2021. október 25. hétfőBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megmérik a Szent György Napok széndioxid-lábnyomát

B. D. T. B. D. T. 2014. március 12. 18:00, utolsó frissítés: 2014. március 13. 10:15

Az ünnepi tűzijátékot szolgáltató cég minden vonatkozó európai normát tiszteletben tart, és azt ígérik, ugyanazt a termékskálát használják Sepsiszentgyörgyön is, mint amit mondjuk Münchenben.


Újabb fellépőket jelentettek be

mai sajtótájékoztatójukon a Szent György Napok szervezői. Szombaton, május 3-án a nagyszínpadon a Cotton Eye Joe kilencvenes évekbeli slágeréről ismert Rednex svéd zenekar koncertezik, pénteken lép fel a Tudor Chirila alapította Vama zenekar. Ugyancsak pénteken a nagyszínpadon délután az Evilági együttes produkcióját hallgathatja meg a közönség. A fellépőkről bővebben a Szent György Napok hivatalos honlapján lehet olvasni. Két hét múlva közlik a sajtóval a végleges programot – közölte Grubisics Levente fesztiváligazgató.

Május elsején, csütörtökön a Háromszéki Diákegyüttesek Találkozóján négy diákzenekar fél-félórás produkciójára bulizhat a nép. Hogy a HDT-re jelentkezők közül melyik lesz a négy legjobb, aki fellépési lehetőséget kap a Szent György Napokon, a március 21-április 15. közötti előselejtezőkön dől el, amikor két hétvégén egy sepsiszentgyörgyi szórakozóhelyen lépnek fel a versenyző sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi, kovásznai és székelyudvarhelyi zenekarok. Csütörtök este a HDT után két rockzenekar koncertezik a B színpadon, a Mobilmánia és a Szekler.

Megmérik a Szent György Napok lábnyomát


Az országban a hasonlóan nagyméretű rendezvények közül elsőként a Szent György Napok lesz az, amelynek a széndioxid-kibocsátását egy szakcég felméri, és támogatásképpen megvásárol a városnapok számára egy olyan karbonkreditet, amely ezt a kibocsátást kompenzálja egy zöld projekt támogatása révén – jelentette be Grubisics.

A Carbon Solutions Global cég romániai értékesítési igazgatója, Péter Csaba elmondta, a rendezvény széndioxid-lábnyomát annak lejárta után, a szervezőktől kapott sokféle adat alapján számolja ki szakértői csapatuk egy komplex felmérő rendszer kritériumai szerint: pl. hány és milyen márkájú szervezői autóval közlekedtek, mennyi villanyáramot fogyasztottak stb. Az eredmény tonnában kifejezett CO2-mennyiség lesz, amelynek értékét a cég kiváltja a rendezvény számára. Ez a karbonkredit, amelynek megvásárlásával egy zöld beruházást támogatnak, és a rendezvény cserébe megkapja a karbonsemleges minősítést.

Egyelőre nincsenek olyan romániai zöld projektek, amelyeket ily módon támogatni lehet, a közeljövőben indul be az első romániai beruházás, amely része lesz ennek az önkéntes piacnak. Ez egy fenntartható mezőgazdaságot célzó program lesz, a mezőgazdasági minisztériummal közösen – mondta el Péter Csaba.

A cég szakértői ugyanakkor a tavalyi Szent György Napok “lábnyomát” is megmérik, majd az idei rendezvényt követően összehasonlítják az adatokat, és annak alapján javaslatokat tesznek a szervezőknek, hogyan lehetne minél jobban csökkenteni a széndioxid-kibocsátást és a környezetre rótt terhelést – mondta el kérdésünkre Péter Csaba.

A cég honlapján található, egyéni széndioxid-lábnyomot kiszámoló kalkulátor a Szent György Napok hivatalos honlapjáról is elérhető lesz, amelyen bárki kiszámolhatja, hogy különböző tevékenységei – gépkocsival, repülővel utazás, hulladéktermelés, számítógéphasználat stb. - mennyi kibocsátással járnak, illetve ezeknek mennyi a virtuális ellenértéke. Önkéntes alapon, ha ezt fontosnak tartja, választhat egy semlegesítési projektet, és mondjuk egyéves autóhasználatának környezeti terhelését kiváltva kifizeti a kiszámolt összeget, ennek fejében pedig kap egy tanúsítványt (Carbon Offset Certificate).

Bár a hasonló tanúsítványok megszerzése cégek számára sem kötelező, mégis egyre több vállalkozó gondolja fontosnak, hogy erre pénzt fordítson, ugyanis hosszú távon megtérül. A fogyasztók egyre környezettudatosabbak, és szívesebben vásárolnak olyan cégtől, amely figyel a környezeti terhelés csökkentésére – magyarázta Péter Csaba.Tűzijáték: lehetne környezetbarátabb is?

Grubisics Levente kérdésünkre közölte, nyitottak minden értelmes és építő jellegű javaslatra, amely az ünnepi tűzijátékkal kapcsolatos, “házon belül” már tavaly felmerült egy olyan ötlet, hogy lampionokkal váltsák ki a tűzijátékot. Mint mondta, a város nem fizet a tűzijátékért, hiszen a szolgáltató brassói cég már eleve úgy kereste meg a szervezőket, hogy támogatót is hozott, aki a számlát állja. Már csak ezért sem volt szerinte konstruktív a Facebookon álnéven elterjesztett kampány, miszerint lemondanak az idei tűzijátékról, hiszen kényelmetlen helyzetbe kerültek a támogató előtt; másrészt egy arctalan támadásra válaszolni sem lehet megfelelően. Kifejtette, ha valaki nyíltan, valóban javító szándékkal megkeresi őket, lehet beszélgetni a lehetséges megoldásokról.

A magyarországi Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség ajánlásai között szerepel, hogy a tűzijátékot szervező cégek, önkormányzatok figyeljenek oda arra, van környezetbarát alternatíva is a színpompás, közönségvonzó puffogtatásra. “A tűzijátékok színét gyakran nehézfém-vegyületek adják, amelyek ártalmasak az egészségre (károsítják az idegrendszert, valamint rákkeltők), továbbá a levegőt, majd a vizet és a talajt szennyezik. A pirotechnikai eszközökben a pajzsmirigyet és a magzati fejlődést károsító perklorát is található, mely a levegőt és a vizet szennyezi. A tűzijátékok során emellett a klórtartalmú anyagok égésekor rendkívül káros, rákkeltő dioxinok és furánok keletkeznek. A környezetvédelmi aggályok miatt az elmúlt években kifejlesztettek a környezetet nem szennyező, korszerű pirotechnikai eszközöket. Ezen anyagok alkalmazásával lényegesen kisebb a tűzijáték szennyező füstje és egyben a perklorátra sincs szükség. Légszennyező anyagok helyett főleg nitrogén gáz keletkezik (ami eleve a levegő 78 százalékát teszi ki). A színt adó káros fémek is gyakorlatilag mind kiválthatóak (leszámítva a zöld színt biztosító, a tüdőt és a szívet is károsító báriumot). Az eddigieknél csupán 10-20 százalékkal kerülne többe a környezetet sokkal kevésbé szennyező tűzijáték” - írták egyik közleményükben a budapesti augusztus 20-i tűzijáték szervezőinek.

Megkeresésünkre a Szent György Napi tűzijátékot szolgáltató Pyro Events képviselője, Mihai Bondria elmondta, cégük minden érvényes és kötelező európai normát tiszteletben tart, termékeik engedélyezettek, az európai környezetvédelmi szabályozásnak megfelelően tevékenykednek. Bár Romániában enyhébbek a szabályozások, erre azért van esetükben szükség, mivel Európa-szerte, több nyugati országban is dolgoznak. Rendelkeznek a megfelelő ISO minősítésekkel is. A Szent György Napok egyébként speciális környezetben zajlik, és egy sűrűn lakott belvárosban nem is szabad akármilyen pirotechnikai eszközöket használni – hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, az olcsó pirotechnikai eszközökben valóban sok a perklorát, ám az általuk használt termékek ára és minősége is magas, és ugyanazt a termékskálát használják majd Sepsiszentgyörgyön is, mint amit mondjuk Münchenben. A termékek pontos összetétele ugyan üzleti titok, ám megígérte, e-mailben elküld néhány technikai információt az összetevőkről.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS