2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tényleg mindent elárulnak rólunk a Facebook-bejegyzéseink

szerk. 2013. október 17. 13:43, utolsó frissítés: 13:53

Mit jelent, ha túl sokszor használod a "fuck" vagy a "siker" szavakat? És miről beszél a leggyakrabban egy harmincas férfi? Az új pszichológiai módszerrel mindez kiderült.


A pszichológusokat időnként az a vád éri, hogy egyszercsak tudományosan is bebizonyítanak valamit, amit a "józan paraszti ész" jegyében addig is mindenki tudott. Hogy mennyiben igaz ez a Pennsylvania Egyetem kutatóira, akik most arra a következtetésre jutottak, hogy a Facebook-bejegyzéseink alapján nagyon jól meg lehet saccolni a korunkat, a nemünket és a személyiségjegyeinket?

A tudósok 75 ezer önkéntes Facebook-felhasználó bejegyzéseit vizsgálták meg, és ezzel kétségtelenül a személyiség-tanulmányozás terén egyelőre úttörőnek számító módszert használták. A friss tanulmány eredményeit a PLOS One-ban közölték. Az önkéntesek előzőleg a Facebookon keresztül kitöltöttek egy személyiségtesztet, majd megengedték a pszichológusoknak, hogy nyelvi szempontból nyomon kövessék a bejegyzéseiket. Több mint 700 millió szó, kifejezés és téma felhasználásával a kutatók egy olyan számítógépes modellt dolgoztak ki, amelynek segítségével meglepő pontossággal meghatározható volt egy felhasználó kora, neme és a személyiségjegyei.


galeria_13153.jpg
Az extro- és introvertáltak által használt szavak (forrás: businessinsider.com)
galeria_13154.jpg
A neurotikus és érzelmileg stabil személyek által használt szavak
galeria_13155.jpg
A fiatalok által használt szavak (13-22 év)
galeria_13156.jpg
23-29 és 30-65 évesek
galeria_13157.jpg
Nők szófelhője
galeria_13158.jpg
Férfiak szófelhője


A most alkalmazott „nyílt szókincs megközelítés”, amelynek során a résztvevők által használt szavak gyakoriságát elemezték, éppen annyira alkalmas - sőt, bizonyos esetekben még hatékonyabbnak is bizonyult – mint a pszichológusoknál jól bevett módszerek, mint az önértékelési kérdőívek vagy tetsztek. A kutatók a leggyakrabban használt szavak alapján szófelhőket alkottak, amelyek nagyon jó képet nyújtanak egy bizonyos tulajdonságú személy lelki világáráról – állítja Johannes Eichstaedt, a projekt egyik munkatársa. Véleménye szerint utólag több megállapítás akár magától értetődőnek is tűnhet, de előzőleg ki gondolt volna mindegyikre, vagy legalább a többségükre - teszi fel a kérdést.
A szófelhők abban segítik a kutatókat, hogy újszerű betekintést kapjanak a személyiségjegyek és a használt nyelv közötti összefüggésekbe. Pl. az érzelmileg stabilabb személyek sokkal gyakrabban posztolnak sportról, ennek kapcsán pedig az a következtetés is felmerült, hogy talán a neurotikus személyek is kiegyensúlyozottabbak lennének, ha többet sportolnának.Az eredmények a szakemberek szerint új kutatási irányokat nyithatnak a tulajdonságok, a viselkedés és a pszichológiai beavatkozások hatékonyságát illetően. Martin Seligman, a Positive Psychology Center igazgatója szerint az új módszer azért lehet sikeresebb, mint az eddigiek, mert ezek a szófelhők éppen a probléma lényegére világítanak rá: hogy mit is jelent tulajdonképpen pl. extovertáltnak vagy tinédzsernek lenni. Ahelyett, hogy több millió embert kérdeznének meg, a kutatók Facebook- vagy Twitter-felhasználókat vonhatnak be névtelenül az ilyen típusú kutatásokba.

A kutatás egyébként egy nagyszabású világjóléti-projekt részeként készült el, amely különböző módszereket dolgoz ki arra, hogy a közösségi oldalak által biztosított hatalmas adathalmazokat megpróbálja pszichológiai szempontból elemezni.

Forrás: businessinsider.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS