2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bukarestben is figyelnek a Szent György Napokra

B. D. T. B. D. T. 2014. május 05. 18:40, utolsó frissítés: 2014. május 06. 14:00

Katartikus volt az élőzenével összehangolt tűzijáték, köszönet annak, aki befogadta - mondták a kiértékelőn a szervezők. "Fazakas Dorka" viszont ellopta a rendezvény arculatát, ez akár jogi következményekkel is járhat.


A hét folyamán reagál majd Antal Árpád polgármester azokra a nyílt levelekre, amelyeket a Szent György Napok kapcsán különböző személyek fogalmaztak meg a szervezést bírálva.

A polgármester mint a rendezvény fővédnöke a kiértékelő sajtótájékoztatón azt mondta, sikerült elérni, hogy senki ne használja fel kampányolásra a városnapokat, pedig már kampányidőszak van. (Ő maga is ebből a meggondolásból nem tartott beszédet ezúttal a zárónap estéjén.) Örvendetes, hogy nem történt nagyobb incidens a rendőrségtől, csendőrségtől és a kórházaktól beérkezett jelentések szerint. A polgármester ezúttal is megköszönte a belvárosban lakóknak, hogy türelemmel viselték a négynapos fesztiválhétvégét, mint mondta, "szinte hihetetlen", de egyetlen panaszlevél sem érkezett ezügyben.

Olyan közéleti személyiségek is eljöttek privátban a Szent György Napokra, mint pl. Mihai Razvan Ungureanu, vagy a bukaresti amerikai nagykövetség munkatársai, ez azt jelenti, odafigyelnek mások is erre a rendezvényre. Ungureanu dicsérte a Havasi-koncertet és az élő zenei aláfestéssel lezajlott tűzijátékot - mondta a polgármester, hozzátéve,


fontos, hogy Bukarestbe a pozitívumok is eljussanak Székelyföldről.A szervezők és a jelen lévő újságírók sem látták jelét annak, hogy a "Fazakas Dorka" Facebook-felhasználó által meghirdetett gyertyás megmozdulás megtörtént volna vasárnap este.

A polgármester szerint az a felvetés, hogy jobb lenne szociális célokra fordítani a tűzijátékra szánt összeget, már csak azért is megtévesztő, mert a 15 ezer lejbe kerülő tűzijátékot nem a város fizette, másfelől viszont Sepsiszentgyörgy 6 119 152 lejt fordított 2013-ban szociális célokra és szociális intézmények támogatására. Kifejtette, az önkormányzat tisztességesen ellátja ezeket a funkciókat, nem szabadna szembeállítani és vagy-vagy kérdésként kezelni a szociális kiadásokat és az erre a programpontra fordított költségeket.Antal Árpád megígérte, nyilvánosságra hozzák majd azoknak a nevét, akik a "Fazakas Dorka-diverzió" hátterében állnak, ő maga mindeddig nem is foglalkozott a témával, mivel a szervezőkkel együtt arra koncentráltak, hogy a Szent György Napok zökkenőmentesen véget érjen. Ami a leginkább zavarta, hogy a közösségi hálón terjedő manipuláció szerzői


ellopták a rendezvény arculatát,

ez akár jogi következményekkel is járhat az értelmi szerzők számára. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ő nem híve ennek.

A polgármester mindenkivel, aki releváns bírálatot fogalmaz meg, hajlandó tárgyalni. A gyerekelőadások színvonalát bíráló nyílt levéllel kapcsolatban megjegyezte, nem szabadna értékítéletet mondani a teljes rendezvényről, ha konkrétan két előadással kapcsolatban kifogások merülnek fel. A programot mindig úgy állítják össze a szervezők, hogy a városban lakó, különböző társadalmi rétegek mindegyikének kínáljanak valamit, anélkül persze, hogy egy bizonyos színvonal alá lemennének. Természetesnek nevezhető az, hogy az összesen 318 programpontból csak 20 fog mondjuk tetszeni valakinek - itt az a kérdés, hogy azzal akar-e foglalkozni, ami neki nem tetszett a programkínálatból, vagy azzal, ami tetszett - fejtette ki.

Antal Árpád hangsúlyozta, várják a jobbító szándékú javaslatokat a Szent György Napok kapcsán, minden évben próbálnak valamit javítani a rendezvényen, elindult egy letisztulási folyamat, amely még nem zárult le. Mint mondta, örül, hogy a városban aktívak a civil szervezetek, "még ha ellenem is", hiszen ez egyik jele az egészséges társadalomnak.

Grubisics Levente fesztiváligazgató úgy fogalmazott, sajnálja, hogy nem voltak gyertyák, mert ha azt látták volna, hogy szignifikáns tömeg tiltakozik a tűzijáték ellen, újragondolták volna az elkövetkezőkre nézve a dolgot. Elmondta, régi álmuk valósult meg, hogy élőzenével összehangolt produkció legyen a záróest tűzijátéka, ami sokak szerint katartikus élmény volt. Minden idők legszebb Szent György-napi tűzijátéka volt ez, köszönet annak, aki befogadta - tette hozzá.A sajtótájékoztatón Rúzsa Magdolna is jelen volt, aki tegnap este Havasiék előtt lépett fel zenekarával. Mindig nagy élmény, amikor Székelyföldre látogat, és nagyon jó érzés az, amikor a színpadról nézve ameddig a szem ellát, emberek hallgatják a koncertjét - mondta az énekesnő.A szervezők közlése szerint május 1-4. között, azaz a Szent György Napok fesztiválhétvégéjén


több mint 80 ezren vettek részt különböző programokon,

ez a következőképpen oszlik meg: csütörtökön 5 ezren, pénteken és szombaton 25-25 ezren, vasárnap pedig 30 ezren.

Minden meghívott örömmel jött Sepsiszentgyörgyre, boldog emberek szórakoztattak boldog embereket, a fotókról visszaköszöntő sok mosolygó arc is azt bizonyítja, ez egy szerethető város - fogalmazott Grubisics, aki azt ígérte, hét végére elkészül az after movie is, egy film, amely a 9 napot összefoglalva népszerűsíti tovább a városnapokat. A Szent György Napok az egyik legfontosabb brandje a városnak, amely mellé még felsorakozott az utóbbi években rendezvények szintjén a Reflex, a Székely Vágta, vagy a PulzArt. A kézművesek roppant szívesen jönnek a "Szentgyörgy védjegyű" rendezvényekre, idén több mint 220 kézműves érkezett a Szent György Napokra, amely így Erdély legnagyobb kézműves vásárává nőtte ki magát.

Idén a szervezőcsapat számára megvolt a pudding próbája, azaz az eső: bebizonyosodott, hogy időjárástól függetlenül több tízezres tömegeket vonz a rendezvény. Összesen 318 program zajlott 44 helyszínen. Egyesek kifogásolták, hogy a délutáni órákban az előző évekhez képest kevesebben voltak egyes színpadoknál, ez a fesztiváligazgató szerint azzal magyarázható, hogy sokkal több helyszín volt, mint előző években, és mindegyik helyszín erős volt. A Kultúrkert maradt az egyik fénypont, immár kevésbé intim helyszínként, ahol rengetegen megfordultak.

A kulturális hét rendezvényein 6000 résztvevő volt, akik 1560 percnyi színházi előadást nézhettek meg.


A Szent György Napokon közel 98 órányi zene szólt

(5875 perc). 4 színpad volt: a főszínpad, a Szent György-téri és a kultúrkerti mellett az ifjúsági sátor belső udvara is teljes értékű színpadként funkcionált. Összesen 2740 fellépő szórakoztatta a közönséget - ez a meghökkentően magas szám úgy jött ki, hogy a rengeteg gyermektánccsoportot, illetve a futónap és más sportrendezvények versenyzőit, résztvevőit is beleszámolták.

Dancs Zsolt programigazgató közölte, 178 sepsiszentgyörgyi fellépő volt a Szent György Napok alatt, és 25 szentgyörgyi zenekar koncertezett. A főszínpadnál nem voltak késések, a többinél előfordult kisebb csúszás, főleg a délelőtti programok esetében, amikor a nagy létszámú gyermekcsoportok léptek fel egymás után.

Hivatalosan 11-ig szabadott az árusoknak közterületen étellel-itallal kiszolgálniuk a tömeget, ezt is csak nagyon nehezen lehetett kialkudni, hiszen erre szigorú szabályok vonatkoznak - tudtuk meg. Azt azonban magyarországi résztvevők is csodálták, hogy közterületen ekkora tömeg ilyen civilizáltan viselkedett.


Az összesítés szerint 70 ezer pohár sör

fogyott el 4 nap alatt, ami kevesebb, mint tavaly, de az eladók elégedettek, hiszen ilyen időjárási viszonyok mellett ez jónak mondható.

A rendezvénynek 9 hivatalos fotósa volt, akik eddig 130 fotóalbumot töltöttek föl a honlapra. Idén először drónfelvételek is készültek a városnapok alatt. Ebben az évben több mint 150 hírt közölt a szervezőcsapat, Facebook-oldaluk román és magyar verziójának összesen 10014 követője van.Eddigi mérleg szerint 1 050 000 lejre tehető a városnapok kiadása, amiből 350 000 lejt a város biztosított. Idén először történik meg, hogy többet inkasszáltak, mint amennyit költöttek, ami azt jelenti, hogy a város által előirányzott 350 ezer lejt nem kell kipótolni, sőt egy része megmarad a városnak. Bár megkétszerezték az ún. "bóvliárusok" díját, így is sokan jöttek és fizettek, ez nem jelentett kiesést a költségvetésből, ugyanakkor kevesebb bóvlis volt, mint korábbi években - mondták a szervezők.

A héten közlik azt az adatot is, hogy mennyi volt a rendezvény széndioxid-lábnyoma.

2015-ben a Szent György Napok mottója a Fesztiváros lesz - jelentette be Grubisics.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS