2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nézik, hogy mit nézünk a YouTube-on

R. T. 2013. szeptember 27. 12:24, utolsó frissítés: 12:24

A What We Watch projektből kiderül, melyik országgal vannak közös videónézési szokásaink - és ezek néha meglepőek.


Ha kíváncsiak lennénk, hogy milyen videót néztek Romániában a legtöbben mondjuk az elmúlt héten, elég a YouTube népszerűségi listáit átböngészni. Viszont ha az is érdekelne, hogy melyik országban nézik még ugyanazokat a videókat, mint mi, vagy hol lett szintén nagyon népszerű a mi helyi kedvencünk, erre készítették el az MIT munkatársai a What We Watch honlapot, amelyen 61 ország youtube-ozási szokásait vizsgálták meg.

A What We Watch projekthez fél éven keresztül gyűjtötték az adatokat. Elsősorban azokat a videókat vették számításba, amelyek az országok szerinti YouTube kezdőfelületeken népszerűek voltak, így nem feltétlenül a valaha legnézettebb vagy akár a hónap legnézettebb videói kerültek bele, hanem azok is, amelyek rövid ideig élveztek nagy népszerűséget.

Az oldalon nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy egy országban melyek a legnépszerűbb videók, hanem azt is megmutatja, melyik országokban vannak még hasonló trendek. Például a romániai trendek


a svéd, brit, lengyel, svájci és magyarYouTube-ozási szokásokhoz hasonlítanak, Magyarországra kattintva viszont már Ausztriát, Finnországot, Svájcot, Csehországot és Írországot hozza ki hasonló érdeklődésű országokként. Azt is meg lehet nézni, hogy melyek a "közösen nézett" videók: így például Romániában és Magyarországon is egyaránt szerették (nem meglepő módon) a román-magyar VB-selejtező után készített, virálissá vált paródiavideót.További érdekes kapcsolatok, hogy az USÁ-nak több közös "trending" videója van Németországgal vagy Hollandiával, mint a szomszédos országokkal. Vannak globális szinten hatalmas sikert befutottak is, például a Katy Perry Roar című dalához készített klip Perutól Szaúd-Arábiáig népszerű volt a vizsgált időszakban. És vannak olyanok is,a melyek csak és kizárólag saját országukban népszerűek, de ott nagyon: Brazíliában például nagyot tarolt egy vicces internetreklám, amelynek megértése még csak nem is nyelvhez kötött, de mégsem jelent meg semmilyen más ország népszerűségi listáján.Romániát és Magyarországot részletesen megvizsgálva szerintünk nagyon szépen látszik a különbség a két ország YouTube-fogyasztási szokásai között. A román népszerűségi listán


10-ből 10 videó zenei,

és nyolc román nyelvű dal klipje mellett két idegen nyelvű fért el, az egyik a több országban is népszerű új Avicii-dal, amely nyár elején került fel a videómegosztóra.

Ezzel szemben a magyar toplistán változatos tematikájú videók találhatók, egy közös vonással:


általában a sajtó is felkapta ezeket a videókat.

Így az utóbbi félévben többször is írtak magyar portálok a tehetségkutatóban hörgő metálos kislányról, a Britain's Got Talent-nyertes magyar árnyszínházról és persze a legújabb viral-őrületről, a norvég Ylvis The Fox című stupid daláról.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS