2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Saját tervezésű multikopterrel döntene rekordot egy erdélyi diák

S. Z. 2014. június 10. 10:23, utolsó frissítés: 10:36

Bustya Attilának annyira megtetszett egy quadrokopter, hogy épített magának egyet. Akkora sikere van, hogy drón-manufaktúrát indítana Székelyföldön, de előbb a csíki hideg segítségével rekordot döntene.


Miért nem építesz te is egy négymotoros helikoptert? Ez a véletlen felvetés nem hagyta nyugodni Bustya Attilát – annyira nem, hogy nemcsak megépítette a szerkezetet, de világrekord megdöntésére készül vele.

2013 nyarán, a Fekete-tengeren látott először quadrokoptert repülni Bustya Attila, a brassói Transilvania Egyetem Gépjárművek és Környezet szakának mesteris hallgatója. Teljesen lenyűgözte a látvány, és mivel állandóan forrasztott és tervezett, kézenfekvőnek tűnt valami hasonlót építeni.


Borsos áruk megrémítette

„Már aznap, míg a többiek fürdőztek, én már belemélyültem a többmotoros helikopterek világába. Igazából vásárolni szerettem volna egyet, de a borsos áruk megrémített, főleg amikor láttam, hogy csak néhány percig képesek a levegőben maradni” – meséli.Miután hazaért a tengerről, belevetette magát a témába. Éjt nappallá téve kutatott, míg rájött, hogy tudna építeni egyet.

„Nekiálltam számolgatni. Egyre több és több dolog derült ki a számadatokból, és amikor elégedett voltam, lerendeltem Kínából egy rend elektronikát. Ki szerettem volna próbálni, működik-e a dolog. Tudtam, hogy papíron egy 2 literes fogyasztású autót is könnyű megtervezni. De amikor meg kell építeni, akkor mindig elcsúszik ez az adat 5 liter környékére.”


Több mint sikeres első repülés

Az első repülés idén február végén volt. Bustya rengeteg időt veszített el azzal, hogy meg kellett tanulnia sok, repülőgép-modellező berkekben egyszerűnek számító dolgot, mint például azt, hogy hogyan kell kezelni és programozni a távirányítót. Kért segítséget a helyi modellezőktől, azonban azok – mivel nem tőlük vásárolta az alkatrészeket – elutasították.

„Az első teszt több mint sikeres volt. A kiszámolt «mesés» 30 perc helyett közel 40 percig sikerült a levegőben tartani a koptert, nagyon meglepődtem.”

Édesanyja és barátnője unszolására benevezett az egyeteme által szervezett TDK-ra. “Igazán nagy értelmét nem láttam, mert nem éreztem esélyesnek magamat” – így Bustya. A konferencia napján ráadásul kiderült, hogy rengeteg jó dolgozat fognak bemutatni.

“Le is járt a bemutató, teljesen biztos voltam benne, hogy a zsűri nem engem nevez meg győztesnek, de tévedtem: első helyezett lettem. Ez adott egy nagy lökést, hogy talán van értelme ennél komolyabban foglalkozni a dologgal.


Újabb, nagyobb koptert épített

A konferencia után a vezető tanárom, Ion Preda professzor úr rögtön odajött hozzám és megkért, hogy az AFCO konferenciára (ez a mérnöki szakokon tanuló diákokok körében az egyik legnívósabb konferencia) nevezzek, mert nagyon ígéretes a quadrokopterem.

Amint hazaértünk a barátnőmmel a konferenciáról, rögtön nekiálltam megtervezni egy «nagy» koptert. Olyan szerkezetet akartam, amely képes elbírni egy tükörreflexes fényképezőgép súlyát, a repülési ideje pedig meghaladja az 1 órát.

Napi 18 órás, megfeszített tempójú munkával sikerült is a konferencia előtti éjszaka legyártani az utolsó alkatrészt. Reggel 6 órára össze is tudtam rakni a szerkezetet. Miután kész lett, rögtön indultam is Brassóba, ahol szintén első helyezett lettem.”


Megdönthető a világrekord

A konferencia után nekiállt tervezni két további változatot. Tervezés közben eszmélt rá, hogy karnyújtásnyira van, sőt megdönthető lehet a jelenlegi világrekord is.

A diák, aki korábban gépészmérnöki diplomát szerzett a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemen, és közgazdaságot is tanult a Dimitrie Cantemiren, mindenképpen teljes állásban szeretne kopterekkel foglalkozni. Létre szeretne hozni egy székely manufaktúrát, ahol gyártani lehet kisebb sorozatokban ezeket a szerkezeteket.galeria_15278.JPG
galeria_15279.JPG
galeria_15280.JPG

Bustya számára a világrekord nem cél, pusztán eszköz: így tudna olyan ismertségre szert tenni, hogy egy befektetőt be tudjon vonzani a projektbe. Egy teljesen „önellátó” gyáracska elindulásához szükség lenne körülbelül 10 ezer euróra.

„Egyelőre nincs pénz semmire, marketingre viszont muszáj lenne áldozni. Egy sikeres világrekord-kísérletnél nagyobb marketing nincs.”


Forradalmi újítás helyett folyamatos optimalizálás

Egy világrekorder kopter megépítéséhez felhasznált anyagok ára 6300 euró, erre érdemes egy 20 százalékot rákalkulálni. Így Bustya 10 ezer euróval számol.

A diák nem forradalmi újítással képzeli el a világrekord megdöntését: ehelyett sok kicsi optimalizálásban gondolkodik. „Mindenen javítok kicsit. Akárcsak a Formula 1-ben, én is ugyanazokat az anyagokat használom, és örülök az 1 százalékos javulásnak.”

Fontos technológiai újítás, hogy bizonyos alkatrészeket 3D-nyomtatóval állít elő. Ezzel rengeteg súlyt lehet spórolni: alkatrészenként akár 1-2 grammot lehet „könnyíteni” a boltban kapható, legdrágább és legkönnyebb alkatrészekhez képest.


Itthon boldogulna

A rekordkísérletben továbbá segítségére lesz a csíki hideg. Ha decemberben száll fel a kopter, akkor a nagyobb légsűrűség előnyére válik.

A jelenlegi világrekord 127 perc, ami nem látványosan sok. A hasonló kopterek viszonylag kis autonómiájának a magyarázata a gyenge akkumulátor technológia, nehéz motorok, valamint nem túl hatékony motorvezérlő elektronikák.

„Rengeteg fejlesztés, új felhasználási lehetőség van a bakancs listán, de egyelőre minden a pénztől függ, ami jelenleg nincs még kilátásban. Nagyon szeretném megmutatni, hogy sok munkával és kitartással itthon is lehet a semmiből nagy dolgokat elérni, itthon is lehet boldogulni.

Rengeteg meggondolatlan kivándorlásnak voltam a tanúja, a barátaim 70 százaléka külföldön dolgozik. Nem vagyok külföld ellenes, ki kell menni, szét kell nézni, ihletet kell meríteni, és itthon hasznosítani.”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS