2021. április 12. hétfőGyula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Belefáradtam, hogy a gyerekekkel kell üzenni a gép elé, hogy jöjjön enni”

G. L. 2014. szeptember 15. 09:43, utolsó frissítés: 09:45

Amikor együtt vagytok, akkor is folyton a kütyüjeit nyomogatja? Honnan tudhatod, ha te is a cyberözvegyek táborát gazdagítod?


Rendszeresen nézi a telefonját, hogy jött-e emailje, üzenete? Folyamatosan azt figyeli, hogy hányan lájkolják az Instagrammra feltöltött fotóját? Állandóan azt lesi, hogy kommentálta-e valaki a bejegyzését a Facebookon? Vagy éppen azt, érkezett-e új üzenete a messengeren? Amint bemegy egy új helyre, rögtön becsekkol a Foursquare-en? Több időt tölt az okos kütyüjei és számítógépe társaságában, mint a hús-vér barátaival? Ha együtt vannak, akkor is állandóan az okostelefonját nyomkodja? Akkor sem hagyja abba, ha megkérik rá? Ha a fenti kérdésekre a párod esetében több az igen válasz, mint a nem, akkor érdemes elgondolkodni rajta, nem vagy-e te is cyberözvegy.
A meghatározás szerint a cyberözvegy olyan nőt/férfit jelent, akit a párja elhanyagol,


az együtt töltött idő helyett inkább online tevékenységgel foglalkozik.

A szakemberek szerint pedig a párkapcsolatok romlásának egyre gyakoribb oka a túlzásba vitt, függőségszerű internethasználat. Amerikai és brit felmérés szerint is már a válások húsz százalékánál elhangzik okként vagy bizonyítékként a Facebook. És nem csak azért, mert rengeteg időt pazarolunk el rá, hanem mert a közösségi portál egyre több embert csábít arra, hogy az interneten kötött kapcsolatban csalják meg a házastársukat.

Az okostelefonok minden nyolcadik kapcsolat felbomlását okozzák. A szakirodalom szerint az elfogadható időtartam, amit valaki számítógépen történő tevékenységgel (a munkáján kívül) eltölthet, az napi legfeljebb 3 óra. Ez még nem jelent problémát, de ezen az időn felül már jó odafigyelni.

„A házasságkötésünk után néhány hónappal szembesültem azzal, hogy éjszakánként a kedves párom megvárja, amíg elalszom, aztán gép elé ül hajnalig. Eléggé sokkolt, de próbáltam azzal magyarázni, hogy korábban egyedül volt, rászokott, és idő kell amíg meg tud változni. De igazából nem történt semmi változás, inkább én szoktam meg a helyzetet” - magyarázta a Transindexnek egy kolozsvári kétgyermekes anyuka, aki már megtapasztalta a cyberözvegységet. Elmondása szerint eleinte még szép szóval, később már vitázva próbálta meggyőzni a férjét, de őt a számítógépen kívül nem érdekelte semmi. Hiába dühítette egyre jobban a helyzet, hiába kérte az anyósa segítéségét is, nem változott semmi.

„Már nemcsak nem aludtunk egy ágyban, de teljen megszűnt köztünk mindenféle kommunikáció, már házaséletet sem éltünk. A gép előtt töltött órák száma egyre nőtt, gyakorlatilag enni állt fel csak mellőle, ott is aludt. Én szinte állandóan ingerült voltam, a gyerekekkel sem tudtam türelmes lenni, tudtam, hogy miatta vagyok ilyen, mert képtelen vagyok két ember helyett teljesíteni. Aztán jött a depresszió. Akkor már inkább csak aludni akartam, hogy ne kelljen szembesüljek a helyzettel, és azon gondolkozzak, meddig lehet ezt így elviselni” - részletezte.


Ilyenkor a legfontosabb, hogy tisztázzuk tulajdonképpen hol is van a probléma

- magyarázta a Transindexnek Seer Szeréna pszichológus. Elmondása szerint fontos eldönteni, hogy a párunknak van személyes problémája (például internet-függősége) vagy a mi kapcsolatunkban van konfliktus, és a párom csak arra a területre menekül, ami a legkönnyebben elérhető számára?

Véleménye szerint van néhány figyelemreméltó jele a cyberözvegységnek: ha valaki azt érzi, hogy a párja elhanyagolja (és eközben online tölti az idejét); ha elhidegülés érzékelhető a kapcsolatban; ha konfliktusos helyzetben a párjuk a Facebookra menekül; ha nehéz mély/intim beszélgetésbe merülni a párjukkal, anélkül, hogy ne pillantsanak rá az emailekre, akkor jó ötlet odafigyelni és feltenni a megfelelő kérdéseket.

Egy kiegyensúlyozott párkapcsolatban a felek biztonságot, szeretetet, tiszteletet és bizalmat élhetnek meg egymással szemben. Amennyiben ezek közül valamelyik is hiányzik vagy sérül, a felek „jobb helyre” menekülnek, ahol pozitív visszajelzést kapnak és kellemesebb élményeket élhetnek át. Ennek a menekülés-kényszernek biztosít nagyon jó talajt az online világ, hisz ott rengeteg véget-nem-érő tevékenységbe menekülhetünk, ami sokkal jobb érzéseket hoz létre, mint amit egy konfliktusos vagy problémás kapcsolatban vagyunk kénytelenek átélni.

A pszichológus szerint rengeteg kutatás foglalkozik azzal, hogy megállapítsa, hol van az a vékony határvonal, ami a még „egészséges” internet-felhasználó és a már „függő” felhasználó között van. A Pszichiátriai diagnózisok kézikönyve még nem sorolja a mentális betegségek közé az „internet-függőséget”, a szakemberek szerint még további kutatásokat igényel ennek kiderítése.

Az eddigi eredmények szerint - mondja Seer, az internetfüggő személyeknél ugyanazok a neurológiai elváltozások jönnek létre, mint az alkohol- és drogfüggőknél. Az internetfüggőség ugyanazokat az „élvezet-területeket” aktivizálja az agyban, mint a videojáték, az alkohol vagy a drog. Ennek következtében, az internetfüggő személy ugyanúgy elhanyagolja a párkapcsolatát és súlyosabb esetben más fontos tevékenységeit, mint a játék vagy alkoholfüggők.A tizedik házassági évfordulója után döntötte el az általunk megkérdezett feleség, hogyha az utolsó kísérlete sem sikerül a házassága megmentésére, ha nem változik semmit a helyzet, akkor elhagyja a férjét, és viszi a gyerekeit is.


"Leültem én is a gép mellé, mert meg akartam érteni mi köti oda.

Eldöntöttem, hogy minden ezzel kapcsolatos gondolatot kimondok, nem tartom magamban és nem próbálok választ találni helyette a miértekre. A véletlenek egybejátszása folytán az is kiderült, hogy egy harmadik személy is képbe került a neten keresztül. Ez már az utolsó utáni cseppen is túl volt. Elkezdődött egy napokon át tartó beszélgetés köztünk. Azt is felajánlottam neki, menjen el ahhoz a másikhoz, ha a mi kapcsolatunk már amúgy sem működik. Elmondtam mindent ami évek alatt foglalkoztatott: hogy csak azért tartottam ki addig mellette, mert szeretem, elmondtam, hogy belefáradtam már abba, hogy üzenni kell a számítógép elé a gyerekekkel, hogy jöjjön enni, abba hogy miután elaludtam, óránként felriadtam azzal, hogy még mindig ott ül, pedig tudtam anélkül is. Akkor magába szállt vagy nem tudom mi történt, de azt mondta, nem akar elveszíteni minket. És történtek változások: a napi húsz óra gépezés lecsökkent alkalmanként 4-5 órára (nem minden nap), részt vesz az életünkben, lehet rá számítani mindenben, sok a közös program. Most már talán azt mondhatom, jó úton járunk" - foglalta össze.


A szakembernek is hasonló tanácsai vannak a cyberözvegyeknek:

- időben odafigyelni, beszélgetni a párjukkal
- ha nem nagyon súlyos a helyzet, elfogadni és tiszteletben tartani a társuk „saját idejét”, közben saját programot kialakítani
- felmérni, hogy mi az, ami szükséges lenne egy kiegyensúlyozott kapcsolathoz és az övéből hiányzik?
- változtatni akár apró dolgokon, amelyek közelebb hozhatják egymáshoz a két embert
- akár párterápiára menni, ha fontos a kapcsolat megtartása

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS