2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Arcok Kolozsvárról: ezt szeretnék az egyetemisták

2013. október 03. 14:46, utolsó frissítés: 14:47

Megtanulni románul, megtalálni a megfelelő államvizsgatémát, vagy éppen jobban beilleszkedni az évfolyamba. Mit várnak az új tanévtől?


Mintegy 7000 egyetemista tanul magyarul az idei tanévben Kolozsváron, ebből nagyjából 1500 első éves kezdett a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen és körülbelül 100 a Sapientia EMTE kihelyezett tagozatán. A városban tanuló diákokkal beszélgettünk:– Láttam, nem nagyon ment a vásárlás az üzletben. Honnan jöttetek Kolozsvárra?

– Makói vagyok. Budapesten tanulhattam volna még fotót és filmet, de az kurva drága lett volna Kolozsvárhoz képest, így inkább ide jöttem.


– Én csíkszeredai vagyok, szóval szinte olyan, mintha magyarországi lennék.

– Hogyan boldogultok itt?

– Leggyakrabban angolul beszélgetek, meg az Igen, tessék! matricás üzleteket keresem. Persze attól még nem mindig tudok vásárolni, például most májat akartam venni, de az sem sikerült. Szerencsére a barátnőm édesanyja tudja, miként mondják románul a májnak. Elég nemzetközi város Kolozsvár, jó lenne, ha angolul is kiírnák a termékek nevét. Az üzletben most is legalább öt olyan személlyel találkoztam, akik angolul beszéltek, az egyiknek épp egy leírást fordítottak.

– Angolul például én is folyékonyan beszélek, akár egész nap is, de nem érek el vele semmit, mert a legtöbb ember nem beszéli a nyelvet.

– És a kocsmákban?

– A Latte macchiatónak minden nyelven úgy mondják, a sört meg nem nagyon szeretem.

– Különben meg olyan kocsmákba járunk, ahol magyarul is kiszolgálnak.– Mi a célod az idei tanévre?

– Szeretnék a tudományos életben haladni. Ezek most nagy szavaknak tűnhetnek, de tényleg ezt szeretném.

– Ez mit jelent pontosan?

– Jobban be szeretnék kapcsolódni az egyetemen tavaly megkezdett szimulációs projektünkbe. Jobban meg szeretném érteni, mivel infósként veszek részt egy elsősorban fizikusoknak szóló projektben.

– Ó, ez most nagyon eminens diákosan hangzott, de egy egyetemista élete nem csak erről szól…

– Nekem az egyetem mellett a sport a mindenem, szóval a foci, a biciklizés, télen pedig a sízés. Ezeket szeretem igazán csinálni. És persze a hegyek. Egyetem közben sajnos elég kevés időm van a túrázásra, de vakációban, amikor csak tehetem, veszem a zsákot a hátamra.

– Miért szeretsz a hegyekben lenni?

– Igazából nem tudom ezt elmagyarázni. Amikor ott vagyok egy hegynek a csúcsán, a látvány mindent megér, és jólesik a pihenés.

– Ehhez képest akkor nem visszalépés Kolozsvár a csomó betonnal?

– Hát a hegyek szempontjából igen, de focizni itt is lehet.– Mit szeretnél elérni az idei tanévben?

– Szeretnék egy megfelelő államvizsgatémát találni, amiről egy jó dolgozatot tudok írni.

– Melyek a szempontjaid?

– Olyan témát szeretnék, ami érdekel is, és amit kutatni is tudok.

– De gondolom, a téma inkább csak rövid távú cél, és inkább a sikeres államvizsga lenne a fontos.

– Témám igazából már van, csak tanárt kellene találjak még hozzá, mert kicsit eltértem attól a területtől, amit tanulok. Mostanában kellene a filós tanáraimmal megbeszélnem, hogy kit javasolnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS