2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

10 dolog, amit tavaly a pszichológusoktól tanultunk

Gy. A. Gy. A. 2015. január 06. 14:01, utolsó frissítés: 17:59

A szomorúságról, a kurkumáról, az empátiáról, a kakaóról és a gyerekvállalás boldogságáról.


A Psyblog pszichológiai oldal összeválogatta a tavalyi év legizgalmasabb pszichológiai kutatásait. Van köztük néhány egészen haszontalannak tűnő (pl. hány gyerek kell a boldogsághoz?) vagy éppen egészen nyilvánvalónak (jobb beszélgetni, mint magunkban ücsörögni), de kaphatunk néhány hasznos tippet is, például azt, hogy kezdjük a napot kakaóval és kurkumával.


1. A narcisztikusak is képesek az empátiára?

Jó hír ez valamennyi olvasónknak, aki pechjére egy narcisztikus személlyel kötötte össze az életét: bár általában nem érdekli mások szenvedése, sőt, igazából mások érzelmei sem nagyon érdeklik, egy 2014-es tanulmány megállapította, hogy ők is képesek lehetnek az empátiára, ha a megfelelő irányba terelgetjük őket. Ha arra bátorítjuk, hogy képzelje magát a másik helyébe, akkor valószínű, hogy sokkal szimpatikusabb, figyelmesebb módon reagálnak majd, vagyis a perspektívaváltás náluk is javulást eredményezhet.


2. Melyik a legtartósabb érzelem?

Ez már kevésbé jó hír, hogy a szomorúság a legtartósabb érzelmünk. Összehasonlítva például az ingerültséggel, a szégyenérzettel, a meglepetéssel vagy éppen az unalommal, mindegyiknél szívósabbnak bizonyult. A leghosszabban tartó érzelmek, mint az undor vagy a szégyen is rendszerint csak 30 percig bírják, de a szomorúság átlag 120 órán át kitartott. Ennek legfontosabb oka, hogy ha szomorúak vagyunk, hajlamosak vagyunk nagyon sokat rágódni is rajta.


3. 10 egyszerű szokás, ami boldogabbá tesz

Viszont itt egy újabb jó fejlemény, hogy a tudósok szerint a következő hétköznapi szokások boldogabbá tehetnek minket:

1. Adni: megajándékozni másokat
2. Barátkozni: kapcsolatban lenni másokkal
3. Tornázni: figyelni a testünkre
4. Megbecsülni: észrevenni a körülötted levő világot
5. Kipróbálni: új dolgokat tanulni
6. Irányt találni: célokkal rendelkezni
7. Rugalmasság: megtalálni a módját, hogy továbblépj
8. Érzelmek: találj egy pozitív megközelítést!
9. Elfogadás: érezd jól magad a bőrödben!
10. Jelentéssel bírni: légy részese valami nagyobbnak!


4. Kurkuma, a csodaszer


A kurkuma sok mindenre jó, nem hiába használják Kínától Thaiföldig a népi gyógyászatban, van, ahol valóságos csodaszerként tartják számon. Tavaly arra is rájöttek, hogy mindössze egy grammnyi kurkuma 6 óráig megnöveli a memória teljesítményét. A kutatás szerint ennek a kis mennyiségnek a reggeli elfogyasztása is elegendő volt arra, hogy az idősebb pácienseknél javítsa az emlékezőképességet.


5. Hány gyerek tesz igazán boldoggá?


Akinek eddig szülőként még nem tűnt fel, vagy csak most készül gyerekvállalásra, annak eláruljuk: az első és a második gyermek igazi boldogságbomba a szülők számára. És ez a hatás már a születés előtt egy évvel érezhető, és kb. a megszületés után egy évig tart (a nőknél azért nem mindig). Viszont a harmadik gyerek esetében már nem mutatkozik meg ugyanez a hatás. Végül is minden csodához hozzá lehet szokni, nem? Ugyanakkor nagyobb esélyük van a boldogságra a tanultabb szülőknek és azoknak, akik az első gyereket 35-48 év között vállalták.


6. Ami fontosabb, mint az IQ

Van két kvalitás, amely most már bizonyítottan fontosabb a sikerességhez, mint az IQ. Az új élményekre nyitottnak és lelkiismeretesnek lenni négyszer fontosabb a tanulmányi előmenetelünkben, mint maga az intelligencia – derült ki egy kutatásból. Aki nyitottabb, annak valószínűleg nagyobb a fantáziája, jobban figyel a saját érzéseire, intellektuális szempontból kíváncsibb, és keresi a változatosságot. A lelkiismeretes emberek pedig fegyelmezettek, kötelességtudóak, és előre terveznek. És ez mind nagyon jó.


7. Az Alzheimer-kór esetében is van remény

Visszafordítható az Alzheimer-betegség esetében tapasztalható memóriaromlás, és a javulás fenntartható egy új, kísérleti kezelési módszerrel, amely különböző, személyre szabott terápiákat kombinál, illetve emellett pl. D3 vitamint és melatonint is adnak a pácienseknek.


8. Kinek a boldogsága fontosabb a házasságban?

Az eddigi kutatások szerint a házasság egészségügyi előnyökkel jár mindkét fél számára, meghosszabbítja az életet. Most azonban az derült ki, hogy a házasság milyensége szempontjából a feleség boldogsága a fontosabb. Vagyis ha a nő boldog a hosszú távú kapcsolatban, akkor a férfi is az lesz, függetlenül attól, hogy mennyire elégedett a házasságával. Ha egy nő elégedett a kapcsolattal, akkor hajlandó sok mindent megtenni a férjéért, aminek pozitív hatása van a férj életére is. Nahát!


9. Kakaóval az öregedés ellen

A korfüggő memóriavesztés megállítható napi egy csésze kakaó fogyasztásával – a hatás a kakaóban található flavonoidoknak köszönhető. Ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy egy egyszerű étrendi változtatással az időskori emlékezetkiesés egyik komponense javítható.


10. Beszélgessünk idegenekkel!

A napi ingázás általában kellemetlen élmény az emberek számára, azonban egy új kutatás szerint ezt is feldobhatja, hogyha közben idegenekkel beszélgetünk. (Van valaki, aki ezt nem gondolta volna?) Bár nincsenek olyan hosszútávú jótékony hatásai, mintha éppen barátokkal töltenénk el az időt, de sokkal pozitívabb élmény lesz a számunkra. Még egy ok arra, hogy a magányos, autóban való utazás helyett válasszuk a társas élményt egy tömegközlekedési eszközön.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS