2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

70 euróért kapható készletből diploma-dolgozat, de 90-ért már rendelésre írnak

Sipos Zoltán 2004. május 13. 15:06, utolsó frissítés: 14:58

Egy temesvári forgalmazótól egy majd' hétszázas, azonnal megvásárolható államvizsgadolgozat-címlistát kaptunk. A temesvári Nyugati Egyetem dékánja ennek hallatán persze ledöbbent, de az élet megy tovább.

"Ezen a honlapon kész államvizsga-dolgozatok állnak rendelkezésetekre, melyek igénybevétele megkímél a fölösleges munkától, hiszen tudod: az idő értékes. A dolgozatokhoz bemutató szövegeket, illetve PowerPoint prezentáció-vázlatokat mellékelünk, így csak ezeket kell elolvasnod ahhoz, hogy a vizsgán 10-est kaphass"

– szól az egyik, államvizsga-dolgozatok eladására szakosodott romániai webhely fülszövege. Máshol: minek dolgozni hónapokig egy jó államvizsga megírásán, ha azt a kutya sem olvassa el, és úgyis csak a védés számít...

Mosolygós, tógába öltözött diáklányok fotói fogadnak a diploma.ro című site-on. Az oldal domainnevét a Connex internet-szolgáltatóján, az X-neten keresztül egy Mark Eduard (eldönthetetlen, hogy valós vagy fiktív nevű) személy jegyezte be.

Első pillantásra a site-on semmi sem utal

az underground jellegre – a design legalább olyan elegáns, mint ahogy az a profi honlapok esetében megszokhattuk, így csak később válik nyilvánvalóvá, hogy a tartalom merőben illegális. Itt plágiumról van szó, de a lehető legcivilizáltabb köntösben.

Kellene egy kész államvizsga, mi? Például jog, közgazdaságtan vagy akár filozófia és teológiai témában? Csak végig kell böngészni a címeket tartalmazó listát: fel van tüntetve a szóban forgó dolgozatok oldalszáma, valamint az, hogy vannak-e benne képek, táblázatok, illetve román karakterek.

A tartalomjegyzék ingyenesen megtekinthető, s itt jön az üzlet: a végzősök egy mail-címen rendelhetik meg álmaik diploma-munkáját. Mi először (szinte) lehetetlent kértük: Szent Ágoston szentháromság-tanáról kértünk volna egy 60 oldalas elemzést, PowerPoint-os bemutatóval megspékelve.

Ez a téma a tartalomban nem szerepelt, és úgy tűnik, a csapatnak nincsen szabad kapacitása új szakdolgozatot készíteni, ők csak forgalmazók. Kérésünket röviden elutasították.


A második próbálkozás viszont ígéretes:

találomra ráböktünk egy címre, s azt kértük mailben. Gyorsan érkezik a válasz: 70 euróba kerül a cucc, postai utánvétellel kell fizetni. A biztonság kedvéért kétféle hordozón küldik – CD-n, Word állományként, illetve kinyomtatva. A dolgozat tartalmáról nem sok szó esik, azonban felajánlják: kérésre megmondhatják, mikor, milyen egyetemen és kinek a szakirányítása alatt készült az eredeti dolgozat.

Egy másik, jogi dolgozatokra szakosodott honlap fenntartói (a domaint Alin Panait néven regisztrálták) a diploma.ro-s csapattal ellentétben rendeléseket is vállalnak, melyeket 12 napon belül teljesítenek. Egy ilyen, testre szabott államvizsga-dolgozat 90 euróba kerül, a részleteket telefonon kell megbeszélni. A kolozsvári Music Pub diákkocsma


bejárata előtt fedeztünk fel

egy olyan plakátot, amely közgazdasági témákban eladó államvizsga-dolgozatokat reklámoz. A forgalmazók a két vezető mobilszolgáltató számain egyaránt rendelkezésre állnak.

Közvetlen női hanggal egyeztetünk, aki e-mailen azonnal át is küld egy több, mint 600 címet tartalmazó listát (lásd a dobozt fentebb). A dolgozatok – mint mondja – a temesvári Nyugati Egyetemről származnak, úgyhogy Kolozsváron bármelyiket nyugodtan el lehet sütni. A gond csak az, hogy a dolgozatok többsége esettanulmány. A forgalmazó praktikus javaslata: jó lenne átírni az elemzett cég nevét.


Nyugi, kutya sem néz utána

– válaszol meglepett kérdésünkre az ügynökhölgy. Tutkó, hogy csak úgy hasból helyettesíteni lehet az egyik cég nevét egy másikéval. Persze nem kötelező átírni, az eredeti formájában is működik – nyugi. Senki, de senki nem néz utána a részleteknek. Ami a pénzt illeti – mint megtudtuk – egy ilyen államvizsga 100 dollárért kapható, és alkudni is lehet, "de csak egy keveset".

A temesvári Nyugati Egyetem közgazdasági karának dékánja, dr. Ioan Talpos professzor igencsak meglepődött, hogy Kolozsváron nagy tételben árusítják az őáltala vezetett karról származó államvizsgákat. Meglepetése döbbenetté fokozódott, amikor elmondtuk: – Egy közel 700 címet tartalmazó listáról van szó.

(pár másodperces csend)

– De mégis, mit szándékoznak tenni?

dr. Ioan Talpos: – Hát nem tudom… mit tegyünk? Az egyetemnek semmi köze ehhez, a diákok valószínűleg a védés után náluk maradt példányt, illetve a dolgozat elektronikus változatát adják tovább... Így ezt nem tudjuk ellenőrizni. De honnan tudják, hogy a temesvári egyetemről származó dolgozatokat árulják?

– Kolozsvári plakátokról.

A BBTE vezetői már öt évvel ezelőtt tárgyaltak az egyre erőteljesebbé váló dolgozat-plagizálási hullámról. A jelenséget csak úgy vélik megfékezhetőnek, ha a tanár a diákkal együttműködve, közösen gondolja ki az államvizsga témáját, s ha a tanár folyamatosan és rendszeresen ellenőrzi a munkafolyamatot.

Ezenkívül kis szemináriumok létrehozását is javasolják, ahol ki-ki beszámol kutatásairól, munkájának eredményeiről. Amennyiben "tetten érik" a diákot, legenyhébb büntetésként az nem államvizsgázhat a folyó félév vizsgaidőszakában, az igazán pecheseket viszont akár ki is zárhatják a tanintézményből.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS