2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Így tüntesd el magad a Google-ből!

F.J. 2014. május 30. 14:48, utolsó frissítés: 14:50

A Google keresőjének találatai közül kérhetjük a törlésünket akkor, ha bizonyítjuk, hogy a találatok irrelevánsak, idejétmúltak vagy más okból már nem helytállóak.


A Google az uniós állampolgárok rendelkezésére bocsátotta azt a szolgáltatást, amely lehetővé teszi számukra "nyomaiknak" a kereső találatai közüli eltávolítást.

A szolgáltatás a Google válasza az Európai Bíróság azon döntésére, amely lehetővé teszi ezt számukra, és amely kimondja, hogy: "jogunk van ahhoz, hogy elfeledjenek".

Azonban a kérvény kitöltése nem feltétlenül jelenti azt, hogy biztos sikerrel is járunk az eltüntetésünkkel. Ugyanis a Google minden egyes kérést külön kezel és leellenőrzi, hogy van-e alapja. A Google azt vizsgálja ilyenkor, hogy a találatok valóban irrelevánsak, idejétmúltak vagy más okból már nem helytállóak.

Ahhoz, hogy töröljenek egy találatot, a következőkre van szükség az online kérés érvényességéhez:


- meg kell adni az eltávolítani kívánt linkeket

- az országot, ahonnan írunk

- egy-egy indoklást arra, hogy miért szeretnénk eltávolítani a felsoroltakat a találatok közül

- a kéréshez csatolni kell az érvényes személyigazolvány, jogosítvány vagy más fényképes személyazonosító igazolványunknak a képétKiskapu a bűnözők számára?

A Google azt nyilatkozta, hogy minden kérést külön meg fog vizsgálni és úgy próbál meg dönteni, hogy közben mérlegeljen a személyiségi jogok és az emberek ismerethez és információ-megosztáshoz való joga között.

Így azt is meg fogják vizsgálni, hogy a találatok tényleg elavult adatokat tartalmaznak-e egy személyről, vagy inkább olyan közérdekű információkat, mint amilyenek pl. a pénzügyi csalások, szakmai műhibák, büntetőjogi ítéletek vagy közalkalmazottak nyilvános kijelentései.

Ez azért fontos, mert fennállt annak a veszélye, hogy vállalhatatlan kijelentéseket tevő közszereplők, politikusok, vagy akár éppen bűnözők fognak a leginkább élni ezzel a lehetőséggel. A BBC információi szerint az Európai Bíróság döntése után a Nagy-Britanniából származó találatok közüli törléseket igénylők több mint fele tényleg elítélt bűnözőktől származott.

#174680333 / gettyimages.com


Forrás: BBC, The Guardian

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS