2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mennyire jó idősnek lenni Romániában?

2013. október 01. 17:15, utolsó frissítés: 17:15

Először készült átfogó jelentés arról, hogy hol a legjobb megöregedni. Nincs nagy meglepetés, a skandinávok tarolnak.


Svédországban a legjobb megöregedni - ezt mutatja az idősek átfogó helyzetéről először elkészített globális lista. A dokumentum előrejelzése szerint 2050-re a világ 60 éven felüli lakosságának létszáma felülmúlja majd a 15 éven aluliakét.

Az ENSZ Népesedési Alapja és a HelpAge International nevű, idősek érdekvédelmével foglalkozó nemzetközi szervezet első ízben adta ki kedden, az idősek világnapján a Föld lakosságának elöregedésével foglalkozó The Global AgeWatch Index-jelentését. A dokumentum az idősek társadalmi és gazdasági jóléte alapján rangsorolja helyzetüket a világ 91 országában, így a Földön élő 900 millió idős ember 89 százalékának helyzetéről nyújt átfogó képet.

>>A jelentés, .pdf-ben

Románia a vizsgált összes mutató alapjána 48. helyet kapta

a Global AgeWatch Indexben. Mutatókra lebontva a jövedelembiztonság területén áll a legjobban - globálisan a 29. helyen, -, az idősek 80,6 százalékának van nyugdíja. Legrosszabbul a társadalmi támogatás terén (társadalmi kapcsolatok, biztonság, állampolgári szabadság, valamint a közszállítás) teljesít, 68. helyen. Egészségügyi szempontból szintén nem fényes, 64. helyezést kapott, míg a végzettség és foglalkoztatási arány szempontjából 38. helyre sorolták.A dokumentum szerint a gazdag nemzetek általában jobban felkészültek: a globális ranglistát Svédország vezeti, amelynek nyugdíjrendszere éppen centenáriumát ünnepli, és mind a társadalmi támogatás, mind az iskolai végzettség, mind az egészségügyi feltételek biztosítása tekintetében kiemelkedik a többiek közül. Az élbolyban szerepel Norvégia, Németország, Hollandia és Kanada is, a top tízbe az USA, Japán, a Fülöp-szigetek és Izland is belekerült.

"A világ gyorsan öregszik - a hatvan éven felüliek száma máris meghaladta az öt éven aluliakét, és 2050-re felülmúlja a 15 éven aluli gyerekekét. Az öregedés témája ugyanakkor


folyamatosan kiszorul

a globális és a nemzeti napirendi kérdések közül" - idézte a The Daily Telegraph online kiadása Silvia Stefanonit, a HelpAge International vezetőjét.

A nonprofit szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy sok kormány nem foglalkozik az elöregedő lakosság problémájával. A jelentés kiemelte, hogy a leggyorsabban öregedő országokban, Jordániában, Laoszban, Mongóliában, Nicaraguában és Vietnámban, amelyek a ranglista második felében szerepelnek, 2050-re megháromszorozódik az idősek száma.A jelentésből az is kiderül, hogy a korlátozott forrásokkal rendelkező,


szegényebb országokban nem feltétlenül rosszabb

az idősek helyzete, az utóbbi két évtizedben ugyanis például Ázsia, Afrika és Latin-Amerika egyes országaiban komoly lépéseket tettek a kormányok a nyugdíjas korúak gazdasági és egészségügyi körülményeinek javításáért. "A pénz nem minden" - olvasható a jelentésben, amelynek szerzői rámutatnak arra, hogy a fejlett gazdaságú G20-ak országai is szóródnak a listán, továbbá, hogy a közéjük sorolt Brazília (31.), Oroszország (78.), India (73.), Kína (35.) és Dél-Afrika (65.) lejjebb szerepel az indexben, mint Uruguay (23.) és Panama (30.).

A Global AgeWatch Index összeállítói felhívták a figyelmet arra, hogy az idősek számának emelkedése gazdasági és társadalmi következményekkel jár, amelyekre a világnak fel kell készülnie. A jelentésben hangsúlyozták, hogy a felkészülést nem lehet elég korán kezdeni. A kontinensek közül


Európában a legmagasabb a hatvan éven felettiek aránya:

a földrész teljes lakosságának 22 százaléka. 2050-re ez az arány várhatóan 34 százalékos lesz, így továbbra is Európa marad a "legöregebb" kontinens. A régión belül 2050-re Dél-Európa lakosságának várhatóan 38 százaléka lesz 60 éven felüli, Nyugat-Európáé 34 százalékban, Kelet-Európáé 33 százalékban, Észak-Európáé pedig 30 százalékban lépi túl a hatvanat.

Az index készítői jelezték, hogy ezentúl évente közzéteszik újabb jelentésüket, amelyet idővel minden országra szeretnének kiterjeszteni, és az adatokat nemenként is bontani akarják.

Forrás: MTI, Global AgeWatch Index

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS