2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kilenc dolog, amit nem tudtál Ukrajnáról, és ami nem változtatja meg az életed

2014. március 28. 11:11, utolsó frissítés: 2014. március 31. 14:10

Fánkok, szakadék-mélységű metrómegálló és majdnem-korhatáros rúdtánc. Ha te sem tudtál eddig semmit erről az országról, akkor kattints ide!


9. Csontba karcolt térképEgy közép-ukrajnai faluban találták meg a világ egyik legrégebbi térképét. A mezirici térkép 14-15 ezer éves lehet, és eredetileg egy darab mamut-csontra karcolták a cro-magnoni ősemberek. A térkép valószínűleg a település és környéke alaprajza.


8. Fánk-világrekord

Lviv városában rakták ki fánkokból a világ legnagyobb mozaikját 2012-ben. A pannó 4x10 méteres, és 7040 fánk fér el rajta. Mint sok más látványos, de teljesen értelmetlen teljesítmény, ez is világrekord lett, persze.


7. Európa közepe


Nagyobb térképre váltás

Bár a mai napig vita folyik arról, hogy hol van Európa földrajzi közepe, az nagy valószínűséggel Kárpátalján található. Az Osztrák-Magyar Monarchia Térképészeti Intézetének számításai szerint ez a pont a nyugat-ukrajnai Dilove (Terebesfejérpatak) városka határában áll, de ez nyilván a mérési módszertől függ.


6. Közlekedési kultúraA YouTube bővelkedik az izgalmasabbnál izgalmasabb, az ukrán közlekedési kultúrát bemutató filmekben. Nem kicsi a káosz, de legalább mindenki fel van készülve a legrosszabbra, így senkit nem ér meglepetés.


5. Mákszemnyi műalkotásokMikola Szergijovics Szjadrisztij mikrominiatűrjeiről híres. A képzőművész műtárgyai aranyból készülnek, és csakis mikroszkóppal élvezhetőek – szabad szemmel azok nem nagyobbak egy mákszemnél.


4. A legmélyebb metrómegállóA Kijev központjában található Arsenalnaja metrómegálló 105 méter mély, ami világrekord. A metrómegálló a parlament, a Verhovna Rada mellett található, és rossz nyelvek szerint a honatyák titkos rejtekhelyeket építettek ide.


3. A világ egyik leglátogatottabb McDonalds gyorsbüféje

Kijevben, a Vokzal pályaudvar mellett található. A gyorséttermeknek hatalmas a kultusza Ukrajnában – bár a minőségük semmiben sem jobb, mint a világon bárhol.


2. SummertimeHa esetleg nem tudtad volna, George Gershwin egy régi ukrán altatódalból ihletődött, amikor megírta a Summertime-t.


1. RúdtáncNem kis feltűnést keltett Anastasia Sokolova, amikor az Ukraine Got Talent tehetségkutatón megmutatta a világnak, mi is az a rúdtánc. (Figyelem: a videó rúdtáncot tartalmaz!)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS