2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erre csorgattuk a nyálunkat, főzőverseny van Kolozsváron

G. L. 2013. szeptember 07. 20:58, utolsó frissítés: 20:58

Lehet, hogy nem fogunk jól lakni, de legalább sok mindent összekóstolhatunk. Vasárnap még van lehetősége pótolni annak, aki szombaton lemaradt.


Kapros bárányleves, halászlé, tyúkhúsleves póréhagymával, vagy a klasszikusabb ízek kedvelőinek csirkepaprikás, esetleg margarita pizza – mindeniket ki lehetett próbálni szombat délután a kolozsvári Polus Center parkolójában megszervezett 5. Nemzetközi Szabadtéri Főzőverseny helyi éttermek számára szervezett viadalán.

De nem csak a kóstolgatás miatt éri meg kimenni a helyszínre, profi szakácsok számára is szerveznek versenyt. Szombaton nemzeti specialitás és szárnyas kategóriában versenyeztek, vasárnap délelőtt 10 órától disznóhússal, majd 14 órától halhússal készült ételeket kell főzniük, sütniük. Minden versenyzőnek egy óra áll rendelkezésére az étel tálalásához, ennek háromnegyedét fordíthatják főzésre, negyedét pedig a takarításra. Szekciónként általában négy turnusban, egyszerre öten-hatan készítik el az ételt.

A hivatalos program szerint a nemzeti specialitások szekcióban 22-en, a szárnyas szekcióban 23-an, a hal szekcióban 24-en, míg a sertés szekcióban az arab országok hiányában 15-en vesznek részt. Természetesen a szekciók között átfedések vannak. A versenyzők többsége romániai, de vannak szakácsok Törökországból, Albániából, Ausztriából, Azerbajdzsánból, Szerbiából és Horvátországból is. A profiknál a mindent a szemnek elv érvényesül, ott csak nemzetközi zsűri kóstolja meg az étkeket, a közönség legfeljebb fotózhat, és azt találgathatja, hogy miből is készült az asztalon látható különlegesség. Eredményhirdetés szekciónként van a nap végén.

Az éttermek versenyében viszont már van lehetőség kóstolgatásra, sőt, elméletileg az éttermeknek a két nap alatt legalább 100 adag kaját ki is kell osztaniuk. Viszont nem nagyon érdemes arra hajtani, hogy majd jól lakunk a 25 étterem kínálatából, mivel sokan vannak és általában hosszúak a sorok, így könnyen előfordulhat, hogy már elfogy az étel, amire sorra kerülnénk.A már említett ételek mellett például nyársonsülteket, japán és török ételkülönlegességeket, csorba specialitásokat, illetve rögtönzött kemencében sült cipókat, és cukrászsüteményeket is kóstolhatunk. Vasárnap már más menü készül, az éttermek végső sorrendje a két nap összesítése alapján derül ki.

Különben lehet lángost és kürtős kalácsot is kapni, sőt, a Kolozsvári Magyar Napokról ismert kajások is kint vannak, most is borsos áron vesztegetik a portékáikat, persze vevő így is akad.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS