2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Festékteszt: mivel készül a tökéletes piros tojás?

G. L. 2014. április 18. 16:32, utolsó frissítés: 16:32

Alig kaptunk normális tojásfestéket Kolozsváron, hogy aztán kiválasszuk a legjobbat, a mélyvöröstől a márványoson keresztül egészen a sötét tüdőszínig.


Tegnap alternatív tojásfestési tippeket adtunk, ma a festékválasztásban próbálunk segíteni, ha már úgy döntöttünk, mégis színes tojást szeretnénk. Kolozsváron az volt a legmeglepőbb, milyen szegényes a tojásfesték választék. Több üzlet is volt, amiben egyáltalán nem árultak festékeket, a többiben pedig jóformán csak ugyanazokat a fajtákat lehetett kapni.

Az üzletláncok közül a Billának, a Lidlnek és a Carrefournak néztük meg a kínálatát, illetve három utcai ABC-be is benéztünk. A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért minden fajtából a piros festéket kerestük, más szín nem jött számításba, de emiatt csupán csak egy festéktípusról kellett lemondjunk.


Az értékelésnél három szempontot vettünk figyelembe. Az első természetesen a végeredmény, a kapott szín, a második az egy tojásra jutó egységár, míg a harmadik az festési folyamat összetettsége, időigényessége, macerássága. A három szempont egyenlő mértékben számított. Minden festékkel legalább két tojást festettünk meg, illetve minden műveletet az előírásban megfelelő módon végeztünk, még akkor is, ha a megérzésünk szerint például többet kellett volna maradjon a festékben.

Dr. Oetker, Carmin, folyékony festék

A legnagyobb problémánk vele, hogy nem lett legalább hasonló színű a két tojás, míg az egyik korrekt piros, addig a másik legfeljebb csak egy sötét tüdőszín, pedig ugyanannyit voltak a festőlében. Viszont a tojásfehérjét is megfestette, amit kifejezetten nem szerettünk.


A használati utasítás elég részletes, nem nagyon lehet eltéveszteni, és különösebben nem is nehéz vele dolgozni. Persze egy kötény nem árt a nemkívánatos festékcseppek elkerüléséhez. Egy 39 banis tasakkal 10 tojás lehet megfesteni, ami teljesen korrekt.

Szín: 5,5
Egységár: 3,9 bani
Festési folyamat: átlagos
Dr. Oetker, Gallus, por alapú festék

Két teljesen jellegtelen, gyengén piros tojást kaptunk. Hasonlóan néz ki mindkettő, de ha választanunk kellene a kosárkából egyiket sem vennénk ki. A tojás belsejét viszont nem festette meg, szóval nem kell tartanunk az esetleges mérgezéstől.


A használati utasítása ebben az esetben is nagyon részletes, de nem sokkal könnyebb vele dolgozni, mint a folyékony festékkel. Egy 10 tojás megfestésére alkalmas tasak 29 baniba kerül.

Szín: 3,5
Egységár: 2,9 bani
Festési folyamat: átlagos

Alex, Curcubeu, Magia culorilor, folyékony festék

Ez állt a legközelebb a húsvéti piros tojás elképzelésünkhöz, igazi vörös. Bár ez a festék sem fedi el az üzleti tojások szavatosságát jelző fekete feliratot, mondjuk legalább a tojás belsejét sem fogta meg.


Könnyű használni, viszont az előírásokban szereplő folyadékmennyiséggel koránt sem tudjuk egyszerre megfesteni azt a mennyiséget, amire elvileg elé. Az öt szint tartalmazó doboz 80 tojás megfestésére alkalmas, és 3,35 lejbe kerül. Mondjuk itt felvetődik az a kérdés is, ki akar manapság 80 tojást húsvétra megfesteni, ez szinte már ipari mennyiség. Megjegyzésnek csak annyit, hogy ennek a festéknek a por változatából nem kaptunk pirosat.

Szín: 7
Egységár: 4,1 bani
Festési folyamat: átlagos

Alex, Curcubeu, Sidef marmorat, folyékony márványos festék

Ez volt a legizgalmasabb választásunk, és egyben itt lett a legizgalmasabb a végeredmény is. A zsűri szerint tipikusan az ronda, de érdekes kategória. A festék is lassan szárad rajta, mert nehéz adagolni.
Ennek a festése volt a legmacerásabb, egyedül nem is boldogultam vele könnyen, ráadásul a használati utasítás is hiányos. Például nem írják, hogy mennyit kell a forró vízben tartani a festéket vagy mennyi festék szükséges egyetlen tojásnak a megfestéséhez. Viszont adnak vele műanyagkesztyűt és a fényesítéshez olajat is. A négy színt tartalmazó doboz állítólag 100 tojás megfestésére alkalmas, de ezzel kapcsolatban őszinte kételyeink vannak. Mi a pirossal összesen három tojást festettünk meg, és nem hinnénk, hogy a maradékkal még 22 darabot meg tudtunk volna színezni.

Szín: 5,5
Egységár: 7,5 bani
Festési folyamat: bonyolult

Az ár/érték arány szerint tehát az Alex folyékony festékét éri meg leginkább használni, utána a Dr. Oetker folyékony festéke, majd a por alapú festéke jön. Messze lemaradva következik a negyedik helyen a márványos tojás, amivel legfeljebb azzal vigasztalódhatunk, hogy másnak úgysem lesz ilyen.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS