2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ócskavastolvajok okoztak környezeti katasztrófát Moldvában

Szin Péter 2004. március 19. 17:18, utolsó frissítés: 17:18

Egy három éve bezárt mosószergyár tartályait akarták ismeretlenek ellopni: így ömlött #b#tíz tonna#/b# ciános zagy a Szeret folyóba Moldvában. A méregfolt már az egyik legnagyobb csángó falut, Lészpedet is elérte.

Ismét a Metadet tartályai szennyeztek

Háromezerszeresen haladta meg az egészségügyi határértéket a cián koncentrációja a moldvai Szeret folyóban, mert tíz tonna méreg ömlött a vízbe. A környezeti katasztrófát nem az időjárás és a rosszul tervezett ülepítőtó okozta, mint 2000-ben a nagybánya melletti színesfém-bányában, hanem néhány ismeretlen, akik ócskavasnak akarták ellopni a csütörtökre virradó éjszakán a Metadet vegyianyag-gyár tartályainak alkatrészeit.

A Falticeni város melletti üzemben szinte 600 tonna ciános és ammóniás vegyületet tárolnak. A rongálás miatt pár óra leforgása alatt tíz tonna ciánhidrát-acetát ömlött a Somuzul Mare folyóba és onnan a Szeretbe. A polgári védelem egy vízgyűjtő vizével igyekezett oldani a folyón a ciánkoncentrációt, a vegyületet nátriumhidroxiddal kötötték meg, így a Szeretbe érve nem érte el a két évvel ezelőtti töménységet – magyarázta Dan Iamandi, Iasi megye polgári védelmis szóvivője.

A méreg egy részét gödrökbe gyűjtötték

A kiérdemesült mosó- és tisztitószer-gyártó Metadet alkalmazottai elzárták a szivárgó tartályokat, gödrökben igyekeztek felfogni a mérgező zagyot (a ciánhidrátot mosószergyártáshoz használják; a vállalatot még 2000-ben zárták be, azóta az ott tárolt vegyszermaradványok háromszor okoztak környezeti katasztrófát). Eközben a Suceava-i rendőrség nyomoz a tartályokat súlyosan megrongáló ócskavas-tolvajok után.

A hatóságok dolgát az is nehezíti, hogy Észak-Moldva az ország egyik legszegényebb vidéke. A két évvel ezelőtti Metadet-szennyezés után 200 embert kellett súlyos mérgezéssel Iasi-i és Suceava-i kórházakba szállítani, mert a figyelmeztetés ellenére fogyasztottak a kipusztult halakból.


A helybéliek fogyasztják a ciános halhúst

Laptudósítók beszámolója szerint a döglött halállományt az idén is elkezdték összeszedni a Szeret partján lakók. Iasi megye helyettes megyei tanácsosa szintén a két évvel ezelőtti tapasztalatokra hivatkozva csendőrjárőröket vezényelt a térségbe, hogy azok vessenek gátat a döghús árusításának és fogyasztásának Ezenkívül feltűnő méretű plakátokon hívják fel a figyelmet a mérgezésveszélyre.

"– Tudjuk, hogy a mérgezés miatt jönnek fel a felszínre, de felfőzzük. A polgármester azt mondta, az idén nem olyan erős a méreg, mint két évvel ezelőtt volt. Nem hiszem, hogy bármi bajom lenne. Hogyha főzés után is rossz az íze, kidobom" – magyarázza egy csángóvidéki – lészpedi – asszony a Romania Libera napilap tudósítójának.

A beszélgetés közben a Szeret partján állva az asszony egy gyermeknek dobálja a haltetemeket. A beszámoló szerint a helyszínen váratlanul megjelent egy csendőrjárőr és azonnal elkobozta a döghúst. Románia legnagyobb vízhozamú folyójának egy literében most 3 milligrammnyi cián található – az EU-szabvány legtöbb 0,005 milligrammot engedne meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS