2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hülye hackerek: ezért nem lesz mindenkiből Anonymous-tag

2013. szeptember 24. 08:36, utolsó frissítés: 10:18

Arab hackerek magyar rádiót törtek fel, pedig izraelit akartak, más a NASA honlapját a NSA helyett. Egy román hacker a feltöréshez használt mailcímmel keresett munkát.


Hétfő hajnalban arab hackerek törték fel a budapesti székhelyű Tilos rádió honlapját – írja az Index. A tartalomban nem esett kár, csupán a weboldalt kellett újratelepíteni, amelyről volt mentett verziójuk.

Az eset érdekessége, hogy az elhelyezett üzenetből kiderült, hogy a Fagellah nevű hackercsoport célja eltüntetni az internetről minden izraeli weboldalt. A hackereket az téveszthette meg, hogy a reggeli adásban az Israel Vibration reggae-zenekar számai is szerepeltek - legalábbis ez az Index tippje.

A hackercsoport melléfogása azonban messze nem az egyetlen, ami mostanában vagy a hackerség létezése óta történt. Múlt héten egy wannabe-Anonymous-tagnak sikerült a NASA oldalát feltörnie, és elhelyeznie egy “stop spy on us!” [sic!] üzenetet, amelyből arra lehet következtetni, hogy inkább


az NSA, avagy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséghonlapját célozta volna meg. Egyesek máris kikiáltották a világ leghülyébb hackerének, főleg, hogy üzenetét még csak nem is publikusan helyezte el, hanem csak a NASA munkatársai láthatták. Az űrkutatási hivatal szerint azonban az is lehet, hogy szándékos volt. A NASA honlapja ugyanis szerintük a többi kormányzati honlaphoz képest a legkönnyebben feltörhető, ezért gyakran rajtuk “gyakorolnak” a hackerek.

Sikeres, de ismét mellécélzott flooding áldozatává vált 2011-ben az Union Sportive Dacquoise francia rögbicsapat rajongói oldala: egy ismeretlen hacker a napi átlagforgalom százszorosával bombázta az oldalt, emellett németül szidta őket, mint a bokrot. Amiből kiderül, hogy igazából a DAX német tőzsdeindex-mutatókat gyűjtő oldallal volt baja; ott szúrta el, hogy az “igazi” DAX honlapja dax-indices.com, a rögbicsapaté meg allezdax.com. Az akcióval a franciák jártak jól, az eset után a honlap népszerűsége valóban megugrott.

Egyértelműen hülye hacker volt a román Eduard Lucian Mandru, aki 2006-ban az amerikai védelmi minisztérium honlapját törte fel, és évekig nem tudták elkapni, az egyetlen nyom ugyanis egy e-mailcím volt. Mandru azonban valószínűleg nem tudott megélni a hackerkedésből, és állás után nézett – zseniális módon


a feltöréshez használt mailcímmel a CV-jében.

Miután a cím mellett más személyes adatokkal is teleposztolta a netet, a hatóságoknak könnyű dolguk volt.

Hasonló módon, a mailcíme által bukott le az a hacker is, aki Kelly Osbourne (Ozzy Osbourne rocklegenda lányának) e-mailjét törte fel. A fickó nem elégedett meg azzal, hogy elolvasta az énekes-színésznő leveleit, hanem párat továbbított is magának – innen a rendőrség tette a dolgát. És önkezével szolgáltatott személyes adatot saját magáról az a hacker is, aki blogján fényezte magát egy sikeres feltörés után, és közzétett saját magáról és a kocsijáról egy olyan képet is, amelyen tisztán látszott a rendszám.

Szintén az egóba bukott bele egy bangladesi hacker: miután több honlapot feltört, hogy egy rossz angolsággal megírt szöveget helyezzen el a “ginious” hackerekről meg a kormányról, aki tojik a népre, szépen egy bannert is otthagyott a feltörő nevével. A valódival.

Végül pedig annyira nem hülye, inkább csak a kétségbeesésig elkeseredett volt az a Fülöp-szigeteki hacker, aki Wordra írt egy vírust, amely többször kinyomtatta a saját CV-jét, ha a megfertőzött gép nyomtatóhoz volt kötve. A példányok alján fenyegetés is állt, hogy amennyiben


nem talál biztos állást a hónap végéig,

küld egy másik vírust, amely majd mindent letöröl a merevlemezről. Hogy munkát talált-e a mindenképpen kreatív módszerrel, nem tudjuk, de büntetést biztosan nem, ugyanis akkoriban a Fülöp-szigeteken nem létezett még számítógépes bűnözésre vonatkozó törvény.

Címlap-illusztráció: thanawong via Shutterstock.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS