2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kerekded női formák az óriásplakátokon

Gozner Gertrud 2004. április 15. 10:50, utolsó frissítés: 10:27

Két dolog jellemző rám, a mosolyom és a #b#nagy fenekem#/b# – állítja a Dove cég alakformáló reklámkampányának szemmel láthatólag legvékonyabb tagja.

Túlsúlyos formák

Ha egyszer kifogtad, miért ne büszkélkedj vele – teszi hozzá a lány. A Dove kozmetikai cég legújabb kampányában úgymond „valódi nőkkel” reklámozza termékeit, mert szerintük a csontsovány modellek miatt a nők rosszul érzik magukat a bőrükben. A cég által elvégzett felmérés szerint a brit nők kétharmadát nyomasztja ahogy kinéz, önbizalmuk a szépségipar reklámjai miatt romokban hever.

A 2317 férfi és nő bevonásával készült felmérésből kiderül, hogy a nők háromnegyede sokkal természetesebb modelleket szeretne látni a reklámokban és általában a médiában.A megkérdezett nők szerint Bridget Jones szerepében, kerekded formáival Renée Zellweger a legegészségesebb külsejű híresség, viszont soványabb kiadása a Chicago musicalban már csak a nyolcadik helyett foglalja el. Azonban mind a nők, mind a férfiak Victoria Beckhamet szavazták meg a legegészségtelenebb példaképnek.

Ezen közvélemény-kutatás eredményeire alapozta a Dove kozmetikai cég legújabb kampányát, melyben az alakformáló hatású testápolót valószínűleg amatőr, és többségében túlsúlyos modellek reklámozzák. A cég hangsúlyozza – például a magukon a reklámokban elhelyezett feliratokban – , hogy semmilyen szokásos retusálást nem végeztek a reklámfotókon.


Önbizalom-torna

Az ideológia: a Dove – a különböző alakú és méretű nők fehérneműs fotóival a semmi extra nőket szeretné ünnepelni és ezáltal az önbizalmukat helyreállítani. Dr. Linda Papadopoulos pszichológus az ügy kapcsán elmondta azt, amit úgy is mindenki tud: a nőket állandóan az elérhetetlen tökéletesség képeivel bombázzák.

És ha a lány a tükörben nem úgy néz ki, mint a lány az újságban vagy a tévében, akkor nem meglepő a csalódottság. “Nagyszerű dolognak tartom, hogy a cégek végre felfigyeltek a valódi nők igényeire, és inkább azt szeretnék, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, ahelyett, hogy mindenféle csodaszereket adnak el nekik” – értékeli a marketing ötletet a pszichológus.


Persze nem a Dove az első vissza a természethez ideológiájú hirdető. Korábban több divatcég is használt fotogenikusan beállított hétköznapi embereket reklámjában. A mindennapi emberek fotómodellként való szerepeltetésének iskolapéldái az Oliviero Toscani által jegyzett Benetton-reklámok.

A legkülönösebb megoldást Calvin Klein választotta, aki 1999-es kollekcióját kimondottan kövér emberekkel reklámoztatta. Az anorexia és bulímia okozójaként korábban megvádolt márka ezért a kampányért is komoly kritikát kapott, mivel az ellenzők szerint túlsúlyos férfi és női modelljeivel csak a sokkolásra törekedett.


A méret számít!

Nők önértékelése ide vagy oda, új ötletével a Dove valószínűleg jelentőset kaszált. Hölgyek millió üdvözölték világszerte a kerekded formák felmagasztalását, és tették be tévedhetetlenül bevásárló kosarukba a Dove termékeit.

A vastagabb combokat – legalább egy szezon erejéig – a sztárok is divatba hozták. Az MTV dívák izmos lábai – Britney, Beyonce és J.Lo. – kitüntetett figyelemben részesülnek.

Tehát jó hírekkel szolgálhatunk mindazon hölgyek számára, akik nem képesek 55 kg alá fogyni. Tudományos kísérletek híján is bizonyított, hogy a telt, viszont szépen formált lábak izgató impulzusokat küldenek az ellenkező nem kobakjába. Most csak egy szabály érvényes: minél nagyobb, annál jobb.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS