2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bene Katalin: néha előny, néha hátrány nőnek lenni a bartender szakmában

kérdezett: Gy.A. 2014. augusztus 27. 14:22, utolsó frissítés: 2014. augusztus 29. 12:32

"Sokszor megkérdeznek, mivel foglalkozom és miután elmondom, rögtön az a következő kérdés, hogy én akkor tudok üvegeket dobálni, zsonglőrködni?" A kolozsvári Corso bartendere mesélt nekünk.


Július végén Mamaián mérkőztek meg egymással az ország legjobb bartenderei a Koktélok királya címért, a De Kuyper Cup Romania 2014 elnevezésű versenyben. Volt egy látvány (flair) és egy mixológia kategória is, a döntőbe nyolcan kerültek be. Bene Katalin, a kolozsvári Corso Cafe&Bistro bartendere az egyetlen női versenyzőként negyedik helyezést ért el a kreációs kategóriában. A versenyről és általában a szakmáról kérdeztük.


Hol lehet ezt a szakmát nálunk megtanulni?

- Ma már több bartender iskola közül lehet választani nálunk is, de ezekben az iskolákban csak az alapokat lehet elsajátítani. Természetesen, ha jó az alap, bátran lehet építeni tovább és az Oktatási Minisztérium által kiállított oklevél nem megvetendő, főleg hogy külföldön is elismerik.

Nálunk még nem igazán értik meg az emberek, hogy miből áll ez a szakma, ugyanakkor nem is értékeli mindenki a szaktudást, vagy egy kellőképpen elkészített koktélt sem. Sokszor megkérdeznek, mivel foglalkozom és miután elmondom, rögtön az a következő kérdés, hogy én akkor tudok üvegeket dobálni, zsonglőrködni?! A másik változat az, hogy lenéznek, hogy nem azt válaszoltam, hogy orvos vagy ügyvéd vagyok... Talán ez is egy olyan ok, ami miatt nem fektet be senki egy olyan iskolába, ahol kezdő, haladó, professzionális, különböző ágazatokra szakosodó oktatás van, mint például a molekuláris mixológia, vintage italok vagy történelem. Külföldön más a helyzet.
Ha jól tudom, te is nagyon sok mindent saját erőből sajátítottál el...

- Valóban önerőből tanultam meg szinte mindent. Szerencsére egy kis kereséssel az interneten nagyon sok blog található, megbízható forrásokból szerzett információkkal, nagyon sok könyv áll rendelkezésre a 19. század közepétől napjainkig, és nagyon sok elhivatott bartender tart előadásokat különböző workshop-okon, melyeken ha nem is tudunk részt venni, de kis szerencsével megtekinthetjük felvételeken. Aki ezt a szakmát választotta, soha nem mondhatja el, hogy mindent tud. Szerintem ahhoz egy egész élet sem lenne elegendő. Nagyon sok gyakorlást és tanulást igényel.
Hogyan készülsz egy-egy versenyre? Teszteled valakin a kreációidat?

- Minden verseny rendezője közzétesz egy szabályzatot. Először ezeket tanulmányozom, többször és alaposan. Leírják részletesen, hogy mit lehet, mit nem lehet használni, mi a kötelező összetevő, valamint milyen próbatételek lesznek, melyeket mindig meghatározott időn belül kell végrehajtani. Például a legutóbbi versenyen az elődöntőben négy perc állt a rendelkezésünkre, hogy a zsűri három tagjának különböző koktélokat ajánljunk, elkészítsük őket, közben társalogjunk, és felszolgáljuk az italokat mindezt úgy, mintha ők a vendégeink lennének.

A versenyeken nagyon szigorú pontozási rendszer van. Pontozzák a technikát, a magabiztosságot, az eleganciát, az előadásmódot, az egyediséget, az ízvilágot, az italok kinézetét és sorolhatnám tovább, de senkit nem szeretnék untatni. Inkább úgy folytatnám, hogy mindent figyelembe véve megalkotom a receptjeim és a koncepciókat. Sokat dokumentálódok mindenről. Mindez hetekig is eltarthat, mint ahogy a poharak és különböző kellékek beszerzése is.

Az italaim mindig letesztelem az ismerőseimen, hiszen fontos hogy ne csak nekem ízledjenek, főleg hogy a versenyen értékeléskor többen is megkóstolják. Mindig mérlegelem a hallottakat, de a legjobban a párom véleménye számít. Az ő véleményét mindenről kikérem, és ő az aki a beszédem is hallhatja. Ha ez megvan, jön a gyakorlás, vagy úgy mondanám, hogy a sok-sok óra gyakorlás. Egy számomra kedves bartender egyszer azt mondta, hogy a siker kulcsa az, hogy: "...tanuld meg, gyakorold és felejtsd el...". Addig kell gyakorolni, amíg minden magától jön, anélkül hogy gondolkozni, figyelni kéne arra hogy mit teszel, mennyit, hogyan és közben tudj beszélni, akár teljesen más dolgokról, tudj felnézni, mosolyogni stb.


Te milyen koktélt készítettél a mamaiai versenyre?

- A döntőre egy punccsal készültem, amelyet a 17. század puncsai ihlettek. Akkoriban a szeszes italok nem voltak olyan jó minőségűek, mint manapság és sokkal magasabb volt az alkoholtartalmuk. Az angol tengerészek naponta kaptak sört és szeszes italt a hajókon. Úgy tartják, hogy egy hajón, amely délre tartott, a meleg miatt megromlott az összes sör. Egy tengerész pedig fogta a szeszes italt és a következőket adta hozzá: víz, hogy lecsökkentse az alkoholtartalmát, citromlé, hogy a borokhoz hasonló savtartalma legyen, cukor, hogy kiegyensúlyozza a savanyúságot, és fűszerek, hogy ízletesebb legyen. Megszületett a puncs, mely hamarosan közkedvelt lett Angliában ès Amerikában.

Az én puncsom a Royal Dignity (királyi méltóság) nevet kapta.

Összetevői:
- a De Kuyper által készített Mandarine Napoleon XO, ez egy mandarin likőr mely Grand Cru Champagne Cognac-al meg különböző fűszerekkel készül
- 7 éves Havana Club kubai rum
-oleo saccharum, amit háromféle citrus héjából nyert olajból és cukorból készítettem
- frissen csavart citrom és grépfrút lé
- lehűtött Earl Grey Royal tea
- saját készítésű keserű csepp, melyben a szegfűszeg, ánizs aromák domináltak

Mivel teával készült puncsról beszélünk és mivel egy nagyon régi recept inspirált, vintage ezüstözött teáskannából szolgáltam fel, ezüstözött kelyhekbe, melyeket egy tálcára helyeztem, majd egy régi teaszűrőbe helyeztem egy kanál Earl Grey Royal teát és meggyújtottam, hogy aromás füstöt bocsásson ki. Még az ital keveréséhez is egy vintage ezüstözött shakert használtam, hogy méltó legyen a nevéhez.

Milyen egyéb báros versenyeken vettél még részt?

- A tavaly ősszel vettem részt az első versenyemen, az országos Barmaniada mixer versenyén, ahol az előkelő második helyet sikerült megszereznem. Ez év elején részt vettem még a Bols Around The World nemzetközi versenyen is, ahol a második fordulóig jutottam el.


Hogyan viszonyulnak a szakmában a női mixerekhez?


- Nincs sok női mixer hazánkban. Általában a lányok, akik elkezdenek ebben a szakmában dolgozni, csak átmeneti munkának tekintik. Kicsit olyan, mintha női futballjátékosról beszélnénk. Ha egy lány azt mondja, hogy ő profi játékos, a férfiak nem igazán veszik komolyan. Én is sokszor szoktam így járni, főleg ha a szakmában dolgozó férfiakról van szó. De ha dolgozni látnak, sikerül kivívnom az elismerésük vagy a tiszteletük. Szerintem néha előny, néha hátrány.

Ajánlanál valamilyen otthon is elkészíthető, nyári koktélokat az olvasóknak?


- Az egyik koktél, amit javasolnék, az a Nana. Így neveztem el, mert nana mentából készült teát használunk hozzá, amit bármely teaüzletben beszerezhetünk. A másik összetevője a kamilla tea. Ez lehet házi is. Szükség van még citromra vagy zöld citromra, mézre, egy üveg Aperol-ra, na meg jégre, amit bárki készíthet otthon a fagyasztóban, akár muffin formában is.

A Nana recept (1 személyre) :

- 45 ml Aperol (3 evőkanál)
- 5-10 ml citromlé (1 teáskanál vagy 2 ízlés szerint)
- 150 ml lehűtött, édesített tea. (Fél bögre)

Tegyük az összetevőket egy jéggel teli magas pohárba, kavarjuk meg. Díszként egy szelet citromot tehetünk a tetejére, majd szívószállal fogyasztjuk.
A koktélhoz szükséges teát a következőképpen készítjük el: tegyünk 1 teáskanál mentatea füvet és 1 teáskanál kamillatea füvet egy bögrébe. Öntsünk rá forró vizet, majd födjük le a bögrét és hagyjuk 5 percig állni. Szűrjük le és adjunk hozzá 1 teáskanál mézet, kavarjuk össze amíg feloldódik, és hagyjuk kihűlni. Ez a bögre tea két ital elkészítéséhez lesz elég.
A másik ital, amit ajánlanék, az a Peach Smash, főleg hogy most nagyon finom barackot vehetünk a piacon. Kell még hozzá jég, citrom, cukor és bourbon whiskey, mint például a Jim Beam, ami árban elérhető mindenki számára. Ezt mi koktél shakerben készítjük el, de ennek hiányában egy fél literes befőttes üveg is megteszi, csak legyen jól záró teteje.

A Peach Smash recept (1 személyre) :

60 ml bourbon whiskey (4 evőkanál)
30 ml frissen csavart citromlé (2 evőkanál)
2 teáskanál cukor
1 érett sárgabarack vagy 1 fél kajszibarack

Tegyük a befőttesüvegbe a citromlevet, cukrot. Kavarjuk össze, hogy feloldódjon a cukor. Vágjuk kockákra a barackot, adjuk hozzá a többi összetevőhöz és törjük pépesre (ezt megtehetjük például egy fakanál nyelével), majd adjuk hozzá a whiskey-t. Tegyük tele jéggel a befőttesüveget, tegyük rá a tetejét és jól szorítsuk rá. Rázzuk az üveget kb. 10 másodpercig, aztán szűrjük át az italt teaszűrőn egy pohárba, friss jégre. Ha van friss mentánk a kertben belerázhatunk az italba 5-6 mentalevelet is, hogy még frissítőbb legyen. Barackkal, menta levéllel díszítve és egy kedves mosollyal kínáljuk.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS