2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem tudjuk letenni? Szinte egy milliárdnyi ember dohányzik már

2014. január 09. 18:41, utolsó frissítés: 18:41

50 éve kampányolnak a cigi ellen, mégis egyre többen dohányoznak világszerte. Kiribatin füstölnek a leginkább az emberek, de vajon mi a helyzet Romániában?


Bár a dohányzás a világ számos részén egyre kevésbé népszerű, a dohányzók száma világszinten növekszik. Míg 1980-ban 721 millióan dohányoztak naponta, 2012-ben ez a szám már 967 millió volt - mutat rá egy új amerikai tanulmány. Míg globálisan 1980-ban 4,96 billió cigaretta fogyott, ez a szám 2012-ben becslések szerint 6,25 billió volt. A kutatók szerint


az emelkedés egyszerűen a népességnövekedés számlájára írható.

A Föld népessége az elmúlt fél évszázadban több mint kétszeresére, 7 milliárdra nőtt, egyszerűen több ember van, aki rászokhat a dohányzásra - írja a BBC News az Amerikai Orvostudományi Társaság lapjában publikált tanulmányt ismertetve. A tanulmányt - több más kutatási eredménnyel együtt - annak az amerikai tisztifőorvosi jelentésnek az 50. évfordulójához időzítették, amely egyértelműen megállapította, hogy a dohányzás betegséghez és halálhoz vezethet, és ezzel elindította dohányzásellenes intézkedések sorozatát.

A Washingtoni Egyetem 187 ország adatait feldolgozó tanulmánya szerint számos nagy országban, köztük Bangladesben, Kínában és Oroszországban is egyre többen dohányoznak. Globális szinten azonban csökkent a dohányzók aránya. Míg 1980-ban még a férfiak 41, a nők 10 százaléka dohányzott napi rendszerességgel, addig ez az arány mára a férfiaknál 31, a nőknél pedig 6 százalékra csökkent.galeria_13761.jpg
Dohányzók aránya a világ országaiban 2012-ben
galeria_13762.jpg
Dohányzó férfiak aránya a világ országaiban 2012-ben
galeria_13763.jpg
Dohányzó nők aránya a világ országaiban 2012-ben


A dohányzási "toplista" csúcsát Kiribati foglalja el, ahol a népesség 43 százaléka dohányzik. A csendes-óceáni szigetországban a nők 31 százaléka, míg a férfiak 54 százaléka dohányzik.

Nemek szerinti bontásban a nőknél Görögország vezet 35 százalékkal, utánuk a bolgár nők jönnek 32 százalékkal, majd a kiribatiak és az ausztriaiak 31 százalékkel. Érdekesség, hogy arányok szerint a magyar nők a kilencedik helyen vannak, 26 százalékuk cigizik.

A férfiaknál Kelet-Timor vezet, 61 százalékuk füstöl rendszeresen, utána a indonéziaiak jönnek 57 százalékkal, a kiribatiak 54 százalékkal, az örmények 52 százalékkal. A nőknél a legkisebb arányban Eritreában dohányoznak (0,6 százalék), míg a férfiaknál Antigua és Barbudán (5 százalék).

A Washingtoni Egyetem adatai szerint (2012-es számok), amelyet a felmérésben is használtak,


Romániában a népesség 28 százaléka dohányzik;

nemek szerinti bontásban a férfiak 36 százaléka, a nők 19 százaléka. A férfiak között a legnagyobb arányban a 20-24 év közöttiek cigiznek (48 százalék), míg a nőknéla 25-29 év közöttiek (29 százalék). Magyarországon a 2012-es adatok szerint a lakosság 28 százaléka cigizik (a férfiaknak 32 százaléka, míg a nőknek 26 százaléka).


Christopher Murray, a tanulmányt készítő intézet igazgatója szerint annak ellenére, hogy nagy előrelépés történt a dohányzás megfékezésében, még mindig nagyon sok a tennivaló. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a megfelelő megelőző politikák alkalmazásával, mint például a dohányipari termékek adója vagy a szabadtéri dohányzás tiltása, több millió életet lehetne megmenteni.

Egy márciusban készített és a napokban közzétett magyarországi felmérésből az derül ki, hogy a dohányosok 40 százaléka tesz valamilyen újévi fogadalmat, és közülük minden második káros szenvedéllyel élő a cigarettára vonatkozóan hoz meg egy döntést. A cigivel kapcsolatban fogadalmat tevő dohányosok fele annak teljes elhagyását, másik fele pedig a mennyiség csökkentését próbálja megcélozni.

Az újévkor fogadalmat tevők körében ugyanakkor nem túl biztató a leszokás sikeressége. A dohányzással kapcsolatban elhatározásra jutók 38 százaléka a kezdeti lelkesedés után rövid időn belül visszaszokott a régi mennyiségre, 35 százalékuknak pedig egyáltalán nem sikerült a kísérlet, pár nap után ugyanott folytatták, mint a fogadalom előtt. Egynegyedük részben járt sikerrel, hiszen letenni ugyan nem tudta, de kevesebb cigarettát szív, mint korábban.

Forrás: MTI, Mediafax, közlemény, healthmetricsandevaluation.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS