy stabil, gyerekvállalást feltételező párkapcsolat, akkor sok szempontból előnyösebb lehet korábban elkezdeni a gyerekvállalást. Fiatalabb szülők jobban alkalmazkodnak és nem utolsó sorban még fiatalok, amikor felszabadulnak a kisgyerekes nevelés kötöttségeitől. De az általános üzenet mégis az, hogy ha már így alakult, akkor sem aggódni kell, hanem tájékozódni és belevágni.

A cikkben szereplő nevek többségét a megkérdezett anyukák kérésére megváltoztattuk.
A főkép illusztráció: joyfuldesigns via Shutterstock.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS