2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyermekbarát fejlesztéseket ígér a Google 2015-re

Pakó Szilvia 2014. december 15. 12:16, utolsó frissítés: 12:58

A cégóriás nemrég bejelentette, hogy legfontosabb szolgáltatásait a 12 év alatti felhasználók igényei alapján fejleszti tovább.


Lényegében ez azt jelenti, hogy egyes szolgáltatásoknak lesznek gyermekbarát változatai, pontosan még nem lehetet tudni melyek ezek, de a Youtube és a Gmail biztosan fent van a listán.

A Google fejlesztésekért felelős alelnöke, Pavni Diwanji a USA Todaynek elmondta: "Szeretnénk, ha a gyerekek biztonságban lennének, de végső soron az egész arról szól, hogy segítsünk nekik abban, hogy ne csak a technológia fogyasztói legyenek, hanem egyben megteremtői is."

Nemrégiben szárnya kapott egy hír, miszerint a Google olyan alkalmazást fejleszt, amellyel a szülők nyomon tudják követni gyermekeik online jelenlétét. Az ötlet olyannyira nagy ellenkezést váltott ki, hogy sosem kerülhetett kivitelezésre. Ezzel szemben a mostani projekttervezet kevésbé drasztikus, a cél az lenne, hogy az alkalmazások új verziói tartalmazzanak egy korhatáros regisztrációs rendszert is.


illusztráció: Monkey Business Images via Shutterstock.comA Google az első multicég, amely nemcsak felismerte a gyermekek korlátok nélküli internethasználatából adódó problémákat, hanem tényleges lépést tett a megelőzés érdekében. Az információáradat mellett a jelenlegi statisztikák szerint a szexuális zaklatás is komoly problémát jelent az esetükben.

A statisztikák pedig tényleg adnak okot az aggodalomra. Amerikában a tinédzserek legalább 50%-át zaklatták már az interneten az iSafe Foundation adatai szerint. Ezeknek a tinédzsereknek a 10-20%-a rendszeres zaklatásnak van kitéve, állítja az Internetes Zaklatás Kutatóközpont (Cyberbullying Research Center). A Consumer Reports adatai szerint egymillió gyermeket zaklatnak csak a Facebookon évente. A 4-8. osztályos gyermekek 90%-át már zaklatták, állítja a DoSomething.org. A gyermekek 30%-át fenyegették már meg online, többűket nem is egyszer, írja az iSafe Foundation. Ráadásul a Tinédzserek Online és Vezeték Nélküli Biztonsági Felmérése (Teen Online & Wireless Safety Survey) szerint 34%-a azoknak, akiket már érintett az internetes zaklatás, áldozatként és zaklatóként is részt vettek benne.

A közösségi oldalakat saját bevallásuk alapján a 7-10 éves netezők közel fele, a 11-14 éveseknek pedig már több mint háromnegyede látogatja, és chatelni előbbiek 25, utóbbiak 61 százaléka szokott. Ugyanakkor a felmérésekből az is kiderül, hogy a fiatalok az interneten azzal is számolnak, hogy akivel beszélnek, az valaki másnak adja ki magát, mint aki valójában, de elfogadhatónak tartják, ha az interneten valaki nem mond igazat, vagy szexuális témákat vet fel. A 9–16 év közöttiek 59%-ának már van profilja a közösségi oldalak valamelyikén, bár ez az arány országonként eltérő: Hollandiában 80%, míg Romániában 46%. A fiatalok 26%-ának teljesen „nyilvános” a profilja: ez az arány az Egyesült Királyságban a legalacsonyabb (11%), és Magyarországon a legmagasabb (54%). A gyerekek 14%-a a lakcímét és a telefonszámát is feltünteti a profiljában.

A jelenlegi helyzet a szakértők szerint elég súlyos, de remélhetőleg a fejlesztések után mind a felhasználók, mind az információk szűrése hatékonyabb lehet.

Forrás: gyermekbántalmazás.hu, kreatív online

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS