2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verespatak: autójából sem lép ki a román környezetvédelmi miniszter

szerk. 2004. június 14. 17:01, utolsó frissítés: 17:01

#b#Felületességgel vádolja#/b# Speranta Ianculescu környezetvédelmi minisztert a bukaresti sajtó, mert fogalma sincs a ciános határértékekről, és nem is hajlandó alaposan körülnézni a verespataki aranybánya környékén.

Pénteken Verespatakra látogatott a magyar környezetvédelmi miniszter, hogy tájékozódjon, mennyire veszélyes a környezetre nézve a külszíni aranybányászati vállalkozás. A román fél verziója szerint a látogatás azért jött létre, mert Persányi Miklós arról értesült, hogy az Erdélyi-szigethegység keleti lejtőjén ciánt felhasználó aranykitermelés indult be, és meg akart győződni arról, hogy ez nincs így.A legbiztonságosabb az lennekörnyezetvédelmi szempontból Persányi szerint, ha a verespataki beruházás egyáltalán nem valósulna meg. Amennyiben mégis sor kerülne erre, akkor a magyar kormány felajánlja szakértőinek segítségét, hogy együtt dolgozzanak ki egy tanulmányt a esetleges veszélyek kiküszöbölésére.

Persányi Miklós értesülései szerint a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyesvállalat verespataki program megvalósítása literenként 50 milligram ciánkoncentrációt hozna létre, amely egy esetleges baleset során körülbelül 400 kilométer folyóvizet szennyezne el, és így a Tisza élővilágát is veszélyeztetné.


Újságírók kérdésére,

hogy honnan szerezte információit, a magyar környezetvédelmi miniszter európai és amerikai intézmények által begyűjtött tanulmányokra hivatkozott, de az egyetlen pontosan megjelölt forrás egy amerikai civil egyesület – a Center for Science in Public Participation – honlapja volt.

Az Adevarul napilap tudósítása szerint Speranta Ianculescu román környezetvédelmi miniszter asszony egyszerűen kijelentette: nem tud semmit a verespataki kitermelésről, így sem jót, sem rosszat nem tud mondani.


Speranta arra vár,

hogy az RMGC szakértői megvalósíthatósági tanulmányt készítsenek, és csak azután nyilatkozik a projektről. Ianculescu Persányi a ciánszennyezés uniós határértékét firtató kérdésére sem tudott válaszolni; illetve arról sincsenek információi, hogy mekkora a bányászati projekt kifutási ideje.

Persányi Miklós az egyeztetés után szorgalmazta, hogy a küldöttség információ-gyűjtés végett látogassa meg a RMGC székházát, hogy a cég adja elő saját verzióját arról, hogyan kívánja szavatolni a ciános technológia biztonságosságát.


Ezt a román fél azzal hárította,

hogy a késői óra miatt ez nem lehetséges, és egyébként is asztalt foglaltak már a delegációnak egy étteremben. Végül hosszas tárgyalások után a magyar delegáció visszatért Verespatakra, viszont a román hivatalosságok autóikból sem szálltak ki, hogy megtudják, milyen javaslattal áll elő a román-kanadai vállalat a környezetszennyezési veszély csökkentésére.

Persányi Miklós Rakics Róbert miniszteri szakértőt kérte fel arra, hogy tartsa a kapcsolatot az RMGC-vel. Az Adevarul szerint a román miniszterasszony valószínűleg magyar kollégájától fog utólagosan tájékozódni Verespatak-ügyben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS