2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pávatollas rádiókabaré-felvétel Kolozsváron

Kelemen Attila Ármin 2004. március 30. 17:21, utolsó frissítés: 16:42

#b#[fotóriport]#/b# Felmelegített poénok, erdélyi sztereotípia-zuhatag, bocsánatos tárgyi tévedések. De ez nem elég ahhoz, hogy a projekt ne legyen hatalmas #b#közönségsiker#/b# Nagyváradon, és jelentős Kolozsváron.


Miután Nagyváradon a közönség szétnyomta a színház falait (az Erdélyi Riport szervezésében), Kolozsváron hozzávetőlegesen ezren ültek be az Állami Magyar Színház kilencszáz ülőhelyére. A több mint háromórás produkció teljesen lefárasztotta a közönség öntrianonizált rekeszizmait – alkalmanként éppen szakállas, öntrianonizáló poénokkal.

A képlet a következő: Farkasházy kitalálta, hogy elhozhatná a Magyar Rádió kabaréját Erdélybe (mert az erdélyiek megérdemlik). Összerakta hozzá a pénzt, bepótolt a Communitas Alapítvány is (mert az erdélyiek megérdemlik), néhány millió forintos nagyságrendű produkcióról van szó – hogy mennyi, azt a sajtótájékoztatón nem tudhattuk meg.Aztán egy élő kolozsvári kabaréfelvételen – amit alapvetően mégiscsak a magyarországi közönségnek szánnak – jól bereklámozzák Erdélyt (mert az erdélyiek megérdemlik). Erdély olyan, mint Mekka, ide minden magyarországinak legalább egyszer el kell jönnie, mondja a sajtótájékoztatón Farkasházy, akinek jóhiszeműségében még mi sem vagyunk elég gonoszak ahhoz, hogy kételkedjünk.

Kényes ügy: a kérdést feltehetnénk úgy is, hogy érdemes-e pávatollat dugatni az erdélyiek seggébe ahhoz, hogy vonzóbb egzotikumnak tűnjenek a magyarországiak szemében. A csináljunk divatot Erdélyből Farkasházy-projekt legalábbis tiszteletreméltó, de az, hogy a fellépőknek többnyire mennyire gőzük sem volt arról, amit éppen divatba akarnak hozni: mégiscsak visszaránt bennünket a reáliák világába.

Hiba volt-e a sajtótájékoztatón megkérdezni, hogy a rádiókabaré ittlétének kampányrendezvényként örülhetünk-e? Miután Farkasházy felmosta a tudósítóval a padlót, Nagy Bandó következett, aztán még páran. Nem az. És ha az, és ha picit az, akkor mi van? De nem az, na. Oké, oké. Aztán végülis a közönségnek kell eldöntenie, azonosít-e a show-ban RMDSZ-fan elemeket vagy sem. (Segítek: azonosít).

A projekt kitalálója, motorja és izzó lelkiismerete Farkasházy Tivadar, ő afféle abszolút tekintély a magyarországi humor-businessben, az előadás alatt a kulisszák mögött tartózkodva feltűnően átjött, hogy ő a padre. Ő vezette fel a számokat, ezzel a felkiáltással próbálva lelket önteni a romániai magyarba: – Önök gazdag szegények!.

Vajon csoda, hogy minden köztiszteletben álló magyarországi azzal kezdi a fellépését: ne, ne vágjátok fel az ereiteket, hiszen olyan régi, patinás az a borotva, még elrontjátok? Nem csoda, hogy a magyarországiak ennyire önmarcangolva gondolnak ránk, ha a sajtótájékoztatón a házigazda ezzel indít: – Köszönjük, hogy itt vannak, hiszen ránk, kolozsvári magyarokra annyira ránkfér egy kis nevetés. Drága istenkém, itt mindenki önkéntes hulla? Nincs más mondanivalónk magunkról, csak az, hogy szenvedünk, mint állat? Hát nincs!De a fentiek akadékoskodások. A kolozsvári előadáson a közönség nevetett, Korond forgalma pedig a rádióműsor hatására egészen biztosan még inkább megnő. A tudósító az igazságtalanság látszatának ódiumával írja ezt a szöveget. A sztereotípiák – mondta egy turisztikai szakértő – az iparág lelke. Arra az aspektusról, hogy Erdély nem romok, festői borvizes tájképek és önkéntes halottak kizárólagos birodalma, még visszatérünk.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS