2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Díjbeszedő szövetkezet dolgozik a román határokon

Gozner Gertrud 2004. január 30. 17:25, utolsó frissítés: 17:16

A korrupció-ellenes harc dacára semmi akadálya a #b#csúszópénzelés#/b#nek az országhatárokon. Jószerivel már nem lehet megúszni a határátlépést anélkül, hogy az utasok pénztárcáját meg ne könnyítenék egypár euróval.

Nyugat-Európában a határőrök

általában nem nézik meg alaposan az útlevélben levő pecséteket azt kémlelve, vajon a román állampolgárok átlépték-e a vízummentes tartózkodás törvényes, 90 napos határidejét, és gond nélkül továbbengedik az utazót. Ezzel szemben a román határőrök igencsak szemfülesek, s nyomban észreveszik, ha valami nincs rendben és azonnal fel is lépnek – derül ki az Anchete.ro-n közölt összeállításból.

A Ploiesti-i Mariana I. bébiszitterként dolgozik egy olasz városkában. Háromhavonta tér vissza az országba, hogy ne legyen gondja az olasz csendőrséggel. "Ezt már másfél éve csinálom, és soha nem voltak problémáim sem az osztrák határon, ahol belépek a schengeni övezetbe, sem a magyar vámnál.A románok viszont ahogy észrevesznek, nyomban megkérdik: munkából jössz?, és teljes nyíltsággal kérik a csúszópénzt. Ha nem vagy hajlandó fizetni, megfenyegetnek, hogy egy-két évre letiltják az útleveled, és akkor Szegedre sem juthatsz ki, nemhogy Olaszországba" – meséli Mariana.

A vízumkötelezettség visszavonása segítette elő a gazdasági turizmus kialakulását: több tízezren dolgoznak feketén külföldön. A törvény szerint egy román állampolgár vízum nélkül 90 napot tölthet el a schengeni övezetben. A valóságban, mivel Nyugaton nem figyelnek a ki- és belépőkre, nagyon sok romániai (mielőtt lejárna a negyedév) pár napra hazautazik, és aztán ismét visszatér az illető országba.

Mariana minden egyes alkalommal 10-20 eurót készít elő a határőröknek. „Volt amikor megúsztam 20 euróval, mert azt mondtam nekik, én sem kerestem túl sokat, de volt amikor 100 euró alatti összeget nem fogadtak el” – emlékezik vissza.


A módszer,

ahogy a kenőpénz a vámtisztviselő zsebébe jut, igencsak egyszerű. „Odanyújtja nekem az útlevelet, én beleteszem a pénzt, ő meg ismét visszaveszi. A pénz ezután bekerül egy szekrénykébe az őrbódéjában. Ha valaki átkutatná őket, miután elhaladt egy autóbusz vagy egy vonat, meglepődne, hogy hány száz vagy akár ezer eurót találna náluk” – teszi hozzá.

Nemcsak az országba visszatérők hozzák a pénzt a határőrök konyhájára, de a kiutazóktól is szép összegeket gyűjtenek be. „A Baneasa-i repülőtéren történt meg velem, hogy nem volt nálam elég pénz a kiutazáshoz. A repülőjegyemen az állt, hogy 17 napot töltök külföldön, és nem volt nálam csak 1100 euró, holott 100 euró szükséges egy napra” – meséli karácsonyi viszontagságait a bukaresti Victoria P. Egy egyenruhás fiatalember kijelentette, hogy nem enged ki az országból, ha nincs nálam az egész összeg.

Victoria P. hiába magyarázta, hogy rokonaihoz utazik, és a nála levő összeg megfelel az olasz átlagbérnek, és abból ott egy hónapig meg lehet élni, nemhogy két hétig. Mindez hiábavalónak bizonyult, a hölgy haza kellet telefonáljon, hogy valamelyik családtagja hozza el a hiányzó összeget.

Csak a repülőgépen tudta meg, hogy mi a „hivatalos” eljárás. „Mások is utaztak ünnepelni a barátaikhoz, mégsem volt náluk 1500-2000 euró. De egy 50 eurós bankjegy egy-kettőre megoldotta ezt a problémát és még kellemes ünnepeket is kívántak” – fűzte hozzá.


Számos hasonló eset ismeretes

a nyugati határátkelőknél, Nagylaknál, Borsnál, Nagycsanádnál és Tornyánál. Akinek nincs elég pénze, és nincs is honnan ideiglenesen kölcsönkérnie (lásd. a mikrobusz-sofőrök esetét, akik pénzt kölcsönöznek az utasaiknak, illetve a helyi lakosok, akik kamatra adják át az összeget, és néhány percért 10 és 50 euró között számolnak fel), azokat vissza kéne fordítani.

„Novemberben sürgősen Bécsbe kellett utaznom, hogy felvegyem az egyik balesetet szenvedett barátomat – meséli az aradi K. Zoltán, – viszont nem volt nálam csak 350 euró. Gondoltam, azt hazudom, hogy csak Magyarországra megyek, de a zöldkártya nyomban lebuktatott volna. Ezért úgy döntöttem, őszinte leszek. A határőr erre azt válaszolta, hogy mivel még 150 euróra lenne szükségem, adjak neki 20-at és menjek isten hírével.”

Nagy tétel esetén – mint minden komoly intézménynél – a határőrségnél is árengedményt lehet igényelni. Egy megpakolt autóbusz megúszta az aprólékos ellenőrzést és a kényelmetlen kérdezősködést – mert minden utas 5 eurót fizetett. Ez 200-250 euró egy buszra számítva, s egy műszak alatt több tucat ilyen jármű halad át a határon.

„A párizsi rokonaimhoz utaztam, amikor a nagylaki átkelő előtt 20 kilométerrel megállt a sofőr és bejelentette, hogy mindenkitől gyűjtsünk össze 5 eurót, ha gyorsan akarunk átjutni a határon. Így már én sem mondhattam, hogy nem adok és szeretném, ha leellenőriznének” – magyarázza Vlad I., az egyik bukaresti kőolajipari cég alkalmazottja.


A Bukarest és Bécs között

közlekedő sebesvonaton különböző ürüggyel rendszeresen megvámolják az utasokat a kürtösi határátkelőn – állítja a Romania Eu List internetes fórum egyik tagja. – Január 23-án utaztam haza Bécsből, és gond nélkül jutottunk át az összes határon, amíg el nem érkeztünk a románhoz. Épp aludtam, amikor az útlevélvizsgálatra került sor, ezért az okmányt egyszerűen kivettem a párnám alól, lepecsételték, majd visszaraktam a fejem alá.Sajnos nem volt ilyen szerencsés az a lány, akivel utaztam, őt 100 eurójától sikerült a tisztviselőknek megszabadítani. Reggel a lány elmesélte, hogy mi történt. Az útlevél mellett az egészségügyi biztosítását is kérte tiszt, és mivel látta, hogy az nincs a lánynál, kérte a meghívót, illetve egy bizonyítványt a 6000 euróról, mivel két hónapot töltött Ausztriában.

Mivel az illető egyikkel sem rendelkezett, a határőr odahívta az egyik társát, aki közölte a lánnyal, 100 eurót büntetést kell fizetnie, mert "nincsenek rendben a papírjai". Az áldozat hiába tiltakozott, megfenyegették, ha nem adja oda azonnal a pénzt, akkor szedheti a csomagjait, mert leszállítják a vonatról és bekísérik a rendőrségre.

Természetesen arról volt szó, a határőröknek sikerült találniuk egy baleket, akitől szó nélkül elszedhettek egy 100 euróst. Magától értetődik, hogy nyugtát nem állítottak ki az összegről. Később kiderült, hogy pár fülkével odébb még egy fiatalembert megfejtek, akinek azonban sikerült az egész színjátékot 20 euróval megúsznia – zárta beszámolóját a Romania EU list levelezője.

És Önt vágták már meg a román vámnál?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS