2022. május 20. péntekBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megszületett Eugene, a mesterséges intelligencia

B. P. E. 2014. június 09. 11:42, utolsó frissítés: 2014. június 10. 10:21

13 éves, ukrán, Eugene Goostmannak hívják, és szereti a hamburgert és a cukorkát. A jövő már itt is van, de azt még ne döntsük el, hogy örvendjünk neki, vagy kezdjünk el rettegni.


Ha leszólít chaten egy 13 éves ukrán kisfiú, akit Eugene Goostmannak hívnak, legyél óvatos: már nálad okosabbakat is sikerült átvernie. Arra valószínűleg hamar rájössz, hogy Goostman névvel nehezen lehet ukrán, de azt, hogy ő nem ember, hanem egy számítógép, nem biztos, hogy kitalálnád. “Ő” az első számítógép, akinek sikerült átmennie a Turing-teszten.

Alan Turing 1950-ben alkotta meg tesztjét, amely nem a tárgyi tudásra, hanem a válaszok emberi mivoltára fókuszál. A Turing teszt során egy ember számítógépen át, írott szövegben kommunikál két tesztalannyal, melyek közül az egyik valódi ember, a másik viszont gép. A teszt során mindkét alany megpróbálja meggyőzni a kérdezőt arról, hogy ő valójában gondolkodó ember, beszélgetést szimulálva, a szövegkörnyezet és hasonló szempontok figyelembe vételével, intelligensen válaszolva a feltett kérdésekre.

Turing azt állította: ha egy gépi résztvevő a kísérletben szereplő emberek legalább 30 százalékával elhiteti, hogy ő is ember, akkor olyan szintű intelligenciát mutat, ami egyértelműen bebizonyítja, hogy a “gondolkodó gép” megvalósítása lehetséges. A teszt egyik kritikája szerint az emberi párbeszéd képessége még nem egyenlő az intelligenciával, annak csak egy részét jelenti. A tesztet 64 év alatt egyetlen gép vagy program sem teljesítette.


A történelem során először a Readingi Egyetem szombati, Londonban tartott eseményén egy magát Eugene Goostmannak, egy 13 éves ukrán kisfiúnak kiadó program győzte meg sikeresen a szakemberek 33 százalékát arról, hogy emberrel beszélgetnek. Az egyetem közleménye szerint a Turing-tesztet elsőként teljesítő programot az Egyesült Államokban élő orosz Vlagyimir Veszelov és az Oroszországban élő ukrán Eugene Demcsenko fejlesztették. Ugyanez a chatrobot 2012-ben már nagyon közel járt az áttöréshez, de akkor a szükséges 30 helyett csak a bírálók 29 százalékát sikerült “átvernie”.Most az a trükk segítette a kutatókat a sikerben, hogy nem felnőtt, hanem gyerekkorú személynek adta ki magát a program, így eleve nem volt elvárható tőle, hogy mindenre “jó” választ adjon. Szereti a hamburgert és a cukorkát, és az apja nőgyógyász – többek között ezt árulta el magáról a kis Eugene.

És hogy ez a Turing-tesztes eredmény mitől nagy dolog? Attól, hogy sokan úgy gondolják, szombaton hivatalosan is megszületett a mesterséges intelligencia. De mielőtt elkezdenénk örvendezni, hogy végre itt van a jövő, gondoljuk végig azt is, mit jelenthet mindez biztonsági szempontból. Ha már rendelkezésünkre áll az a technológia, hogy egy számítógépes program képes egy élő embernek kiadni magát, egyértelmű, hogy a mesterséges intelligencia kutatói mellett a biztonságtechnikai szakembereknek is hamarosan újra kell majd gondolniuk dolgokat – írja a hvg.hu.

Azért mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy a mesterséges intelligencia már negyven éve megszületett Németországban, és megalkotói a Kraftwerk nevet adták neki:Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS