2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Néptáncos videókkal tanítanak programozni a Sapientián

G. L. 2013. október 21. 09:59, utolsó frissítés: 09:59

Laikusként programozni valószínűleg nem fogunk belőle megtanulni, de az alapokat legalább könnyebben megérthetjük. A videók elkészítésében a Maros Művészegyüttes segítette az oktatókat.


A Sapientia EMTE Matematika-Informatika Tanészékének informatikaoktatást segítő, Algo-rythmics nevű projektjét díjazták nemrég Amszterdamban. A Best Practices in Education elnevezésű pályázatot idén harmadszor hirdette meg az Informatics Europe. A Sapientiás projekt fő termékét, az algoritmus-táncokat, amelyek néptánccal szemléltetnek rendezési algoritmusokat, Kátai Zoltán, a tanszék vezetője Tóth László és Adorjáni Alpár dolgozta ki.


"Reméltük, hogy értékelni fogják.

Feltöltöttük a Youtube-ra és készítettünk egy Facebook-oldalt is, ahol elérhetők voltak. Nagyon pozitív volt a nemzetközi közösség reagálása, még a laikusok is jól fogadták. Ezt látva azt reméltük, hogy a bírálóbizottság is értékelni fogja a munkánkat” – nyilatkozta a versenyről Kátai Zoltán a Transindexnek.

A szakember szerint az oktatási segédanyag középiskolában és egyetemen egyaránt használható. A módszer lényege, hogy több érzékszerv párhuzamos bevonásával emészthetővé tegye az informatika fogalmakat. Az Algo-rythmics projekt 2007-ben indult. A táncokhoz csak fokozatosan jutottak el, először szerepalakítással próbálkoztak, utána pedig modern táncot alkalmaztak. A videókon az látható, hogy az összehasonlítás és a felcserélés különböző eljárásaival hogyan lehet 0-től 9-ig növekvő sorrendbe rendezni a számokat.

„Csak ezek utána jött az ötlet, hogy művészeti szempontból gazdaggá tegyük a munkát, hogy kiegyensúlyozottan legyen benne a tudomány és a művészet, hogy mind a két szempontból érdekes legyen” – magyarázta Kátai.


A videókból legfeljebb a rendezési logikát lehet megérteni.

Az összehasonlításból és felcserélésekből álló stratégia megértése viszont még nem elegendő, ezért egy online tanulási környezetet is készítettek hozzá, ahol „didaktikailag kiaknázhatják” a videókat. Ez a szoftver továbbviszi a tanulást, előbb egy animációval szemléltetik ugyanazt a folyamatot, amelyet a videókon is láthatunk. Ebben már absztrakciót alkalmaznak, hogy ne legyen figyelemelterelő a tánc. Ezután következik az interaktív rész, amikor a diáknak az e-learning felületen rekonstruálnia kell a műveletsort, amit korábban eltáncolva és animálva is látott. Majd véletlenszerűen generált számsorozatokban kell levezényelje az algoritmust úgy, hogy látja a számokat, majd pedig úgy, hogy nem látja azokat. Ehhez jön még segítségként a tanári magyarázat is.A videók elkészítésében a Maros Művészegyüttes segítette a Sapientiásokat. „Füzesi Albert koreográfussal konzultáltunk, én elmondtam, hogy az informatika szemszögéből milyen algoritmus kellene látszódjon, és ő ajánlott hozzá egy néptáncot. Az aranyközéputat kerestük az informatika és a művészet között, hogy nehogy annyira művészi legyen, hogy ne látszódjon az informatika, és nehogy annyira informatikus legyen, hogy művészileg nagyon szegény legyen” - magyarázta.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS