2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lekapcsolták az online gyermekpornó "királyát"

2013. augusztus 07. 15:04, utolsó frissítés: 15:04

Minden jel arra mutat, hogy az ír-amerikai állampolgár Eric Eoin Marques volt az internet „sötét oldalának” egy kulcsfigurája. 30 évet kaphat.


Írországban, rácsok mögött várja a "gyermekpornó-király", hogy a hatóságok kiadják az Egyesült Államoknak. Ha az FBI kérésének helyt adnak az ír hatóságok, a 28 éves Eric Eoin Marquesre akár 30 év börtönbüntetés vár. A vád szerint Marquesnek köze van számos, gyermekekről készített, rendkívül erőszakos és explicit fotóhoz, melyeket weboldalakon tettek közzé.

Ennél azonban fontosabb, hogy minden jel arra mutat, hogy Marques volt a Dark Net egyik legfontosabb személyisége. Bár az internet „sötét oldalán” nehéz felfedni a felhasználók valódi identitását, a vád szerint ő alapította a Freedom Hosting nevű hálózatot, amely olyan hírhedt szolgáltatásoknak adott otthont, mint a TorMail anonim e-mailküldő szolgáltatás, a hacking és adócsalás fórumaként ismert HackBB, vagy a „sötét oldal” enciklopédiája, a Hidden Wiki. Szintén


itt tárolták a legnagyobb gyermekpornó-oldalakat,

a Lolita Cityt, a Love Zone-t valamint a PedoEmpire-t. Átlagos internetezők számára egyébként ezek az oldalak nem elérhetőek: egy Tor nevű alkalmazást kell először letölteni, mely lehetővé teszi egy, a felhasználók identitását elrejtő proxyhálózat elérését. Ezután válnak elérhetővé a .onion domén alatt futó oldalak (az Index riportja a sötét webről itt).>> A The Daily Dot részletes összeállítása Marquesről és rejtett birodalmáról >>

Fontos megjegyezni, hogy a Tor és a hozzá hasonló alkalmazások fontos eszközök lehetnek a cenzúra megkerülésére, és sok országban éppen erre is használják. A rendszer lényege, hogy az adatforgalomról


senki nem tudja, pontosan mit tartalmaz,

és hova megy, mivel a lekérdezések véletlenszerűen kiválasztott, a világ minden pontján elhelyezett szervereken keresztül futnak.

A Tor saját bevallása szerint napi 500 ezer felhasználó él ezzel a lehetőséggel – és nyilván lehetetlen elkerülni, hogy az alvilág is rákattanjon erre a szolgáltatásra. .onion domain alatt működik például a Silk Road, egy online bolt, ahol tolvajkulcsoktól és kábítószertől fegyverekig vagy akár prostituáltakig bármit lehet vásárolni.

Azt nem tudni, pontosan hogyan jutott el az FBI Marques azonosításáig. Annyit tudni, hogy Marques egy Host Ultra Limited nevű webtárhely-cég tulajdonosa, és hogy a webhostingtalk.com fórumon reklámozta szolgáltatásait.

Minden, Freedom Hosting-nál tárolt weboldal elérhetetlenné vált vasárnap reggel, és bár egyes oldalak azóta ismét működnek, sok oldalon egy Javascript alkalmazást helyeztek el, mely alkalmas


a látogatók adatainak beazonosítására.

Az exploit a 17-es Firefox verzió egy biztonsági rését használja ki – azt a böngészőét, melyre a Tor épült.

A Marques-ügy egyébként Romániához is kötődik: egy közelmúltbeli meghallgatáson kiderült, bankszámlájáról 6000 fontot utalt egy romániai bankszámlára. A vádlott néhány hete járt Romániában, és állítása szerint barátai valamint egy volt barátnője is itt él. Marques szerint a pénzt egy barátjának szánta, aki vállalkozást akart indítani.

Az is kiderült, Marquis egy oroszországi vízum iránt érdeklődött néhány hete – indoklása szerint azért, mert az Edward Snowden körüli vita felkeltette az érdeklődését.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS