2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A legek, amitől könnyű volt 2014

szerk. 2014. december 31. 10:43, utolsó frissítés: 2015. január 02. 10:09

Az év legjavának java könyvben, filmben, színházban, zenében, organikusban és szintetikusban.


Az év könyve: Magyari Tivadar Megszokás első látásra

című kötete (Koinónia, Kolozsvár) – mert régóta lehetett várni, mert vicces, és mert a maga módján átfogja és sűríti azokat a változásokat, amelyek az elmúlt huszonöt-harminc évben körülöttünk történtek.A Top 3-ban fontos esemény még Szilágyi Júlia Álmatlan könyvének megjelenése (Korunk – Komp-Press, Kolozsvár), illetve a Mozdonytűz című, fiatal szerzőket bemutató antológia (Erdélyi Híradó – Előretolt Helyőrség, Kolozsvár).


Az év színházi legjei: Viktor, avagy a gyermekuralom; Az ördög próbája; Ivanovék karácsonyaSilviu Purcărete rendezése a szürrealista látásmód szempontjából is formátumos előadás, a kolozsvári társulat pedig egy avantgárd színházi látomásban bukkan fel az Urbán András rendezte Ivanovék karácsonyában. A Radu Afrim által rendezett marosvásárhelyi meglepetés-előadás, Az ördög próbája a rendezőre jellemző iróniával mozdul ki a hagyományos színházi esztétikából, műfaj, látvány, performativitás tekintetében egyaránt.

Érdemes megemlíteni a kolozsvári GroundFloor Group Parallel című előadását, ami a társadalmi/biológiai nemi meghatározottság problémáját viszi színpadra, és a független mezőnynél maradva bodoki-halmen kata és Csoma Nóra w w w . o r g című színházi performanszát, ami a test-szerep-én határaival játszik.

Az év filmje: The Grand Budapest Hotel

Wes Anderson filmje nem tisztán krimi, akció vagy vígjáték, hanem egy könnyed, meseszerű, csavaros történet, nem fogjuk csonkig rágni a körmünk alatta, és nem csapkodjuk a térdünk a nevetéstől, de utána legalább tíz centivel a föld fölött fogunk járni, mert végig nevet a lelkünk alatta. Kell ennél több?

Pedig a film témája egyáltalán nem könnyed és játékos, Kelet-Közép-Európa 20. századi történetét dolgozza fel úgy, hogy egyetlen létező országot sem említ, de mindenkinek ismerős lehet. Egyaránt felidézi a század eleji idillt, amit a világháborúk és a totalitárius rendszerek lassan eltörölnek. Egy kicsit olyan, mintha Hrabal pincérének filmes kistestvérét látnánk. És az események csak pörögnek, egy pillanatra sem fogunk unatkozni Anderson őrült agymenésében. A címen kívül viszont semmi konkrét köze Budapesthez, helyette viszont a mellékszerepeket is a legnagyobb sztárok játsszák, lehet lesni a jeleneteket.Az év sorozata: Fargo

Nem volt teljes konszenzus az év sorozatáról, tekintve, hogy nagyon erős felhozatal volt az idei. Abban egyeztünk meg, hogy a True Detective, a Fargo és a House of Cards közül fogunk választani.

S hogy miben előzte meg a Fargo a Nietzsche-hívő detektívet és a zseniális, de immorális politikust? A Fargo nem a Coen-testvérek történetét dolgozza fel, hanem a stílusát (bár a narratíva néhol összekapcsolódik a mozifilmmel). Az esetlen,mindenki által lekezelt Lester Nygard (Martin Freeman), a kisvárosba érkező bérgyilkos, Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) és a jelentéktelennek tűnő, de ügyes rendőrnő (Allison Tolman) hármas játszmájának fekete humora iskolapélda lehetne. Ráadásul, míg a Coen-filmben egyetlen szereplő sincs, akivel azonosulni lehetne, a sorozat szereplői valamilyen furcsa módon mind-mind közel kerülnek a nézőhöz, hogy szinte szégyellnie kell magát, mikor röhög a halálukon.Az év „dugása”: Szerelempatak

Szex volt, élvezet már kevésbé. Hiába kecsegtetett a székely nyolcvanasok egykori szexuális életét és jelenkori vágyaikat feldolgozó téma, hiába volt ráizgulva hónapokig az internet népe, mert a szép képeken és aforizmaszerű mondatokon kívül nem sokat kaptunk tőle. Találóan írtuk Soós Ágnes doksijáról, olyan, mintha a trailerének kibővített verzióját néztük volna meg, mert a legjobb részek már abban benne voltak, azon kívül pedig alig találtunk meglepő, elgondolkodtató tartalmat. Szóval szexeltünk, de nem élveztünk, mint a hájder menykű.Az év fesztiválja: Electric Castle

A kategóriát versenyzők híján szinte törölnünk kellett, mert ez az év sokkal inkább az elmaradt (Félsziget, BestFest, Rock the City, Hegyalja, az el sem indult Le Grand Picnic, a már tavaly óta hiányzó OST Fest), mintsem a megtartott fesztiválokról szólt. Ilyen körülmények közt az EC-nek akár az is elég lett volna a legünk bezsebeléséhez, ha egyáltalán megszervezik. De szerencsére ennél jóval többet tettek.Az év videoklipje: Sia - Chandelier

Nehezen kerülhettük el idén, hogy valamilyen formában szembejöjjön velünk, vagy a videó, vagy valamelyik paródiája egy szőke parókás, testszínű tornaruhába bújt szereplővel. A 11 éves Maddie Ziegler amerikai táncoslány teljesítménye így vagy úgy mindenkit elképesztett egy kicsit, a gyakorikerdesek.hu oldalon például ilyenszerű kérdések születtek: Sia Chandelier című számának videoklipjében miért "táncol" olyan furán az a lány? vagy Csak szerintem egy érthetetlen hülyeség Sia - Chandeliernek a klipje?Egy Jim Carrey-s paródia:


>> 2014 legjobb “Gnóm” lemezei

Az év megosztója: Conchita Wurst

Az Eurovíziós Dalfesztivál évről évre tovább kopó népszerűségét feledtetve idén tényezővé vált, amikor is a Conchita Wurst nevű queer énekes (aki NEM szakállas, és NEM nő) lett a győztes. S mint ilyen, természetesen el is szabadultak az indulatok rendesen, a tiltakozók a liberális EU újabb politikai húzását látták a győzelemben, és bezzegeltek, hogy az orosz ikreket a közönség az Ukrajnában kialakult politikai helyzet miatt kifütyülte. Conchita győzelme lehet az LGBT-közösség egyfajta győzelme, de biztosan nem az ízlésé és stílusé.Az év sportolója: Miklós Edit

Február 12-ig legfeljebb csak a téli sportok szerelmesei ismerték a nevét, onnantól viszont már egy ország ismeri a csíkszeredai sportolót, aki „meglepetésre” 7. helyen végzett a szocsi olimpia női lesikló versenyében. Miklós mindössze 71 századdal maradt el a bajnok duótól,Tina Mazetól és Dominique Gisintől, közben pedig világbajnokokat, olimpiai bajnokokat, világkupa győzteseket előzött meg, olyan nagy neveket, mint az amerikai Julia Mancuso, az osztrák Nicole Hosp vagy a német Maria Hoefl-Riesch. Helyezése a magyar sísport valaha volt legjobbja, ugyanis eddig az 1964-es innsbrucki olimpián a női sífutóváltóban elért 8. hely volt a magyarországi sísport legjobb eredménye. Nem véletlenül végzett az év sportolónője szavazás harmadik helyén Magyarországon.

Szabó Gábor szakkommentálásával érdemes felidézni az élményt, felejthetetlen:Nem mellesleg a humora is rendben van Editnek, nagyon bírtuk, ahogyan válaszolt Orbán Viktornak.

Az év eredménye: 1-7

Ennyire alázta a hazai pályán játszó Brazíliát Németország az idei foci vébé elődöntőjében. Egy csomó szempontból futballtörténeti meccs: egyrészt a brazilok soha nem kaptak még ennyit vébén, sőt, olyan is előfordult, hogy az egész tornán nem kaptak annyi gólt, mint idén ezen a bizonyos mérkőzésén, másrészt az egyenes kieséses szakaszban még soha nem lőtt csapat annyit, mint július 8-án a németek, harmadrészt pedig ezen a meccsen vette át a vezetést Klose a világbajnokságok góllövő örökranglistáján Ronaldótól.De ez mind semmi ahhoz a három perchez képest, amikor a németek hármat lőttek. Aki azt látta, biztos, hogy soha nem felejti az élményt. Egyik sem volt nagy gól, de ahogyan jöttek egymás után, a lassításra is alig volt idő.

Lehet, hogy tíz év múlva már nem fogjuk tudni pontosan, hogy 2014-ben ki nyerte a labdarúgó világbajnokságot, de abban teljesen biztosak vagyunk, hogy nem csak a focirajongók fognak emlékezni Brazília labdarúgó-válogatottjának totális megsemmisítésére. Az internetes népművészet egyetlen mérkőzést sem dolgozott fel ilyen részletesen. Bizonyítéknak legyen elég ennyi!

Ezek után szinte mellékes, hogy Németország egy hosszabbításban lőtt góllal a döntőben Argentínát is megverte, ezzel pedig ismét világbajnok lett.

Az év visszatérése: a bölények

Az év egyik legjobb pillanata az volt, mikor a Krassó-Szörény megyei Örményesen szemtanúi lehettünk annak, hogy 17 bölény érkezett a Szárkő-hegységbe a Rewilding Europe és a WWF Románia közös erőfeszítésének köszönhetően.A visszavadítási projekt folytatódik, azóta történt jó is és rossz is, az első itt született kis bölény elpusztult, felütötte fejét a kéknyelv-betegség, de a populáció összességében szépen alkalmazkodott az itteni viszonyokhoz, és hamarosan teljes szabadságnak örvendhetnek. Ráadásul évente fogják bővíteni a létszámot 20-30 új egyeddel.

>> A TOTB 2014-es legjei

Az év magyar mémje: a versszinkron

Ugyan nem tartott nagyon sokat az őrület, ezt szerettük a legjobban az idei magyar poénok közül. Boldizsár Péter kezdte Rambóval és Nagy Lászlóval, aztán követték még páran, például Lepi, aki a Nagyon Fájt Klubbal okozott könnyes perceket a szerkesztőségnek.Az év kajája: spenót

Évek óta felmerül és leszavazzuk azzal, hogy "de volt már", most végre lecsekkoltuk, hogy ez valami urbán legenda, sose volt még megtéve az év kajájának. Itt adják a szomszédos kifőzdében, olcsó s elég finom, egyetlen hátránya, hogy gyorsan el szokott fogyni. Mármint a kifőzdéből. Ezért már reggel tizenegykor fel szokott csendülni a kínzó kérdés: ki megy le, hogy hozzon spenót?

Az év kommentjeAz év shopping élménye: az aliexpress.comA kínai on-line bolt arra hivatott, hogy kis tételekben árulja a nemzetközi netezők számára több ezer helyi gyártó termékét, a napszemüvegtől a stílbútorig. Hatalmas mennyiségű az áru. Az esetek nagy részében a romániai házhoz szállítás ingyenes, az árak pedig nagyon kedvezőek, csak legyen türelmünk kivárni az akár 30-60 napos határidőt. Mondjuk némi vadászösztön szükségeltetik az olykor nagyon bizarr termékek megfejtéséhez. Amúgy az Aliexpress.com annak a Jack Mának a tulajdonában van, aki ezidőtájt a világ leggazdagabb embere.

Az év technikai vívmánya: az erdőradar

Szinte hihetetlen, de lehetséges, hogy az illegális erdőirtás hamarosan ténylegesen meg fog szűnni az országban, köszönhetően annak, hogy idén ősszel bevezették az „erdőradarnak” nevezett technológiai újítást, amely segítségével már most jelentős mértékben visszaszorult a jelenség. A radar lényege, hogy egy-egy szállítmányt bármely állampolgár leellenőriztethet a rendőrséggel.

Az év médiafejleménye: az okostelefon-robbanásA romániai okostelefonok száma elérte a 8 milliót – jövőre a használatban lévő telefonok több mint 50%-a okostelefon lesz. Nem csak az okostelefonok száma nő, hanem értelemszerűen az ezzel böngészők aránya is – ez 2014-ben megduplázódott. Ehhez képest a helyesírás-ellenőrző még mindig aláhúzza pirossal az okostelefon szót.

Az év selfie-kísérlete: egy udvarhelyi kisfiú hátrahagyott levele a MikulásnakAz év „szerettük nagyon” akciója: Kolozsvár színesKolozsvár színes, és ezt az idén veletek bizonyítottuk, méghozzá éppen a Kolozsvári Magyar Napokon. Összesen 442 fotó készült rólatok, amiket itt lehet végiglapozni. Mi nagyon élveztük, hogy a négy nap alatt nagyon sokan betértetek hozzánk a Farkas utcai sátrunkba, sőt, voltak visszaeső fotózkodók is.

A TRANSINDEX LEGJEI

» 2004 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2005 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2006 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2007 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2008 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2009 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2010 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2011 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2012 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2013 legjei a leghitelesebb gazdasági forrásból

» 2013 legjei a leghitelesebb forrásból - könnyű kategória

» 2013 legjei a leghitelesebb forrásból - súlyos kategória

» 2014 legjei a leghitelesebb gazdasági forrásból

» TOTB-legek: 10 környezetvédelmi téma, amitől nem tudunk szabadulni

» 2014 legjei a leghitelesebb forrásból - súlyos kategória

» A legek, amitől könnyű volt 2014

» Transindex Awards: 2015 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2016 legjei a Transindex szerint: minden, ami könnyű

» 2016 legjei a Transindex szerint: súlyos év volt

» Sportlegek – miattuk marad emlékezetes 2017

» Ezek voltak 2017 legjei a Transindex szerint

» 2017 legjei a Transindex szerint: könnyű kategória

» Ezek voltak 2017 legjei a Pénzcsinálók szerint

» 2018 legjei a Transindex szerint: minden, amitől egy kicsit könnyebb volt az idén

» 2018 legjei a Transindex szerint: a lejjebben a határ a csillagos ég

» Sportlegek: a Lelátó 2018-as erdélyi válogatottja

» Ezek voltak az év legjei 2018-ban a Pénzcsinálók szerint

» 2019 legjei a Transindex szerint: mire fogunk emlékezni az idei évből?

» Ezek voltak 2020 legjei a Transindex szerint – nehézsúlyú kategória

» Visszatekintünk 2020-ra: íme 5+1 „leg” a sport világából

» Ezek voltak 2020 gazdasági legjei a Pénzcsinálók szerint

» Filmek, könyvek, mémek és csendes gyilkosságok - 2020 könnyedebb legjei

» 2021 LEGjei a sport világából

» 2021 legjei a Transindextől: amire biztosan emlékezni fogunk az idei évből

» Ezek voltak 2021 gazdasági legjei a Pénzcsinálók szerint

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS