2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Aktfotókat kért híveiről Bivolaru, majd az aurájukat elemezte

összeállította: Sipos Zoltán 2004. április 02. 14:10, utolsó frissítés: 13:55

A kormányfő gyermekkori barátja, Gabriel Bivolaru 2200 milliárdot sikkasztott, és csak 5 évet kapott. A rendőrség ezzel párhuzamosan felhajtást csap egy jóga-szekta és #b#szexőrült#/b# alapítója miatt – kiderül, hogy a guru és a sikkasztó féltestvérek.
Látványos razziát tartott a rendőrség több olyan bukaresti tömbházlakásban március 18-án, ahol az Abszolútummal Való Szellemi Egyesülés (MISA) nevű jóga-mozgalom tagjai éltek: a jógik szerint a rendőrök akkor is inkább lábbal törték be az ajtót, ha a tagok a rendőröknek átadták a lakáskulcsokat. Mindenkire fegyvert szegeztek, akit csak a lakásban találtak, majd teherautókra rakták a "gyanúsnak" talált könyveket és személyes tárgyakat.

A jógikat úgy hallgatták ki, hogy közben nem lehetett jelen az ügyvédjük, és nem tudhatták, mi az akció célja. A mozgalom "atyja", Gregorian Bivolaru sem járt jobban: az ő lakását törvényellenesen akkor ürítették ki a csendőrök, mikor nem volt otthon. Az APADOR-CH emberi jogi szervezet egy 1996-os jelentésben felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóságok ok nélkül zaklatják az általuk ártalmatlannak nevezett, több ezer tagot számláló mozgalmat.


Absztinencia – de csak haladóknakHa hinni lehet egy névtelen, a mozgalomból kilépett tagnak, távolról sem az abszolútumra törekedett a Bivolaru-szekta: az akkor XII. osztályos lányt – miután kellőképpen telebeszélték a fejét energiákról, istenségről, színekről szóló elméletekkel – a csoport vezetője arra kérte, feküdjön le vele. Majd az önmegtartóztatásról szóló lecke következett: egy lánynak boldognak kell lennie, ha partnere más nővel szeretkezik – okította a csoportvezető.

Tudásukat a Herkulesfürdőn, illetve Costinesti-en rendezett "szemináriumokon" mélyíthették el az erre vágyók: ehhez azonban jógi-igazolványra volt szükség. Az igazoláshoz többek közt meztelen, teljes alakos fotót kellett leadni, melyet maga Bivolaru-guru szemrevételezett; a tanítvány aszerint kapott vagy sem részvételre jogosító papirost, hogy a guru milyennek találta aurájának állapotát.


Középiskolásokat "világosítgat" a guru, majd parókában menekül

Az ex-jógi lány azt is elmesélte, hogy egyszer csak elterjedt róla a hír, hogy "megvilágosodott". Bivolaru-guru meghívta testőrökkel körülbástyázott ashram-jába (mely egy egyszerű bukaresti ház volt). Ott a gurun kívül csak nők laktak, az alkalmat várva, hogy Bivolaru kedvére lehessenek. A guru és a "megvilágosodott" lány akkor utoljára maradt kettesben: miután Bivolaru leitatta és megnézetett vele egy Káma Szútra-filmet, ráparancsolt, vetkőzzön le és engedje, hogy a teste megvilágosodjon. A lány nemet mondott.Pedofília vádjával Gregorian Bivolaru ellen március 26-án adtak ki letartóztatási parancsot. Az 52 éves guru parókában, nőnek öltözve próbált elmenekülni az országból – 28-án kapcsolták le a nagylaki határátkelőnél. Azonban csak néhány napig maradt előzetes letartóztatásban: az ellene felhozott vádakat a hatóságok nem tudták bizonyítékokkal alátámasztani, illetve kiderült, hogy a bírói testület nem kompetens ilyen ügyekben – így tegnap szabadlábra helyezték.


Csokival kényszerítették vallomásra a kiskorú lányt

Ez azonban legalább akkora cirkusszal járt, mint a MISA elleni razzia: a bukaresti Fellebbviteli Bíróság épületéből a "szabad" guru bilincsben, kommandósok gyűrűjében lépett ki – közben a csendőrség kordában tartotta az épület előtt tüntető híveket (a nap folyamán 23 tüntetőt tartóztattak le és 57 millió lejnyi pénzbüntetést szabtak ki). Az illetékes ügyész azt közölte, mindenképp fellebeznek a szabadlábra helyezés ellen, és csak órák kérdése az újabb elfogatóparancs kiadása.

A szektavezér ellen valló kiskorú, Madalina Dumitru 30 éves jógi-barátja is felbukkant, és kijelentette: a lány kizárólag vele élt nemi életet, és házasságra készülnek lépni. A lány közben visszavonta korábbi vallomását, mivel elmondása szerint a hétórás kihallgatáson ügyvédje nem vehetett részt, és először csokival, majd fenyegetésekkel kényszerítették jelentéstételre. Ráadásul a törvényszéki orvosi vizsgálatot is beleegyezése nélkül végezték el.


A miniszterelnök a sikkasztó gyermekkori barátja

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy bebizonyosodott: a MISA-alapító Gregorian Bivolaru annak a Gabriel Bivolaru volt PDSR-képviselőnek a féltestvére, aki 1991-1994 között 2200 milliárd lejjel (körülbelül 60 millió dollárral) károsította meg a Román Fejlesztési Bankot (BRD).

A személyes kapcsolatok pedig nem állnak meg itt: az Evenimentul Zilei napilap tényfeltáró riportja szerint Adrian Nastase jelenlegi miniszterelnök és Toma Zaharia rendőrfőkapitány, a Belügyminisztérium második embere együtt nőttek fel a sikkasztó Gabriel Bivolaru-val a Dambovita megyei Tartasesti-en. Sőt, Nastase 1998-ban egy bukaresti, központi elhelyezkedésű telket is vásárol Gabriel Bivolarutól – piaci áránál kétszázszor olcsóbban.

A sajtóban hamar felröppent az a vád, hogy a hatalom a MISA elleni látványos – és médiaeseményként megtervezett – razziával próbálja elterelni a figyelmet a guru testvéréről, mivel annak a neve megtévesztésig hasonlít a szektavezéréhez. Gabriel az Emberi Jogokat Védő Szervezet (OADO) statisztikája szerint többet pénzt sikkasztott, mint az ország 44 börtönében fogva tartott körülbelül 42.000 elítélt együttvéve – ennek ellenére mindössze öt év börtönbüntetést kapott.

A volt képviselő csütörtök hajnalban adta fel magát, miután március 24-én kiadták a ellene a letartóztatási parancsot. Ioan Rus belügyminiszter szerint a MISA elleni fellépésnek nincsenek politikai okai: elmondása szerint 1995-ben kezdődött a mozgalom elleni bizonyítékok gyűjtése, és a rendőrség most látta elérkezettnek az időt a szervezet felszámolására.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS