2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hanabi: szokatlanságát nem lehet megunni

G. L. 2013. december 23. 18:00, utolsó frissítés: 2013. december 31. 09:48

Ha még mindig hiányzik egy ajándék a karácsonyfa alól, akkor nem kell tovább keresni. Nyolc éves kortól mindenkinek ajánljuk a Hanabit.


Antoine Bauza társasjátéka 2010-ben jelent meg először, de széles körben csak a 2012-es AbacusSpiele kiadás révén vált mindenki számára elérhetővé. 2013-ban pedig már meg is választották Németországban az év játékának, ami amúgy egy elég rangos elismerés. Ez a felfelé ívelő karrier pedig egyáltalán nem meglepő: egyrészt a társasjátékok világában egyre divatosabbá váló közös munkán – és nem a versengésen – alapszik, másrészt egyszerű és élvezetes a játékmenete. Szóval


minden benne van, amit egy társasjátéktól csak elvárhat az ember.

A Hanabi – ami japánul tűzvirágot jelent – célja nagyon egyszerű, minél nagyobb tűzijátékot kell közösen létrehozni. Ehhez az alapjátékban összesen 50 kártya áll rendelkezésre, amiket színek szerint – piros, sárga, zöld, kék és fehér – csoportosítva növekvő sorrendbe kell kirakni egytől ötig úgy, hogy közben nem lehet egyetlen számot sem kihagyni. Egyesből azért minden színből három van, kettesből, hármasból és négyesből kettő darab, míg ötösből csupán egy. A kártyajátékoknál merőben szokatlan módon viszont a saját lapjainkat nem láthatjuk, csak a társainkét, és az ő utalásaik alapján kell kilogikázzuk, hogy mi van a kezünkben, s hová is találna az pontosan.

Egyértelmű utalást, például hogy egy piros kettes a bal szélső kártyád persze nem lehet tenni, csak azt mutathatod meg, hogy melyek a piros vagy a kettes lapjai a társadnak. Ja, és attól lesz még keményebb az egész, hogy nem lehet közben beszélgetni, nem lehet elmondani, hogy melyik lapjaidnak tudod például a színét, és nem lehet közben kérdezgetni a társadat. Csak akkor árulhatsz el információkat a társadnak a lapjairól, ha rajtad van a sor a körben, és épp van lehetőség beszélni, mert persze utalásokat sem lehet míg a világ tenni. Ez így most merőben bonyolultnak tűnhet,


de maga a játék pofonegyszerű, legalábbis megérteni az.

Mert azért kihívást jelent a megfelelő taktika kialakítása, például nem csak a sorban következő lapra érdemes utalni, hanem olyanokra is, amelyekre elvileg már nincs szükség a megfelelő számsor kialakításában, illetve az egymásra figyelés is, hogy nem csak a saját kártyáinkra, hanem a társad kártyáira való utalásokat is meg kell jegyezni.

Eszméletlenül megdolgoztatja az agyunkat, mert egy pillanatra sem lehet kiengedni, ha szép tűzijátékot akarunk, akkor folyamatosan kell koncentrálni, nem kalandozhat közben a gondolatunk a vacsorára, a szerelmünkre, de még egy cigi meggyújtására sem.

Bár a szabálykönyvben ezt nem írja, a kezdők azért szerintünk még tehetnek könnyítéseket, amíg belerázódnak a ritmusába. Szerintünk például az első, második, harmadik játékokban nem kell halálosan komolyan venni, hogy közben nem beszélünk, persze nem kell kiselőadást tartani arról, hogy mit tudunk például a lapjainkról, de azért "ami kicsúszik, az kicsúszik" (most a szabálykönyvből idézünk). De később izgalmasabb lesz a játék, ha nem beszélünk, vagy ha a felkínált bonyolításokat is kipróbáljuk.


S kétség sem férhet ahhoz, hogy újra ki fogjuk próbálni:

egyrészt egy játék ritkán húzódik egy fél óránál tovább, így gyakorlatilag nincs időnk beleunni, másrészt késztetést is érzünk, hogy mind tovább és tovább jussunk, egyre nagyobb tűzijátékot rakjunk össze.

A játék dizájnja egyébként nem eget rengetően jó, de a kártyajátékoknál ez nem is elsődleges szempont. Praktikusan megoldották a kiegészítőket is, egyedül a kártya színeivel vannak gondjaink, legalábbis sárgás fénynél a zöld és a kék, illetve a sárga és a fehér lapok könnyen összekeverhetők.

A játékot a Doboz.ro bocsátotta a rendelkezésünkre.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS