2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kékre festették a Kaszinót

Fülöp Betti 2014. április 03. 13:27, utolsó frissítés: 13:35

Az autizmus világnapjára az Erdélyi Autizmus Egyesület kékbe öltöztette az épületet, az érzékszervek stimulálást elősegítő kertet avattak, a gyerekek flashmoboltak és kutyákkal hancúroztak.


Az autizmus világnapja alkalmából nyílt napot tartott április 2-án az Erdélyi Autizmus Egyesület (Asociatia Autistm Transilvania) Kolozsváron, itt összegezték az elmúlt évi tevékenységüket, és felavatták az autista gyerekek számára készült új kertet is, amely a gyerekek látását, hallását, szaglását és tapintását stimulálja.


Nicoleta Niste, az egyesület ügyvezető igazgatója az elmúlt egy évre visszatekintve kijelentette, hogy jelentős projekteket sikerült véghezvinniük, például bővítették a központ felszereléseit, indítottak és működtetnek hét osztályt, ugyanakkor több száz egyéni és csoportos terápiát működtetnek a gyerekek számára.

Az egyesület hét osztállyal, hét terápia teremmel, két logopédusi kabinettel, két kinetoterápia teremmel, egy játszóhelyiséggel, egy konyhával, egy értékelő kabinettel és szülőkkel folyatott tanácsadásra szánt szobával, ugyanakkor még két, érzékszervi integrációval, illetve egy OptiMusic rendszerrel foglalkozó helyiséggel rendelkezik, és jelenleg 70 autistát tud fogadni.
Az összegzés után az érdeklődök körbejárhatták a központot, majd a Dog Assist Egyesület felügyelete mellett a gyerekek és szülők egyaránt szórakozhattak a terapeutikus célokra kiképzett kutyák társaságában. A bátrabbak megcsodálhatták és ismerkedhettek egzotikus hüllőkkel, rovarokkal is a Babeș-Bolyai Tudományegyetem biológusainak köszönhetően.


A későbbi órákban az autista gyerekek, hozzátartozóik és a szakemberek egyaránt a sétatéri Kaszinóban gyűltek össze: itt az egyesületet támogató óvodák és iskolák tanulóinak kék rajzait lehetett megtekinteni, zenés előadással egybekötve. Közben - mint több száz nevezetességet világszerte -, az autizmus világnapját ünnepelve, kék színbe öltöztették a Kaszinó épületét is. 20.30-kor pedig megkezdődött az önkéntesek kék pólós “Light it blue” tánc flashmoobja, amihez nagy számban és mosolyogva csatlakoztak az emberek az őket körülvevő tömegből. Végezetül programlezárónak a lelkes közönség részt vehetett a The Remakers La Cizmărieben tartott jótékonysági koncertjén.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS